DOQ

Groen denken: kies voor even effectieve maar minder milieu­belasten­de medicatie

Medicatie heeft een aanzienlijk effect op klimaatverandering en milieu. “Het is belangrijk dat huisartsen zich bewuster worden van behandelingen die even effectief zijn, maar minder milieu-impact hebben’, zegt huisarts Bart Knottnerus. “Denk bijvoorbeeld bij astma aan poederinhalatoren in plaats van dosis-aerosolen, want de laatste hebben een veel grotere uitstoot.”

De productie van geneesmiddelen in Nederland gaat jaarlijks gepaard met een even grote broeikasuitstoot als het werk van de Nederlandse BP-raffinaderij of de energiecentrale van Eneco in Rotterdam. De hoeveelheid staat gelijk aan twee keer de activiteit van de Etna in een jaar dat de vulkaan niet uitbarst. Bart Knottnerus, die dit laatste feitje opduikelde in het boek How Bad Are Bananas? The Carbon Footprint of Everything, vertelt dat huisartsen een groot aandeel hebben in de milieubelasting. “In Engeland nemen zij tachtig procent van de medicatievoorschriften voor hun rekening.”

“Bij Samen Beslissen kun je de patiënt vertellen dat het besproken middel niet goed is voor het milieu”

Huisarts Bart Knottnerus

Duurzame gezondheidszorg

Knottnerus werkt een dag per week als waarnemend huisarts en is op de andere dagen actief als senior onderzoeker bij het Nivel. In de toekomstvisie van het instituut heeft duurzame gezondheidszorg een prominente plek. Het thema ‘groene behandelkeuzes door huisartsen’ is daar onderdeel van. Knottnerus: “We hopen dat huisartsen zich meer bewust worden van het effect van medicatie op het milieu en dat het een vanzelfsprekendheid wordt dat ze dit meewegen in hun keuzes. Door hun voorbeeldfunctie kunnen huisartsen bovendien het bewustzijn vergroten onder collega’s in de praktijk en onder patiënten.”

Patiëntgesprek

Hij geeft een voorbeeld: “Bij Samen Beslissen kun je vertellen dat het besproken middel niet goed is voor het milieu. Vergelijk het met een patiëntgesprek over antibiotica. Dan geef je voorlichting over het risico op resistentie. Zo besteed je tijdens een onderhoud over een mogelijk medicijn aandacht aan de klimaatimpact. Het is net zo’n relevant onderwerp als bijvoorbeeld de mogelijke bijwerkingen.”

Onnodige zorg vermijden

Groene behandelkeuzes maken, hoe doe je dat? Knottnerus: “Het begint bij het vermijden van onnodige zorg. Geen medicatie is dikwijls beter dan wel medicatie, zowel voor de patiënt als voor het milieu. Ik zie ook een parallel tussen groene behandelkeuzes en passende zorg. Soms kunnen kleine aanpassingen in de leefstijl en gewoontes medicijngebruik voorkomen. Ook diagnostiek is niet altijd nodig. Stel, een oudere man vraagt om een PSA-test. Vertel hem dat de kans om te overlijden aan iets anders dan prostaatkanker vele malen groter is. Het draait allemaal om het terugdringen van verspilling: hoe minder onnodige dingen je doet, des te beter is het voor patiënt én milieu.’

“Overweeg bij een depressieve patiënt psychotherapie in plaats van meteen SSRI’s voor te schrijven”

Dosis en behandelduur

Moet de patiënt wél worden behandeld, dan is het zaak ook te kijken naar andere opties dan een geneesmiddel. Knottnerus. “Neem een patiënt met een depressie. Overweeg psychotherapie in plaats van meteen SSRI’s voor te schrijven, waarvan bekend is dat de resten het grondwater vervuilen. Mocht een patiënt uiteindelijk toch medicatie gaan gebruiken, zorg er dan voor dat de dosis niet hoger en de behandelduur niet langer is dan nodig.”

“In Meppel heeft een huisarts diclofenac vervangen door naproxen, omdat in die regio naproxen beter wordt gezuiverd dan diclofenac.”

NSAID’s

NSAID’s komen in het grondwater terecht. Onderzoek door onder meer het RIVM moet uitwijzen of het ene anti-ontstekingsremmende middel grotere milieuschade oplevert dan het andere, vertelt Knottnerus. “Mocht dat het geval blijken te zijn, dan kunnen huisartsen daar rekening mee houden bij hun voorschrijfgedrag. Op dit moment weten we al wel dat het type waterzuiveringsinstallatie in de buurt van de huisartsenpraktijk ook een rol speelt. Zo is er in Meppel een huisarts die diclofenac heeft vervangen door naproxen, omdat in die regio naproxen beter wordt gezuiverd dan diclofenac.”

Feedbackmodule

De onderzoekresultaten van het RIVM gaan niet alleen over de milieu-impact van NSAID’s, maar ook over de effecten van andere medicijnen. De uitkomsten vormen mede de basis van een dienst die het Nivel ontwikkelt voor huisartsen uit de ruim 350 praktijken die zijn aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Een zogeheten feedbackmodule moet straks inzicht geven in de mate waarin ze patiënten ‘groen’ behandelen.

“Straks kun je zien hoe groen je voorschrijfgedrag was in de afgelopen periode”

In voorbereiding

Knottnerus: “Op basis van gegevens uit jouw HIS krijg je spiegelinformatie. Je ziet hoe groen je voorschrijfgedrag was in de afgelopen periode. Maar ook hoe collega’s met een soortgelijke populatie het hebben gedaan en hoe je je hebt ontwikkeld in de loop der tijd. Dit jaar trekken we uit voor de voorbereidingen en we hopen volgend jaar de module te bouwen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx