Pancreaskanker: wel of geen FOLFIRINOX na nab-paclitaxel plus gemcitabine

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
1 januari 2021

Bij de behandeling van patiënten met lokaal gevorderde pancreaskanker was nab-paclitaxel plus gemcitabine even actief en veilig als deze combinatie gevolgd door inductiechemotherapie met FOLFIRINOX. Dat is gevonden in een analyse van de fase II-studie NEOLAP-AIO-PAK-0113, die verscheen in The Lancet. Gastroenterology & Hepatology.

De optimale preoperatieve behandeling van lokaal gevorderde pancreaskanker is onbekend. In deze open-label fase II-studie uit Duitsland zijn de werkzaamheid en veiligheid van nab-paclitaxel plus gemcitabine vergeleken met nab-paclitaxel plus gemcitabine gevolgd door inductiechemotherapie met FOLFIRINOX (fluorouracil, leucovorine, irinotecan en oxaliplatine) bij lokaal gevorderde pancreaskanker.

(Foto: iStock)

Vergelijkbare chirurgische conversieratio

Na twee cycli nab-paclitaxel plus gemcitabine werden van de 168 geregistreerde patiënten 130 personen zonder progressieve ziekte of onaanvaardbare bijwerkingen willekeurig toegewezen aan ofwel twee extra cycli nab-paclitaxel plus gemcitabine of vier opeenvolgende cycli FOLFIRINOX.

Na de voltooide inductiechemotherapie werd een chirurgische exploratie uitgevoerd bij 40 (63%) van 64 patiënten in de nab-paclitaxel plus gemcitabine-groep en bij 42 (64%) van 66 patiënten in de opeenvolgende FOLFIRINOX-groep.

23 patiënten in de nab-paclitaxel plus gemcitabine-groep en 29 in de opeenvolgende FOLFIRINOX-groep hadden een volledige macroscopische tumorresectie. Dat komt neer op een chirurgische conversieratio van respectievelijk 35,9 en 43,9% (odds ratio 0,72; p = 0

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel