DOQ

Mannen met Klinefelter syndroom bovengemiddeld gediscrimineerd

Een op de vijf mannen met Klinefelter syndroom ervaart discriminatie. Mede daardoor zijn zowel hun kwaliteit van leven als hun sociaaleconomische status gemiddeld lager dan die bij gezonde leeftijdsgenoten. Dit constateert gynaecoloog Sebastian Franik op basis van uitkomsten van de Europese dsd-LIFE studie. 

Ongeveer een op de 600 mannen komt ter wereld met één (soms zelfs twee of drie) extra X-chromosoom, in de medische wereld aangeduid als Klinefelter syndroom. “Aanvankelijk valt er aan de jongens met Klinefelter weinig op”, vertelt Sebastian Franik. “Ze hebben een kleine testis en ontwikkelen zich cognitief iets langzamer dan gemiddeld, meer niet. Later is er een verhoogde kans op het ontwikkelen van chronische ziekten, zowel lichamelijk als psychisch, op leerproblemen en op onvruchtbaarheid. Een deel van hen krijgt in de puberteit in meer of mindere mate last van borstvorming. Daarnaast zijn ze gemiddeld wat trager in redeneren en minder sociaal begaafd, hetgeen zich kan uiten in moeite hebben met aangaan van vriendschappen en relaties.” Die kenmerken zijn echter bij de meeste jongens en mannen met Klinefelter niet heel opvallend aanwezig. Franik: “Dat blijkt ook uit een Deense studie, die uitwijst dat ongeveer drie op de vier mannen met Klinefelter hun gehele leven niet weten dat zij dit chromosomale syndroom hebben.”

“Een groot deel van de mannen met Klinefelter meldde dat hun kwaliteit van leven negatief werd beïnvloed door discriminatie”

Gynaecoloog Sebastian Franik

Gevalideerde vragenlijsten

Franik doet naast zijn werk als gynaecoloog in Kleef sinds enkele jaren promotieonderzoek in het Radboudumc naar mannen met Klinefelter. “Dat onderzoek komt deels voort uit dsd-LIFE, een Europees project in zes landen naar medische aandoeningen die worden veroorzaakt door een disbalans in de werking van hormonen, gonaden of chromosomen.”1 Binnen dit project zijn in 2014 met behulp van verschillende gevalideerde vragenlijsten diverse aspecten van het leven in kaart gebracht bij ruim 200 mannen met gediagnosticeerd Klinefelter, allen ouder dan 16 jaar. “Voor mijn promotieonderzoek werk ik daarvan een aantal aspecten uit, waaronder kwaliteit van leven, sociaaleconomische status en fertiliteit.”

Afgelopen zomer publiceerden Franik en zijn collega’s de uitkomsten van analyses van kwaliteit van leven.2 “We hebben de uitkomsten bij de mannen met Klinefelter vergeleken met een referentiepopulatie van ruim 1300 gezonde mannen van vergelijkbare leeftijd. Zij hadden in een Brits onderzoek in 2012 dezelfde vragenlijsten ingevuld. Daarnaast hadden we uit datzelfde Britse onderzoek nog gegevens van een kleine 80 mensen met een chronische psychiatrische aandoening.”

Discriminatie

De analyse laat zien dat mannen met Klinefelter gemiddeld een significant lagere algehele kwaliteit van leven rapporteren dan hun gezonde leeftijdsgenoten. “Op zich was dat niet onverwacht. Eerdere kleine studies en ook onze eigen klinische ervaring wees al in die richting. Wel opvallend is dat een groot deel van de mannen met Klinefelter meldde dat hun kwaliteit van leven negatief werd beïnvloed door discriminatie. Maar liefst een op de vijf mannen ervoer discriminatie in hun dagelijks leven. Dat is des te opvallender aangezien, zoals gezegd, de symptomen van Klinefelter meestal niet opvallend zijn.” Ook uitgesplitst naar verschillende domeinen – fysiek, psychisch en sociaal – scoorden de mannen met Klinefelter op alle domeinen gemiddeld lager dan de gezonde mannen. Franik: “Maar dat is ook het geval bij mensen met een chronische lichamelijke aandoening als astma of reuma. In vergelijking met onze referentiegroep van mannen met een psychische aandoening noteerden de mannen met Klinefelter echter een betere kwaliteit van leven.”

“Het is zaak de mannen met Klinefelter voor te bereiden op de mogelijke sociale gevolgen van de aandoening”

Lagere opleiding

In een eerdere publicatie3 heeft Franik laten zien dat de mannen met Klinefelter ook wat betreft sociaaleconomische status gemiddeld lager scoren dan hun gezonde leeftijdsgenoten. “Daarbij speelt waarschijnlijk de gemiddeld iets lagere opleiding een rol als ook de in onze meest recente analyse geconstateerde bovengemiddelde mate van ervaren discriminatie.”

Franik: “Als zorgverleners weten we nu beter aan welke zaken we, buiten de puur lichamelijke kanten van de aandoening zoals testosteronssuppletie vanaf de puberteit, in de consulten aandacht zouden moeten besteden. Het is zaak de mannen met Klinefelter – en ook hun ouders – voor te lichten en voor te bereiden op de mogelijke sociale gevolgen van de aandoening. En hen te ondersteunen de negatieve gevolgen het hoofd te bieden. Daarbij is wat mij betreft ook een belangrijke rol weggelegd voor de patiëntenvereniging.”

Referenties:

  1. dsd-LIFE
  2. Franik S, Fleischer K, Kortmann B, et al. Quality of life in men with Klinefelter Syndrome – a multicentre study.  Endocr Connect. 2023 Aug 1: Online ahead of print.
  3. Franik S, Fleischer K, Kortmann B, et al. The impact of Klinefelter syndrome on socioeconomic status: a multicenter study.  Endocr Connect. 2022; 11: e220010.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx