DOQ

Anios interne geneeskunde Scheres: ‘Eerste bouwsteen voor voorspellers veneuze trombose bij vrouwen’

Vrouwen met zwangerschapshypertensie of -vergiftiging lopen zowel op de korte als lange termijn een verhoogd risico veneuze trombose te ontwikkelen. Anios interne geneeskunde Luuk Scheres ontdekte dit tijdens zijn door de Hartstichting gesubsidieerde promotieonderzoek aan het Amsterdam UMC en LUMC. “Hiermee hebben we een eerste bouwsteen voor een model om te voorspellen welke vrouwen wel en niet een hogere kans maken en wie dus mogelijk wel en niet preventief bloedverdunners moeten gebruiken tegen veneuze trombose.”

Een unieke dataset. Daar mag met recht van worden gesproken bij het promotieonderzoek van anios interne geneeskunde Luuk Scheres (in februari begint hij aan de opleiding tot internist in het Radboudumc). Hij koppelde de zwangerschapsgegevens van twee miljoen Nederlandse vrouwen aan data van – op één na – alle trombosediensten.

Anios interne geneeskunde Luuk Scheres

Data van twee miljoen vrouwen

Hij vertelt: “Perined, dat de geboortezorg in Nederland ondersteunt, houdt de gegevens bij van zwangere vrouwen. Via deze weg kreeg ik de beschikking over de data van twee miljoen vrouwen, verzameld in een periode van dertien jaar. Die heb ik gelegd naast de gegevens van trombosediensten. De diensten registreren of iemand bloedverdunners gebruikt en, zo ja, waarom dit gebeurt: vanwege veneuze trombose of boezemfibrilleren. Veneuze trombose was relevant voor mijn studie.”

“We willen weten wie een verhoogd risico lopen en gebaat zijn bij bloedverdunners, maar tegelijkertijd ook wie een verlaagde kans hebben en veilig niet-behandeld kunnen worden”

Gerichte inzet bloedverdunners

Scheres’ promotieonderzoek was gericht op sekse-specifieke mechanismen en vrouwspecifieke risico- en managementmodellen bij trombose. “Weten we eenmaal dat iemand trombose heeft, dan zijn de behandelmogelijkheden heel goed”, zegt hij. “Maar liever zouden we natuurlijk trombose willen voorkómen. Dat is mogelijk met bloedverdunners. Het is wel zaak deze zo gericht mogelijk in te zetten. Als je iedereen bloedverdunners geeft, lopen meer mensen risico op complicaties, zoals bloedingen. Dit nadeel weegt niet op tegen het aantal tromboses dat zou worden voorkomen. We willen dus weten wie een verhoogd risico lopen en gebaat zijn bij bloedverdunners, maar tegelijkertijd moet bekend zijn wie een verlaagde kans hebben en veilig niet-behandeld kunnen worden.”

Kinderschoenen

Op het vlak van arteriële trombose zijn volgens Scheres veel voorspelmodellen, zowel voor mannen als vrouwen. Bij veneuze trombose staat het verschijnsel nog in de kinderschoenen. “Wij willen dit graag veranderen. Veneuze trombose komt veel voor, vooral bij vrouwen in de fertiele levensfase, méér dan bij mannen van diezelfde leeftijd. Het verschil wordt deels verklaard door de invloed van vrouwelijke hormonen, onder meer tijdens de zwangerschap, en gebruik van de anticonceptiepil.”

Ook na de zwangerschap

Vanuit deze wetenschap probeerde Scheres een verband te leggen tussen aandoeningen tijdens de zwangerschap en veneuze trombose gedurende of na deze periode. “Het ging om zwangerschapshypertensie en pre-eclampsie”, vertelt hij. “Bij het laatste is zowel sprake van hypertensie als eiwitverlies in de urine. We vonden twee keer een verband, met hierbij de nuance dat de relatie tussen zwangerschapshypertensie en veneuze trombose minder sterk is dan die tussen pre-eclampsie en veneuze trombose. De verbanden gelden zowel voor de lange als korte termijn. Dus hoewel een vrouw na de zwangerschap geen pre-eclampsie of hoge bloeddruk meer heeft, kan zij ook dan nog een hoger risico lopen op veneuze trombose.”

“Dus hoewel een vrouw na de zwangerschap geen pre-eclampsie of hoge bloeddruk meer heeft, kan zij ook dan nog een hoger risico lopen op veneuze trombose”

Bredere basis

Wat is de waarde van deze inzichten? Kunnen ze al leiden tot klinische verbeteringen? Zover is het nog niet, zegt Scheres. “Er is meer onderzoek nodig naar de onderliggende mechanismen van de gevonden verbanden. Spelen bijvoorbeeld ook leefstijlfactoren een rol, zoals roken of een hoog BMI? Zijn er wellicht endothele oorzaken? De antwoorden op deze vragen kunnen ook bijdragen aan een voorspelmodel voor veneuze trombose bij vrouwen. De bouwsteen die mijn onderzoek heeft opgeleverd, biedt geen brede basis voor een voorspelmodel. Zo’n model zal moeten bestaan uit een combinatie van bouwstenen.”


Hier is het proefschrift van anios Luuk Scheres te vinden.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx