Kwaliteit voorschrijfbeleid staat onder druk

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
22 augustus 2022

De kwaliteit van het farmacotherapieoverleg (FTO) tussen huisartsen en apothekers is de afgelopen tien jaar afgenomen. Dat blijkt uit een peiling die apotheker Marjorie Nelissen, werkzaam bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in Utrecht, uitvoerde. “Dit kan leiden tot een minder goed voorschrijfbeleid waardoor de kwaliteit van de farmacotherapeutische zorg aan de patiënt achteruitgaat.”

Al decennialang houdt het IVM zich bezig met de kwaliteit van het voorschrijfbeleid, zoals dat in overleg tussen apothekers en huisartsen tot stand komt. “Dit is van oorsprong ons bestaansrecht. We kregen financiering vanuit het ministerie van VWS en voerden jaarlijks een peiling uit naar de FTO-kwaliteit. Die peilingen stopten helaas in 2011; de financiering veranderde, waardoor een jaarlijkse peiling niet meer haalbaar was”, zegt Nelissen. Zij werkt bij het IVM als sectorcoördinator Kwaliteit en doelmatigheid.

“Apothekers hoppen vaker van de ene naar de andere apotheek, wat geen goed doet aan de band met de huisarts”

Apotheker Marjorie Nelissen

Vermoeden

Sinds de laatste peiling in 2011 zijn er echter veel veranderingen geweest in huisartsen- en apothekersland. “Apotheken zijn steeds vaker opgegaan in landelijke ketens. Je ziet dat daardoor apothekers vaker van de ene naar de andere apotheek hoppen, wat geen goed doet aan de band met de huisarts en dus ook niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van het FTO. Huisartsen kregen er steeds meer taken bij en toen kwam er ook nog corona.”

Nelissen had een donkerbruin vermoeden dat hierdoor de kwaliteit van het FTO wel

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel