Cardioloog prof. dr. Roos over die ene patiënt: ‘Ondanks hartinfarct begeleid tijdens zwangerschap’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
15 januari 2018

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Cardioloog prof. dr. Jolien Roos-Hesseling, bijzonder hoogleraar Congenitale cardiologie bij volwassenen in het Erasmus MC, kwam na jaren tijdens een hockeywedstrijd van haar dochter een vroegere (hart)patiënte tegen die haar eigen dochter in een ander team aanmoedigde. Zonder de begeleiding van Roos-Hesseling zou dit meisje nooit zijn geboren.

In het ene hockeyteam haar eigen dochter, in de andere ploeg een meisje dat zonder haar expertise niet zou zijn geboren. Prof. dr. Roos-Hesseling, cardioloog in het Erasmus MC, vertelt over een bijzondere ontmoeting. “Ik bezoek regelmatig hockeywedstrijden van mijn dochter. Vaak ook breng ik haar naar een uitduel. Pasgeleden overkwam me daar iets bijzonders aan de rand van het veld. Een moeder van een van de tegenstanders kwam naar me toe. Het was een ex-patiënt van mij. We begonnen onmiddellijk geanimeerd te praten. Al snel werden verderop langs de lijn grappen gemaakt door ouders van de tegenpartij: ‘Niet heulen met de vijand, hè.Waarop de vrouw terugkaatste: ‘Zonder deze dame zou ik hier nu niet mijn dochter staan aan te moedigen, want dan had ik geen dochter gehad.’”

Bruiloftsstress of…?

Wat was er aan de hand? Deze vrouw had zich jaren eerder, op haar vierendertigste, met pijn op de borst gemeld bij de huisarts. “Twee weken later zou ze gaan trouwen”, vertelt Roos-Hesseling. “De huisarts stelde haar gerust: ‘U maakt zich ongetwijfeld druk vanwege de bruilo

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel