Zwangerschap is veilig na borstkanker met kiembaan BRCA-mutatie

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
7 september 2020

Vrouwen met een kiembaan BRCA-mutatie die borstkanker hebben gehad, kunnen veilig zwanger worden. Bovendien lijken de zwangerschaps- en foetale uitkomsten grotendeels vergelijkbaar te zijn met de uitkomsten in de algemene bevolking. Deze resultaten zijn een geruststelling voor patiënten met BRCA-gemuteerde borstkanker die in de toekomst zwanger willen worden.

Voor jonge vrouwen met een kiembaan BRCA-mutatie is het krijgen van kinderen een grote uitdaging. Een zwangerschap na borstkanker resulteert niet in een toegenomen recidiefrisico. Er zijn echter zeer weinig gegevens over patiënten met een BRCA-mutatie. 

(bron foto pixabay)

Hormoongevoelige en BRCA-gemuteerde borstkanker

In een eerdere analyse van een internationale retrospectieve cohortstudie is voor het eerst gevonden dat een zwangerschap geen nadelige invloed lijkt te hebben op de uitkomsten van vrouwen met een hormoongevoelige borstkanker in de voorgeschiedenis.

De auteurs wilden hetzelfde onderzoeken bij patiënten met borstkanker die een kiembaanmutatie hadden in het BRCA1– of BRCA2-gen, aangezien dat vaker voorkomt bij jonge patiënten. Naar schatting is bij 12% van alle borstkankerpatiënten van < 40 jaar oud een BRCA-mutatie aanwezig. Veel van die vrouwen worden geconfronteerd met unieke vruchtbaarheidsproblemen. Zo zitten ze met de vraag of een toekomstige zwangerschap het risico op een recidief van de borstkanker vergroot.

Enquête onder borstkankerspecialisten en huidige analyse

Ter voorbereiding van de huidige s

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel