Groen denken: kies voor even effectieve maar minder milieubelastende medicatie

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
4 mei 2022

Medicatie heeft een aanzienlijk effect op klimaatverandering en milieu. “Het is belangrijk dat huisartsen zich bewuster worden van behandelingen die even effectief zijn, maar minder milieu-impact hebben’, zegt huisarts Bart Knottnerus. “Denk bijvoorbeeld bij astma aan poederinhalatoren in plaats van dosis-aerosolen, want de laatste hebben een veel grotere uitstoot.”

De productie van geneesmiddelen in Nederland gaat jaarlijks gepaard met een even grote broeikasuitstoot als het werk van de Nederlandse BP-raffinaderij of de energiecentrale van Eneco in Rotterdam. De hoeveelheid staat gelijk aan twee keer de activiteit van de Etna in een jaar dat de vulkaan niet uitbarst. Bart Knottnerus, die dit laatste feitje opduikelde in het boek How Bad Are Bananas? The Carbon Footprint of Everything, vertelt dat huisartsen een groot aandeel hebben in de milieubelasting. “In Engeland nemen zij tachtig procent van de medicatievoorschriften voor hun rekening.”

“Bij Samen Beslissen kun je de patiënt vertellen dat het besproken middel niet goed is voor het milieu”

Huisarts Bart Knottnerus

Duurzame gezondheidszorg

Knottnerus werkt een dag per week als waarnemend huisarts en is op de andere dagen actief als senior onderzoeker bij het Nivel. In de toekomstvisie van het instituut heeft duurzame gezondheidszorg een prominente plek. Het thema ‘groene behandelkeuzes door huisartsen’ is daar onderdeel van. Knottnerus: “We hopen dat huisartsen zich meer bewust worden van het effect van medicatie op het milieu en dat het een vanzelfsprekendheid wordt dat ze dit mee

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel