DOQ

Promovendus neurologie Frank Wolters: ‘Kans op dementie neemt onder meer af door betere preventie HVZ en meer aandacht voor leefstijl’

De kans dat iemand op oudere leeftijd dementie ontwikkelt is de afgelopen dertig jaar afgenomen, concludeert promovendus neurologie Frank Wolters van het Erasmus MC. Betere behandeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten spelen hier een rol in, maar ook een hoger opleidingsniveau, oog voor welvaartsziekten en aandacht voor leefstijl. “Leefstijl is belangrijk in het voorkomen of uitstellen van dementie. Het is dan ook waardevol dat dit nu zoveel aandacht krijgt.”

De kans dat iemand op oudere leeftijd dementie ontwikkelt is de afgelopen dertig jaar afgenomen. Tot deze conclusie komt Frank Wolters – nu arts-assistent neurologie in het Erasmus MC in Rotterdam – op basis van zijn recente promotieonderzoek.

Incidentie dementie

“We zien dit zowel in de Verenigde Staten als in Europa”, zegt hij. “Het bepalen van de oorzaken voor deze daling is nu nog vrij speculatief, dus hiervoor is verder onderzoek nodig. Een mogelijke oorzaak is de steeds betere kwaliteit van de behandeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Maar we zien ook dat meer mensen een hoger opleidingsniveau hebben, en hoger onderwijs is gerelateerd aan een lager risico op het ontwikkelen van dementie. Daarnaast kunnen ook factoren als betere voeding en betere infectiepreventie bijdragen aan de gesignaleerde daling. Het is dus heel breed. En om met meer zekerheid iets te kunnen zeggen over de oorzaken voor die daling, is krachtenbundeling nodig. Daartoe worden nu de data over de incidentie van dementie in de bevolking uit cohortstudies in de Verenigde Staten en in Europa bij elkaar gevoegd. Dit stelt onderzoekers in staat om te bepalen of de mogelijke oorzaken die ik hierboven noemde consistent zijn.”

Potentiële winst preventieprogramma’s

Om een misverstand uit te sluiten voegt Wolters aan het bovenstaande toe dat het aantal gevallen van dementie in absolute getallen wel degelijk zal blijven stijgen, onder invloed van de vergrijzing en de toegenomen levensverwachting. “We weten natuurlijk ook niet of de dalende trend zal voortzetten”, zegt hij. “Maar de cijfers die we nu tot onze beschikking hebben, kunnen wel een rol spelen in de ontwikkeling van preventieprogramma’s. En daarin zit zeker potentiële winst. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose dementie wordt gesteld is 81 jaar. Als we dat een paar jaar kunnen oprekken, heeft dat grote gevolgen voor de mensen die het betreft en ook voor de zorg en de samenleving.”

Focus op leefstijl

Het feit dat het nog niet gelukt is om een medicijn te ontwikkelen tegen dementie, maakt dat het belangrijk is om te focussen op leefstijl. “We weten uit observationele studies hoe belangrijk leefstijl is in het voorkomen of uitstellen van dementie”, zegt Wolters. “Bovendien is het een factor die het individu zelf kan beïnvloeden. En dat is ook belangrijk bij degenen bij wie sprake is van frequent voorkomende genetische factoren die het risico op het ontwikkelen van dementie beïnvloeden. Het is dan ook waardevol dat het onderwerp leefstijl nu zoveel aandacht krijgt”, zegt Wolters. “Kijk bijvoorbeeld maar naar de drie gecombineerde leefstijlinterventies die vanaf januari 2019 in het basispakket van de zorgverzekering worden opgenomen. Die zullen het voor mensen makkelijker maken om tot een gezondere leefstijl te komen.”

Oog voor welvaartsziekten

Maar ondertussen is – zoals Wolters al aangaf – wel verder onderzoek nodig. “Zo verwachten we binnenkort de resultaten van een grote gerandomiseerde studie naar de invloed van behandeling van de bloeddruk op de cognitie. Ondertussen moeten we goed in de gaten blijven houden hoe onze samenleving zich ontwikkelt. Denk aan welvaartsziekten: we weten dat het aantal gevallen van overgewicht en type II diabetes toeneemt en dat die ervoor kunnen zorgen dat de incidentiecijfers van dementie weer stijgen. Het is dus zaak de observationele studies voort te zetten en de trend te blijven volgen.”

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?

‘We leven in een oceaan van chemicaliën’

Chemische vervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid, waarschuwt Saer Samanipour. Correlaties met gezondheidsproblemen nemen toe, maar wet- en regelgeving blijven achter. “Artsen kunnen een sleutelrol spelen in bewustwording en actie.”

Casus: dame met bultje op de neus

Op het spreekuur presenteert zich een dame van 71 jaar met sinds enkele maanden een bultje op de neus. Het bultje is progressief in omvang en heeft de laatste tijd ook een wondje erop. Het is meestal niet pijnlijk. Wat is uw diagnose?

Bezuinigen op onderzoek maakt de zorg juist duurder

Het kabinet wil bezuinigen op onderzoek. Bas Groot Koerkamp vertelt waarom dit een slecht idee is. “Deze bezuinigingen gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van de zorg, maar zullen de maatschappij op de lange termijn juist op meer kosten jagen.”

Vliegerarts ziet kameraadschap als grote bonus

Marco van Leeuwen combineert zijn passie voor geneeskunde en de luchtmacht als vliegerarts. Tussen medische evacuaties, zorg voor militairen en ziekenhuiswerk vindt hij daar kameraadschap en avontuur. “De kans dat je ingezet wordt, speelt natuurlijk wel in deze tijd.”

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx