DOQ

Cardioloog prof. dr. Roos over die ene patiënt: ‘Ondanks hartinfarct begeleid tijdens zwangerschap’

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Cardioloog prof. dr. Jolien Roos-Hesseling, bijzonder hoogleraar Congenitale cardiologie bij volwassenen in het Erasmus MC, kwam na jaren tijdens een hockeywedstrijd van haar dochter een vroegere (hart)patiënte tegen die haar eigen dochter in een ander team aanmoedigde. Zonder de begeleiding van Roos-Hesseling zou dit meisje nooit zijn geboren.

In het ene hockeyteam haar eigen dochter, in de andere ploeg een meisje dat zonder haar expertise niet zou zijn geboren. Prof. dr. Roos-Hesseling, cardioloog in het Erasmus MC, vertelt over een bijzondere ontmoeting. “Ik bezoek regelmatig hockeywedstrijden van mijn dochter. Vaak ook breng ik haar naar een uitduel. Pasgeleden overkwam me daar iets bijzonders aan de rand van het veld. Een moeder van een van de tegenstanders kwam naar me toe. Het was een ex-patiënt van mij. We begonnen onmiddellijk geanimeerd te praten. Al snel werden verderop langs de lijn grappen gemaakt door ouders van de tegenpartij: ‘Niet heulen met de vijand, hè.Waarop de vrouw terugkaatste: ‘Zonder deze dame zou ik hier nu niet mijn dochter staan aan te moedigen, want dan had ik geen dochter gehad.’”

Bruiloftsstress of…?

Wat was er aan de hand? Deze vrouw had zich jaren eerder, op haar vierendertigste, met pijn op de borst gemeld bij de huisarts. “Twee weken later zou ze gaan trouwen”, vertelt Roos-Hesseling. “De huisarts stelde haar gerust: ‘U maakt zich ongetwijfeld druk vanwege de bruilo

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Er is een normale eetlust, geen vermagering. Er is geen bloedverlies per anum. Bij lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?

‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Vluchtelingstudenten kunnen in het UMCU hun geneeskundestudie afmaken. Dit helpt hen, maar is ook zinvol voor de Nederlandse arts, vertelt Eva Stortelder. “Er is heel veel behoefte. Het gaat om honderden potentiële collega’s die toegang tot het medisch netwerk willen.”


Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »

Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »