Aromataseremmer beste hormoontherapie bij borstkanker in de overgang

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
1 oktober 2021

Vrouwen met borstkanker die in de overgang zijn, kunnen als aanvullende hormoontherapie beter een aromataseremmer gebruiken dan tamoxifen. Dit concluderen onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek en het IKNL op basis van gegevens van ruim 2000 patiënten.

Vrouwen met hormoongevoelige borstkanker die nog niet is uitgezaaid maar wel een hoog risico geeft op terugkeer van ziekte, krijgen na hun operatie eerst chemotherapie gevolgd door diverse jaren hormoontherapie. Deze hormoontherapie moet voorkomen dat achtergebleven tumorcellen onder invloed van oestrogeen uitgroeien tot een nieuwe tumor.

Internist-oncoloog Sabine Linn

Geen oestrogeen

“Hormoontherapie kent twee smaken”, vertelt prof. dr. Sabine Linn, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek. “Je kunt een medicijn inzetten dat voorkomt dat oestrogeen aan de tumorcellen kan binden, een zogeheten anti-oestrogenen waarvan tamoxifen het meest bekend is. Of je zet een aromataseremmer in; dat is een medicijn dat de vorming van oestrogeen uit andere hormonen in onder andere het vetweefsel blokkeert. Zo’n aromataseremmer werkt alleen goed als de eierstokken zelf geen oestrogeen meer aanmaken, dus bij postmenopauzale vrouwen of vrouwen bij wie de functie van de eierstokken door chemotherapie helemaal is uitgeschakeld.”

“Perimenopauzale vrouwen zijn altijd buiten de studies gehouden naar de optimale hormoontherapie terwijl ze toch 10 tot 15 procent vormen bij hormoongevoelig borstkanker”

Perimenopauzaal

Linn, die ook hoogleraar is aan de Universiteit Utrecht, noemt het al: het maakt voor de keuze van hormoonther

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel