Arts-onderzoeker Linschoten: ‘Pre-existent ernstig hartfalen verhoogt overlijdensrisico bij hospitalisatie wegens COVID-19’

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
14 april 2021

Van alle hartaandoeningen vormt vooral ernstig hartfalen een belangrijke risicofactor op een fatale afloop van COVID-19. Het risico van andere hartaandoeningen, waaronder coronair lijden, lijkt beperkt. Dit concludeert een internationale groep van onderzoekers uit gegevens van ruim 10.000 gehospitaliseerde COVID-19 patiënten. “Met deze kennis kunnen we patiënten beter voorlichten en een deel van hen geruststellen”, stelt arts-onderzoeker Marijke Linschoten, eerste auteur van de studie. 

“Het was een hectische tijd, een jaar geleden”, blikt arts-onderzoeker Marijke Linschoten terug. “Toen de eerste coronagolf zich aandiende was er veel onduidelijk. Onder andere in hoeverre COVID-19 zou leiden tot cardiovasculaire schade. De eerste, nog schaarse, berichten uit China wezen daar wel op. Er was melding van een verhoogd troponine-gehalte in het bloed van opgenomen COVID-19-patiënten, met andere woorden, er waren aanwijzingen voor hartschade bij deze patiënten. Daarnaast komt de receptor waaraan het virus bindt, de ACE-2-receptor, tot expressie op het celmembraan van cardiomyocyten. De hartspier zou dus wel eens een gemakkelijk doelwit kunnen zijn voor het virus. Deze berichten veroorzaakten behoorlijk wat onrust, zowel onder zorgprofessionals als onder mensen met hartaandoeningen. Daarnaast was er onduidelijkheid in hoeverre het hebben van een cardiale voorgeschiedenis het risico vergroot op een ernstig of zelfs fataal beloop van COVID-19.”

Arts-onderzoeker Marijke Linschoten

Registratie

Om snel inzicht te krijgen in de rol van cardiovasculaire ziekten bij COVID-19 nam prof. dr. Folkert Asselb

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel