Dr. Oertelt-Prigione: ‘Arts, wees niet te direct bij vermoedens partnergeweld’

mm
Brenda Kluijver
Redactioneel,
11 september 2019

Om vrouwen te ondersteunen uit een gewelddadige relatie te komen, is er het online hulpmiddel www.safewomen.nl. Dr. Sabine Oertelt-Prigione is penhouder van dit project, waar ook een onderzoek aan gekoppeld is naar de best werkende interventies. “Vraag voorzichtig of er soms iets anders speelt. Noem het stress of angst en ga niet direct op eventuele vermoedens van jezelf af.”

Dr. Sabine Oertelt is hoogleraar Gender in Primary and Transmural Care bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc en is vanuit die positie nauw betrokken bij Safewomen.nl. “Het doel achter het Safewomen-project is om vrouwen te helpen die te maken hebben met partnergeweld of die daarmee te maken hebben gehad. Deze groepen durven vaak de stap naar hulpverlener of huisarts niet te zetten. Safewomen.nl biedt een veilige, digitale omgeving waar vrouwen informatie kunnen vinden over wat nu eigenlijk allemaal onder relationeel geweld valt, hoe ze indien nodig uit hun relatie kunnen komen en waar ze passende hulp kunnen vinden”, aldus dr. Oertelt-Prigione.

Prof. dr Sabine Oertelt

Onveiligheid

Safewomen.nl bestaat uit een algemeen deel, met bijvoorbeeld voorlichtingsvideo’s, en een interactief gedeelte. Dat interactieve gedeelte, met onder andere een chatfunctie en forum, is alleen toegankelijk voor mensen die zich registreren. “Door zich te registreren, nemen deze mensen ook deel aan de randomized controlled trial die gekoppeld is aan Safewomen. We onderzoeken wat vrouwen in gewelddadige relaties het meest helpt. We merken nu dat vooral de video’s met ervaringen

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel