DOQ

Huisarts Oron: ‘Deze patiënt heeft zaadje geplant voor mijn op leefstijl gerichte praktijk’

Huisarts Gordon Oron opent dit jaar een praktijk waarin meer dan in zijn vorige werkkring het accent ligt op preventie, leefstijl en positieve gezondheid. Het zaadje hiervoor werd twaalf jaar geleden geplant tijdens ervaringen met een specifieke patiënt, een diabeticus. Haar bloedsuikerwaarden normaliseerden nadat ze ging bewegen en gezond eten.

“Ik kijk positief en trots terug op de praktijk die ik veertien jaar lang in Leerdam heb gedeeld met een collega-huisarts. Maar ik heb besloten een nieuwe richting te bewandelen. Binnenkort begin ik in een andere gemeente een praktijk waarin het accent meer op preventie en leefstijl kan liggen dan in een reguliere praktijk. Zo kunnen de hidha’s en ik vijftien in plaats van tien minuten van gedachten wisselen met de cliënt. Er treedt ook een leefstijlcoach in dienst.

Huisarts Gordon Oron

Daarnaast gaan we zeer nauwe contacten onderhouden met gemeente, welzijn en scholen. De meeste huisartsen zullen het herkennen: patiënten die zich presenteren met een medisch probleem, maar van wie de hoofd- of buikpijn of andere klacht had kunnen worden voorkomen door in een eerder stadium aandacht te besteden aan bijvoorbeeld schuldenproblematiek of huisvesting. Dit willen we bereiken met de brede en hechte samenwerking in de gemeente.

Leefstijl beste medicijn

Zelf heb ik twaalf jaar geleden voor het eerst wekelijk ervaren dat leefstijl het beste medicijn kan zijn, zoals men wel zegt. Ik had in die tijd veel contact met een fijne, sociale familie met een Marokkaanse achtergrond. Meneer had een ernstige vorm van COPD. Tijdens elk huisbezoek kreeg ik een gastvrij onthaal: ik werd getrakteerd op heerlijke koffie en gebak. De vijf zoons en twee dochters, allemaal dertigers en veertigers, waren uiterst betrokken bij het wel en wee van hun vader. Altijd stond er iemand klaar om vader naar het ziekenhuis te brengen, zijn medicatie op te halen en noem maar op.

“Een aantal weken later waren haar bloedsuikerwaarden op het oude niveau”

Doemscenario

Maar mijn verhaal gaat over de vrouw van deze patiënt. Zij was achter in de vijftig en had diabetes. Jaarlijks zag ik haar een paar keer voor een controleafspraak. Opeens verslechterde haar diabetes snel: in een paar maanden tijd stegen de bloedsuikerwaarden fors en het lukte maar niet ze naar beneden te krijgen. Op een bepaald moment vertelde ik haar te vrezen dat de gebruikelijke medicatie niet meer zou voldoen en dat ze insuline zou moeten gaan injecteren. Dat was een doemscenario voor haar: ze zei dat ze mijn leefstijladviezen beter zou opvolgen. Maar de volgende keer waren de bloedsuikerwaarden wéér hoger. De tijd voor insuline-injecties is helaas aangebroken, zei ik tegen haar.

Nog één kans

Dat was the limit voor mevrouw en de dochter die haar vergezelde. ‘Dokter’, zei ze, ‘ik heb de afgelopen periode vrij gezond gegeten, maar niet bewogen, zoals u heeft geadviseerd. Ik beloof dat ik nu wél ga bewegen en dat ik nog gezonder ga eten’. Ze smeekte om nog één kans. Gezien de ernst en ambitie waarmee ze tot me sprak, stemde ik in. En wat denk je? Een aantal weken later kwam mevrouw weer op het spreekuur en waren haar bloedsuikerwaarden op het oude niveau. Ze vertelde nog maar zeer beperkt koolhydraten te eten en juist meer eiwitten, bijvoorbeeld via groenten en nootjes. Bovendien wandelde ze dagelijks een uur. Dat laatste had ik al regelmatig met eigen ogen gezien wanneer ik in mijn auto visite reed.

“Dankzij deze patiënt is het zaadje geplant voor mijn praktijk die gericht zal zijn op preventie”

Bewijs

Ik moet zeggen: voor een professional was ik door het dolle heen toen ik zag hoe de bloedsuikerwaarden waren verbeterd. Tijdens de geneeskundeopleiding en via de NHG-standaard diabetes mellitus type 2 leren we dat je bij iemand met diabetes of een verhoogd risico erop in eerste instantie aandacht besteedt aan de leefstijl en dat medicatie de tweede stap is. Maar in de praktijk komt vaak al snel medicatie in beeld. Deze mevrouw toonde aan hoe belangrijk een goede leefstijl was. Zij was er het bewijs van dat een goede leefstijl soms medicatie kan voorkomen; ze mocht op een gegeven moment ook een pilletje minder gebruiken tegen hoge bloeddruk. Ik vertelde dan ook dat ik haar ten voorbeeld zou stellen aan andere patiënten, waarop zij, bescheiden als ze was, enigszins verwonderd reageerde.

Dankzij deze patiënt is het zaadje geplant voor mijn praktijk die gericht zal zijn op preventie. In de afgelopen jaren is het me al bij een aantal andere mensen gelukt mooie resultaten te boeken met een goede leefstijl, maar ik kan straks nog meer te werk gaan volgens deze uitgangspunten.

Zelf op de fiets

Overigens heeft de besproken cliënt mij nog meer goeds gebracht. Toen ik haar weer eens zag wandelen terwijl in de auto zat, dacht ik: als huisartsen horen wij het goede voorbeeld te geven. Daarom heb destijds twee fietsen aangeschaft: een voor mijn toenmalige collega en mij. Daarna zijn we onze visites op de fiets gaan doen. Op die manier ben je als arts niet alleen zelf ook gezonder bezig, maar heb je bovendien een betere opening wanneer je een patiënt attendeert op het belang van een gezonde leefstijl. En ja, de visites voor mijn nieuwe praktijk zal ik eveneens op de fiets doen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx