Longarts i.o. Coumou: ‘Voorspellen van ziektebeloop bij late onset astma’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
11 september 2019

Ontstaat astma op volwassen leeftijd? En wordt bij de diagnose een verhoogde waarde stikstofmonoxide (NO) vastgesteld wanneer de patiënt uitademt? Dan heeft deze een grotere kans op een verslechterde longfunctie over vijf jaar. Hanneke Coumou, arts in opleiding tot longarts aan het Amsterdam UMC – Locatie AMC, achterhaalde dit én meer tijdens het onderzoek waarop ze onlangs promoveerde.

Dat een volwassene met astma de ziekte niet per definitie ook al had als kind, heeft in de afgelopen tien jaar steeds meer aan bekendheid gewonnen binnen de longgeneeskunde. Zo blijkt de helft van de diagnoses bij 18-plussers te bestaan uit late onset astma, een vorm die vaak geen allergische oorsprong heeft en zich bijvoorbeeld kan manifesteren na een luchtweginfectie.

Longarts i.o. Hanneke Coumou
(Bron: Hanneke Coumou)

Diagnostische factoren

Maar hoe ontwikkelt late onset astma zich? En kunnen op basis van bepaalde kenmerken verschillende groepen patiënten worden onderscheiden binnen dit type? Zijn hiervoor voorspellende diagnostische factoren aan te wijzen? De antwoorden op deze vragen kunnen wellicht aanknopingspunten opleveren voor gerichte behandelingen. Amsterdam UMC – Locatie AMC doet onderzoek naar dit soort thema’s. Longarts in opleiding Hanneke Coumou leverde bijdragen met de resultaten die terechtkwamen in haar in juni verschenen proefschrift.

200 onderzoekdeelnemers

“Ik heb me gebaseerd op de data van 200 patiënten uit ons ziekenhuis, het Spaarne Gasthuis en het huidige Onze Lieve Vrouwe Gasthuis locatie West”, vertelt Coumou. “Bij de diagnose h

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel