Dr. Van de Pol: ‘Samen met patiënt besloten flink deel van medicatie te schrappen’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
5 januari 2021

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Niet meer benauwd raken en nog wel regelmatig een potje kaarten met de buurman. Dát was wat er werkelijk toe deed in het leven van een 87-jarige patiënt. Nadat dr. Marjolein van de Pol dit samen met hem had vastgesteld, stemde de kaderhuisarts ouderen de behandeling op deze wensen af, wat betekende dat een flink deel van de medicatie werd geschrapt.Mijn boodschap aan artsen is: als je aan het begin van het zorgproces wat meer tijd investeert door in te gaan op zingeving en persoonlijke voorkeuren, kun je later beter behandelen.  

Dr. Marjolein van de Pol heeft drie functies. De meeste tijd besteedt zij aan haar werkzaamheden als opleidingsdirecteur van de opleiding geneeskunde aan het Radboudumc en de Radboudumc Health Academy. In het Nijmeegse medisch-academisch centrum is ze eveneens onderzoeker binnen de afdeling eerstelijnsgeneeskunde. “Verder ben ik huisarts en kaderhuisarts ouderen”, zegt ze.  

Kaderhuisarts ouderen dr. Marjolein van de Pol

Ouderengeneeskunde aantrekkelijker 

Een casus uit haar werk in de huisartspraktijk vond zijn weg naar het proefschrift waarop Van de Pol in 2016 promoveerde. “De insteek van mijn onderzoek was: hoe kunnen we het onderwijs over ouderengeneeskunde verbeteren en aantrekkelijker maken voor aankomende artsen? Vaak worden zij afgeschrikt door de complexiteit van ouderengeneeskunde en dan vooral door de comp

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel