DOQ

Prof. dr. Slebos: ‘Hij wilde het werelduurrecord op de fiets voor COPD-patiënten vestigen’

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Geen sportprestatie op hoog niveau is mogelijk zonder goede medische begeleiding. Maar een arts die zelf meedoet aan de activiteit? Nee, dat is misschien nog nooit vertoond. Dirk-Jan Slebos, hoogleraar Longziekten in het UMCG, hielp vorig jaar een Fransman het werelduurrecord voor COPD-patiënten op de fiets te vestigen. Gezeten op een eigen rijwiel, droeg de longarts in een rugzak zuurstoftanks die via slangen waren verbonden met de keel en neus van de vóór hem koersende 59-jarige. 

“Ik ontmoette Philippe Poncet drie jaar geleden tijdens een symposium in Londen. Hij kwam zijn levensverhaal vertellen aan longartsen. Philippe, die vroeger professioneel skiër was, heeft al jaren ernstig COPD. In Londen hield hij de bezoekers voor dat iedere COPD-patiënt recht heeft op een goed behandelplan en prima begeleiding. Zijn ervaring is dat dit er nogal eens aan schort. Terwijl bijvoorbeeld patiënten met longkanker of -fibrose worden gestimuleerd te stoppen met roken, drong Philippes arts hier niet of nauwelijks op aan wanneer zijn patiënt tijdens reguliere controles ‘ja’ zei op de vraag of hij nog rookte.” 

Longarts Dirk Jan Slebos (links) en Philippe Poncet

Beroemdheden 

“Philippe heeft de ambitie COPD en het patiëntbelang op de kaart te zetten. Ondanks zijn ziekte fietst hij veel en draagt hij via deze weg zijn boodschap uit. Voor patiënten organiseert hij bijvoorbeeld de Tour de COPD, waarbij ook beroemdheden uit de wielerwereld worden betrokken, zoals de Fransman Thibaut Pinot, die ooit als derde eindigde in de Tour de France. 

“Zijn vraag: ‘Wilt u me daarbij helpen, want iemand moet extra zuurstof voor mij dragen’” 

Begin vorig jaar benaderde Philippe mij opeens. De vijftiger had iets nieuws verzonnen om aandacht te vragen voor zijn missie: het werelduurrecord op de fiets voor COPD-patiënten vestigen. Zijn vraag: wilt u me daarbij helpen, want iemand moet extra zuurstof voor mij dragen.” 

Eenrichtingsventielen 

“Ik denk dat Philippe zijn verzoek mede bij mij neerlegde, omdat zijn gezondheidstoestand een paar jaar geleden is verbeterd dankzij een behandeling die mede is neergezet door mijn groep in het UMCG. Het gaat om een longvolumereductie-behandeling met eenrichtingsventielen. Hierbij wordt het slechte deel van de long afgesloten met ventieltjes, zodat de patiënt beter kan ademhalen. Philippe, die is geholpen door een longarts in Grenoble, zag zijn FEV1 verdubbelen tot iets boven de één liter.” 

“Op een baanfiets had ik niet eerder gereden, terwijl op een baan het wereldrecord moest worden gevestigd” 

Wennen aan baanfiets 

“Hij heeft me ook benaderd omdat ik hem in Londen had verteld zelf een enthousiast fietser te zijn. Maar voor het wereldrecord moest ik wel eerst in de leer gaan. Ik kan uit de voeten op de weg en met de mountainbike, maar op een baanfiets had ik niet eerder gereden, terwijl op een baan het wereldrecord moest worden gevestigd. Ervaren coureurs uit Philippes team hebben me geleerd te rijden op zo’n fiets waarop geen remmen en versnellingen zitten en waarvan de pedalen blijven doordraaien. Dat gebeurde in oktober 2019, nadat ik was vertrokken naar Hyères in Zuid-Frankrijk, waar Philippes thuisbaan ligt, naast de Middellandse Zee.” 

Twee zuurstoftanks 

“We hebben die dag niet alleen samen getraind op de fiets, maar bijvoorbeeld ook gekeken naar de optimale zuurstofafstelling. Ik droeg op mijn rug twee volle tanks met vloeibare zuurstof. Via de ene kwam via een neuskatheter zuurstof achter in zijn keel terecht. Bij de andere werd zuurstof getransporteerd via een neusbril.” 

“Ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen aan meer COPD-bewustzijn. Noem het een record voor een stille ziekte” 

3.000 toeschouwers 

“Het uiteindelijke decor van de wereldrecordpoging was het Vélodrome in Parijs. Tijdens de Olympische Spelen in 2024 worden daar de baanwedstrijden verreden. Philippe en ik gingen van start in de wetenschap dat het uurrecord in zijn klasse 23 kilometer bedroeg. Zijn streven was 27 kilometer te halen. Het werd zelfs iets meer: 27 kilometer en 160 meter. Ongeveer 3.000 toeschouwers waren er getuige van, want ons optreden vormde het voorprogramma van een evenement met Franse oud-kampioenen. 

Ik ben blij dat ik Philippe heb mogen volgen en beetje heb kunnen bijdragen aan meer COPD-bewustzijn. Noem het een record voor een stille ziekte. En Philippe? Hem kennende, denk ik dat deze onderneming een vervolg krijgt en dat we dankzij hem ook in Nederland meer gaan vernemen van hem en zijn COPD-missie.” 

Geïnteresseerden kunnen



Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH- artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


DOQ

Over ons

DOQ.nl is een online platform waar zorgprofessionals zelf aan het woord zijn. Het is al meer dan 10 jaar de plek waar ruim 17.000 artsen, apothekers, verpleegkundigen en onderzoekers kennis en visie met hun vakgenoten delen in een besloten omgeving. Met een gratis DOQ-account krijgt de zorgprofessional toegang tot honderden artikelen en blijven zij op de hoogte via de vakinhoudelijke e-nieuwsbrieven. 
Met het platform DOQ willen wij zorgprofessionals inspireren, praktijkkennis van vakgenoten delen en bruggen slaan tussen de verschillende vakgebieden.

Maak kennis met ons team
0
Laat een reactie achterx