DOQ

Prof. dr. Van Laar: ‘Met dit onderzoek kijken we naar onderliggende problemen bij moeilijk te behandelen RA’

Bij sommige patiënten met reumatoïde artritis lukt het niet de ziekte voldoende tot rust te brengen. Zij hebben moeilijk te behandelen reumatoïde artritis. Reumatologen van het UMC Utrecht brengen met nieuw onderzoek de oorzaken van moeilijk te behandelen reumatoïde artritis in kaart.

“De afgelopen jaren is er enorm veel verbeterd in de reumazorg”, vertelt reumatoloog prof. dr. Jaap van Laar. “Als reumatoïde artritis tijdig herkend en behandeld wordt, ziet de toekomst van een patiënt er goed uit. Ongeveer tweederde van alle patiënten met reumatoïde artritis blijft werken, sporten en heeft een normaal sociaal leven. Maar er zijn ook patiënten bij wie de ziekte niet goed reageert op de medicijnen, die blijven tobben in het dagelijks leven en pijnklachten houden. Met het onderzoek dat we een half jaar geleden zijn gestart, kijken we naar onderliggende problemen bij moeilijk te behandelen reumatoïde artritis. Die kunnen per patiënt verschillen. Het doel is beter te begrijpen waarom patiënten met moeilijk te behandelen reumatoïde artritis klachten houden, om zo onherstelbare schade aan gewrichten te voorkomen.”

Reumatoloog prof. dr. Jaap van Laar en arts-onderzoeker/reumatoloog i.o. Nadia Roodenrijs (Foto: UMC Utrecht)

Onderliggende problemen

Zijn collega Nadia Roodenrijs – arts-onderzoeker en reumatoloog i.o. – vult hem aan: “Er zijn veel verschillende problemen die ervoor kunnen zorgen dat patiënten met reumatoïde artritis moeilijk te behandelen zijn. Uit eerdere onderzoeken weten we dat roken een rol kan spelen. Soms ervaart een patiënt veel bijwerkingen of heeft de patiënt een andere ziekte waardoor we niet optimaal kunnen behandelen. Worden medicijnen daadwerkelijk ingenomen? Is het afweersysteem op een andere manier actief? En heeft de patiënt misschien een andere ziekte met dezelfde verschijnselen als reumatoïde artritis? Ook kijken we naar depressies, angststoornissen en hoe een patiënt omgaat met klachten.”

“De verleiding is groot van het ene medicijn over te stappen naar het andere. Soms zie ik patiënten die wel vijf verschillende medicijnen hebben gebruikt”

Veel medicijnen

Roodenrijs: “Er zijn momenteel 131 patiënten die meedoen. Daarvan vallen 31 mensen binnen de definitie moeilijk te behandelen reumatoïde artritis. Deze groep willen we uitbreiden tot minimaal vijftig patiënten. Van hen brengen we systematisch in kaart waarom zij niet goed reageren op de behandeling. De overige honderd patiënten vormen de controlegroep.”
Van Laar vertelt verder: “We beschikken over veel medicijnen, maar weten niet altijd wat het beste middel is voor welke patiënt. De verleiding is groot van het ene medicijn over te stappen naar het andere. Soms zie ik patiënten die wel vijf verschillende medicijnen hebben gebruikt. In zo’n geval vind ik het verstandig om eerst te achterhalen waarom het niet goed gaat. Ligt dat wel aan de medicijnen, of moeten we ons focussen op andere oorzaken, zoals het stoppen met roken waarvan is vastgesteld dat het de effectiviteit van medicijnen remt? Dat inzicht hoop ik met ons onderzoek te krijgen.”

Europees niveau

Dit onderzoek is in het UMC Utrecht geboren maar werd al snel door diverse collega’s in Europa omarmd. Europese reumatologen en patiënten hebben zich verenigd in een werkgroep. Van Laar: “Binnen de kortste keren zat die vol met collega’s uit andere landen die dit onderzoek prioriteit geven. Tijdens meetings wisselen we gegevens en informatie uit. Ons gezamenlijke doel is een behandelrichtlijn maken voor de patiënten met moeilijk te behandelen reumatoïde artritis.”

Europese richtlijnen

Tot halverwege 2020 doen patiënten aan dit onderzoek mee, daarna worden de conclusies beschreven. Daarnaast schrijven Roodenrijs en Van Laar mee aan de Europese richtlijnen, naar verwachting zullen deze ook volgend jaar verschijnen.

“Ik hoop de zorg op individueel niveau te verbeteren, zodat zoveel mogelijk mensen minder klachten hebben”

Inzicht in biologische proces

“In de wetenschap is moeilijk te behandelen reumatoïde artritis de laatste jaren een onderbelicht onderwerp geweest”, zegt Roodenrijs. “Daar wil ik met dit onderzoek verandering in brengen. Een grote groep patiënten heeft dagelijks problemen door deze ziekte. Ik hoop de zorg op individueel niveau te verbeteren, zodat zoveel mogelijk mensen minder klachten hebben.” Van Laar hoopt dat dit onderzoek – naast de verbetering van zorg – ook meer inzicht in het biologische proces van reuma geeft. “Ik ben al 25 jaar reumatoloog. Dankzij jarenlange wetenschappelijke studies is er veel bekend over deze ziekte. Toch is er ook nog veel wat we niet weten. Dat krijgen we ook niet in een paar jaar opgehelderd. Dit onderzoek is een mooi vertrekpunt voor de verdere toekomst.”


Lees ook het artikel ‘Feiten en fabels: Meer last van gewrichtsreuma door overgewicht?’ op www.umcutrecht.nl

Bron: UMC Utrecht
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx