DOQ

Prof. huisartsgeneeskunde Frans Rutten: ‘We moeten huisartsen overtuigen van het belang om COPD-patiënten jaarlijks te onderzoeken op hartziekten’

Huisartsen doen er verstandig aan om COPD-patiënten jaarlijks te checken op hartziekten, stelt professor huisartsgeneeskunde Frans Rutten bij aanvaarding van het hoogleraarschap Hart- en vaatziekten in de eerste lijn. Hoewel dit al langer bekend is, doen huisartsen dit toch nog steeds onvoldoende. Rutten gaat in op hoe dit komt en hoe dit is op te lossen.

De huisarts zou zijn patiënten met COPD jaarlijks moeten checken op hartziekten, met name hartfalen. Deze boodschap stond centraal in de berichtgeving bij het aanvaarden van het hoogleraarschap Hart- en vaatziekten in de eerste lijn door Frans Rutten, eind vorig jaar. “Bijzonder ineens deze interesse”, zegt Frans Rutten (Julius Centrum UMC Utrecht). “Deze boodschap draag ik eigenlijk al sinds 2005 uit.” Waarom wordt er dan nog steeds geen gehoor aan gegeven? “Mensen met COPD en mensen met hartfalen hebben vergelijkbare klachten”, vertelt hij. “Ze hebben een verminderde inspanningstolerantie, ze zijn kortademig bij inspanning en moeten langer van inspanning herstellen. In tegenstelling tot COPD houden mensen met hartfalen vocht vast en dat zou je kunnen zien aan de dikke enkels. Maar dikke enkels zie je ook bij 65-plussers met chronische veneuze insufficiëntie. De klachten zijn dus niet altijd goed van elkaar te onderscheiden.”

Onderscheid nog onduidelijker

In de huisartspraktijk is spirometrie een makkelijk toegankelijk onderzoek. “Het wordt er sneller gedaan dan een ECG of een bloedonderzoek”, zegt Rutten, “ook sneller dan een verwijzing. Maar een niet herkend hartfalen kan de uitkomst van de blaastest beïnvloeden en het is dan makkelijk die uitkomst aan te zien voor een gevolg van de COPD. En worden de klachten erger, dan worden ze gezien als verergering van de COPD. Dan zijn er ook nog de pufjes om rekening mee te houden. Die helpen in eerste instantie een beetje tegen vocht op de longen, wat het onderscheidende beeld tussen COPD en hartziekten nog onduidelijker maakt.”

Professor huisartsgeneeskunde Frans Rutten

Check op b-type natriuretisch peptide

Wat is de oplossing? Rutten: “Bij hartfalen is het b-type natriuretisch peptide bijna altijd te hoog. Bij COPD is dit niet het geval. Het is daarmee bij uitstek de manier om de twee ziektebeelden van elkaar te onderscheiden, zeker bij patiënten boven de 65 jaar in de huisartspraktijk. Een afwijkende uitslag is dan echt een goede reden om iemand te verwijzen voor een echocardiogram. Het is daarom waardevol dat de huisarts dit onderzoek jaarlijks doet bij COPD-patiënten vanaf 65 jaar. Zo staat het ook in de behandelrichtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap.”

Paaltjes zetten

Maar: het gebeurt dus te weinig. Het feit dat de bepaling zo’n vijftien euro kost en dat de patiënt dit zelf moet betalen, is niet de belangrijkste reden denkt Rutten. “Er is onduidelijkheid over de afkapwaarde doordat laboratoria verschillende grenswaarden en eenheden gebruiken. Verder ben ik bang dat de kaderhuisartsen astma/COPD hartziekten soms een beetje als concurrentie te zien. Specialisatie leidt helaas tot paaltjes zetten, je ziet dat in de medisch-specialistische zorg ook. Kaderhuisartsen spelen een belangrijke rol in nascholing. Als zij die jaarlijkse b-type natriuretisch peptide-test niet belangrijk vinden, zullen ze de kennis erover ook niet overdragen.”

Patiënt ambassadeur maken

Rutten ziet het als een belangrijk doel van zijn hoogleraarschap om huisartsen ervan te overtuigen dat ze die test bij COPD-patiënten toch echt jaarlijks moeten doen. “Via onderwijs waarin de meerwaarde ervan getalsmatig wordt aangetoond lukt dit niet”, zegt hij. “Wellicht lukt het wel via de route de patiënt ambassadeur te maken van zijn klachten. Als de patiënt wordt voorgelicht zodat die goed geïnformeerd aan de huisarts de vraag kan stellen ‘Kan het niet mijn hart zijn?’, dan moet de huisarts beargumenteren waarom hij dat niet zou willen onderzoeken. Een mooie vorm van patient-empowerment.”

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx