Dr. Riezebos: ‘Voor goede zorg bij drugs-gerelateerde klachten is meer kennis en kunde nodig’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
3 februari 2021

Artsen, verpleegkundigen en hulpverleners zijn in de afgelopen jaren steeds meer patiënten gaan zien met klachten veroorzaakt door drugsgebruik. Zó veel meer, dat dr. Robert Riezebos pleit voor professionalisering op dit vlak van de gezondheidszorg. “Het is inmiddels bijna een aandachtsgebied op zich; er is behoefte aan onderzoek, nascholing en richtlijnen”, zegt de cardioloog uit OLVG.

Drie twintigers, drie mensen die met ernstige trombotische complicaties in het ziekenhuis belandden na excessief gebruik van lachgas. De eerste kreeg een groot hartinfarct, van de tweede moest een been worden geamputeerd en de derde lag vanwege een longembolie een tijdlang aan een hartlongmachine. Voor de duidelijkheid: dit is slechts een greep uit de patiënten die in 2020 in OLVG moesten worden behandeld na inhalatie van lachgas. Genoemde complicaties van lachgas zijn volgens cardioloog dr. Robert Riezebos nog niet erg bekend onder zorgverleners en al helemaal niet onder gebruikers.

Cardioloog dr. Robert Riezebos

Steeds weer nieuwe drugs

Met lachgas noemt de cardioloog een van de meest recente schakels uit een lange keten. In de loop der jaren zag Riezebos steeds weer nieuwe drugs medische problemen veroorzaken. “Tijdens mijn opleiding in OLVG was het vooral heroïne, later kwam cocaïne op en vervolgens onder meer amfetamine en MDA.”

“Eerst waren patiënten met drugs-gerelateerde klachten incidenten. Nu is de zorg voor deze categorie bijna een routinetaak”

1100 SEH-bezoeken

Afgezien van de variatie in middelen, is het toenemende aantal gebruikers een grote bron van zorg. Riezeb

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel