DOQ

Dr. Kuppens: ‘Een “door moeder begeleide” keizersnede is zowel voor ouders als artsen een positieve ervaring’

Gynaecoloog dr. Simone Kuppens en haar collega’s voerden eind vorig jaar voor het eerst in hun ziekenhuis een ‘door moeder begeleide’ keizersnede uit. Kuppens vertelt wat dit ouders en artsen oplevert, en welke voorzorgsmaatregelen ervoor nodig zijn. “Het hele team moet de steriliteit goed in het oog houden.”

Van een keizersnede een zo mooi mogelijk moment maken, dat stellen gynaecoloog dr. Simone Kuppens en haar collega’s van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zichzelf al een aantal jaar tot doel. Wat begon met de ‘gentle sectio’ heeft nu een vervolg gekregen met de ‘door moeder begeleide’ keizersnede, geïnspireerd door de voorloper gynaecoloog dr. Koen Deurloo van het Diakonessenhuis in Utrecht.

Gynaecoloog dr. Simone Kuppens

Bewuster bevallen

“Wij zien al een aantal jaar dat mensen steeds meer bewust bezig zijn met hoe ze willen bevallen en wat ze belangrijk vinden,” vertelt Kuppens. “Daarom hebben wij in 2009 de ‘gentle sectio’ geïntroduceerd, ook wel de ‘natuurlijke keizersnede’ genoemd. Daarbij neem je de tijd en laat je de baarmoeder zelf het kind voor een deel eruit duwen. In die tijd kunnen de aanstaande ouders genieten van de geboorte zelf, want je laat ook de lakens zakken. De moeder maakt de geboorte zo veel bewuster mee. Omdat wij geen toename van wondinfecties zagen, wisten we al dat dit veilig was.”

“Je laat het hoofdje geboren worden, daarna de armpjes, en dan pak je de handen van moeder en die haak je onder de oksels van de baby”

Stap verder

Met de ‘door moeder begeleide’ keizersnede gaan ze in Eindhoven nog een stap verder. “Het is nu nog directer geworden,” licht Kuppens toe. “De ouders krijgen niet alleen de geboorte te zien, maar kunnen ook nog zelf meehelpen.” Voor de gynaecoloog die de keizersnede uitvoert, is er volgens Kuppens niet veel verschil. “Je laat het hoofdje geboren worden, daarna de armpjes, en dan pak je de handen van moeder en die haak je onder de oksels van de baby. Vanaf dat moment is het voor moeder heel natuurlijk om dat kindje naar zichzelf toe te trekken. Dan zet je als gynaecoloog bewust een stapje terug. Vervolgens mag de vader de navelstreng doorknippen als hij dat wil. Nadat de navelstreng is uitgeklopt en de baby is afgenaveld, worden er opnieuw doeken geplakt. “Dan is er weer een steriel veld voor ons als operateurs,” legt Kuppens uit. “Zodat moeder het operatiejasje uit kan trekken en huid-op-huid contact met haar baby kan hebben.”

“Omdat moeder met haar handen in het operatiegebied komt, leg je het infuus zo hoog mogelijk op haar onderarm”

Steriel werken

Zo maak je van de keizersnede een klein feestje, vindt Kuppens. “Ontzettend leuk om te doen.” Ze benadrukt dat het wel om een aantal voorzorgsmaatregelen vraagt. “Het hele team moet de steriliteit goed in het oog houden. Omdat moeder met haar handen – die eerst gewassen zijn en daarna zijn gedesinfecteerd en voorzien van handschoenen – in het operatiegebied komt, leg je het infuus bijvoorbeeld zo hoog mogelijk op haar onderarm. En normaal heeft moeder een naambandje om haar pols; dat doen we nu om haar enkel. Je moet moeder ook vooraf vertellen hoe ze haar handen moet schrobben. Aan vader leg je uit dat als hij de navelstreng wil doorknippen, hij niet met zijn handen in het steriele veld mag komen.”

Niet voor iedereen

Ouders krijgen een uitgebreide uitleg vooraf, over wat ze kunnen verwachten. “Ze moeten het ook écht zelf willen,” zegt Kuppens. “Dit type keizersnede kan niet in alle situaties”, vervolgt ze. “Een vereiste is dat de baby in hoofdligging ligt en dat de placenta niet voor de uitgang ligt. Uiteraard moet je dit ook niet doen in situaties waarin medische calamiteiten kunnen optreden of als de conditie van moeder of kind niet stabiel is. De moeder moet bovendien Nederlands of Engels spreken. Want als het ineens anders moet, moet je haar kunnen instrueren.”

“Wie veel baat bij deze werkwijze kunnen hebben, zijn vrouwen die een eerdere keizersnede als traumatisch hebben ervaren, of bang zijn”

Meerwaarde aanbieden

Kuppens verwacht dat slechts een kleine groep mensen heel gemotiveerd is voor dit type keizersnede. “Maar die kunnen we hiermee echt meerwaarde aanbieden, wat toch voor extra voldoening zorgt.” Wie volgens Kuppens veel baat bij deze werkwijze kunnen hebben, zijn vrouwen die een eerdere keizersnede als traumatisch hebben ervaren, of bang zijn. “Voor hen is het extra belangrijk dat hun keizersnede een zo positief mogelijke ervaring is.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx