Huisarts Oron: ‘Deze patiënt heeft zaadje geplant voor mijn op leefstijl gerichte praktijk’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
4 september 2020

Huisarts Gordon Oron opent dit jaar een praktijk waarin meer dan in zijn vorige werkkring het accent ligt op preventie, leefstijl en positieve gezondheid. Het zaadje hiervoor werd twaalf jaar geleden geplant tijdens ervaringen met een specifieke patiënt, een diabeticus. Haar bloedsuikerwaarden normaliseerden nadat ze ging bewegen en gezond eten.

“Ik kijk positief en trots terug op de praktijk die ik veertien jaar lang in Leerdam heb gedeeld met een collega-huisarts. Maar ik heb besloten een nieuwe richting te bewandelen. Binnenkort begin ik in een andere gemeente een praktijk waarin het accent meer op preventie en leefstijl kan liggen dan in een reguliere praktijk. Zo kunnen de hidha’s en ik vijftien in plaats van tien minuten van gedachten wisselen met de cliënt. Er treedt ook een leefstijlcoach in dienst.

Huisarts Gordon Oron

Daarnaast gaan we zeer nauwe contacten onderhouden met gemeente, welzijn en scholen. De meeste huisartsen zullen het herkennen: patiënten die zich presenteren met een medisch probleem, maar van wie de hoofd- of buikpijn of andere klacht had kunnen worden voorkomen door in een eerder stadium aandacht te besteden aan bijvoorbeeld schuldenproblematiek of huisvesting. Dit willen we bereiken met de brede en hechte samenwerking in de gemeente.

Leefstijl beste medicijn

Zelf heb ik twaalf jaar geleden voor het eerst wekelijk ervaren dat leefstijl het beste medicijn kan zijn, zoals men wel zegt. Ik had in die tijd veel contact met een fijne, sociale familie met een Marokkaanse achtergrond. Meneer had een ernstige vorm van COPD. Tijdens elk huisbezoek kreeg ik een gastvrij onth

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel