DOQ

Pogingen tot reductie heropnames bij COPD, verminderen niet de mortaliteit

Pogingen om heropnames binnen 30 dagen te verminderen, zouden tevens kunnen resulteren in andere verbeterde uitkomsten in deze periode na een COPD-exacerbatie. Een recente grootschalige cohortstudie uit de Verenigde Staten biedt nieuw bewijs dat deze hypothese weerlegt.

In 2008 stelde het Amerikaanse Medicare adviezen op om de overgang van het ziekenhuis naar de thuissituatie te verbeteren, bedoeld om heropnames te voorkomen. Twee jaar later werd een wet aangenomen om dit zogenaamde Hospital Readmissions Reduction Program (HRRP) te implementeren. HRRP is ontworpen om de zorgkosten te verlagen en tegelijkertijd de kwaliteit van zorg te verbeteren. En ziekenhuizen met meer heropnames dan verwacht krijgen een boete.

(Foto: Pixabay)

Goede kwaliteitsmaat?

In eerste instantie, vanaf 2012, gold dit HRRP-beleid voor de ziekenhuisopnames van patiënten met hartfalen, pneumonie of myocardinfarct. In 2014 zijn COPD-exacerbaties aan dit lijstje toegevoegd.
Patiënten, clinici en beleidsmakers waren kritisch over de geschiktheid van heropnames als een kwaliteitsmaat voor ziekenhuizen. De opname is immers slechts een van de vele factoren die bijdragen aan de uitkomsten na het ontslag. Bijvoorbeeld beperkte toegang tot hoogwaardige zorg na het ontslag en sociaaleconomische middelen van patiënten, zoals sociale ondersteuning, stabiele huisvesting, vervoer en voedsel, dragen ook bij aan het risico op een heropname.

Bovendien is er weinig literatuur over de manier waarop op een veilige manier heropnames voorkomen kunnen worden. De gegevens hierover zijn tegenstrijdig. Verder zijn de ziektecodes die worden gebruikt voor administratieve doeleinden (bijv. vergoeding) mogelijk niet gevoelig of specifiek genoeg om betrouwbaar opnames vanwege COPD-exacerbaties vast te stellen. Last but not least is het niet duidelijk of een afname van het aantal heropnames na een COPD-exacerbaties resulteert in een verhoogde mortaliteit na ontslag.

Retrospectieve cohortstudie

In deze context biedt een recente retrospectieve cohortstudie belangrijke nieuwe informatie, zo staat vermeld in een editorial die gelijktijdig in het blue journal verscheen. De onderzoekers analyseerden de factureringscodes van meer dan 4,5 miljoen COPD-opnames uit de periode 2006-2017. In deze populatie 65-plussers met COPD was de all-cause mortaliteit tijdens de opname 3% en de mortaliteit gedurende de eerst 30 dagen na ontslag 5,3%.

De auteurs verdeelden de gemiddelde risico’s op heropnames en sterfte in de volgende drie periodes:

  • 2006-2010: periode van vooraankondiging voordat bovengenoemde wet was opgesteld;
  • 2010-2014: aankondigingsperiode, waarin het HRRP werd aangekondigd; en
  • 2014-2017: implementatieperiode, waarin opnames vanwege een COPD-exacerbatie werden toegevoegd als HRRP-conditie voor een boete.

U-vormige curve

Deze studie toonde dat het aantal heropnames vanwege alle oorzaken gedurende 30 dagen daalde van 20,5% tot 18,7% in de onderzochte periode van elf jaar (2006-2017). Bijna alle verbeteringen in de 30-daagse opnames bij patiënten die in eerste instantie opgenomen waren vanwege een COPD-exacerbatie, vonden plaats in de periode voordat COPD was toegevoegd in het HRRP (in 2014). Dit komt vermoedelijk omdat veranderingen in de tijdelijke zorgdiensten na ontslag voor patiënten die opgenomen waren vanwege hartfalen, pneumonie of myocardinfarct, ook ten goede kwamen aan patiënten die opgenomen waren vanwege een COPD-exacerbaties.
Belangrijk is dat de curve van de 30 dagen mortaliteit in de periode 2006-2017 een U-vorm had. De curve daalde van 6,9% (2006-2008) in de vooraankondigingsperiode tot 6,6% (2010-2011) in de aankondigingsperiode en steeg vervolgens tot 7,3% (2016-2017) in de implementatieperiode.

Aanvullend onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen en de factoren te begrijpen die bijdragen aan verhoogde mortaliteit bij COPD-patiënten in de implementatieperiode van HRRP.


Referenties: Puebla Neira DA, Hsu ES, Kuo YF, et al. Readmissions Reduction Program: Mortality and Readmissions for Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Am J Respir Crit Care Med. 2021;203:437-446. https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1164/rccm.202002-0310OC
LaBedz SL, Krishnan JA. Time to Revisit the Hospital Readmissions Reduction Program for Patients Hospitalized for Chronic Obstructive Pulmonary Disease Exacerbations. Am J Respir Crit Care Med. 2021;203:403-404. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7885829/

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx