Samen werken aan preventie dermatologische bijwerkingen kanker

mm
Bianca Hagenaars
Redactioneel,
31 augustus 2022

Dermatologische bijwerkingen van een behandeling tegen kanker kunnen een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven van patiënten. Dr. Annemie Galimont, werkzaam in het Bravis Ziekenhuis, is als onco-dermatoloog gespecialiseerd in deze bijwerkingen. “Wereldwijd hebben de onco-dermatologen nu de handen ineengeslagen om goede richtlijnen voor de preventie en behandeling van deze bijwerkingen te ontwikkelen.”

Oncologische behandelingen zoals chemotherapie, doelgerichte therapie en immunotherapie, kunnen bijwerkingen van de huid, nagels en haren geven. Dit komt omdat deze therapieën zich richten op (processen in) snel delende cellen – en dus ook huidcellen – of op immuuncellen, die ook veel in de huid voorkomen, legt Annemie Galimont uit. Patiënten kunnen bijvoorbeeld last krijgen van haaruitval, uitslag, nagelafwijkingen, mucositis, blaarziekten. Ook bestaande aandoeningen zoals psoriasis of eczeem kunnen flink verergeren. “Uit onderzoek blijkt dat deze dermatologische bijwerkingen een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven van patiënten. Daarbij zien we ook dat een deel van de patiënten bang is dat de behandeling tegen kanker gestopt wordt vanwege de dermatologische bijwerkingen en hier niets over durven te zeggen. Zij lijden in stilte.”

“Dermatologische bijwerkingen hebben een enorme impact op de kwaliteit van leven van patiënten”

Onco-dermatoloog dr. Annemie Galimont

Uniforme richtlijnen ontwikkelen

De ongeveer 200 onco-dermatologen die de wereld rijk is, besloten daarom samen te werken en een werkgroep op te richten onder auspiciën van de European Academy o

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , , , , ,
Deel dit artikel