Aios Van der Bent: ‘Allergische reactie op rode inkt in tatoeage voor overleden kind’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
18 juli 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, die impact heeft. Geen last meer van allergie en een belangrijke herinnering aan zijn overleden zoon gehandhaafd. Dat is wat Sebastiaan van der Bent een patiënt uiteindelijk kon bieden. De dermatoloog in opleiding is medeoprichter van de Tattoopoli in Amsterdam UMC. Hier melden zich patiënten met huidklachten of andere problemen die worden veroorzaakt door een tatoeage.

“Een aantal jaren geleden zag ik een patiënt die een allergische reactie had gekregen op een rode tatoeage. Op zoek naar informatie over het ziektebeloop en de behandeling bij dergelijke klachten, merkte ik dat hierover vrij weinig stond beschreven in de literatuur. Dat was onbevredigend, zeker ook omdat er in Amsterdam UMC steeds meer mensen zijn met klachten na een tatoeage. Tien tot twaalf procent van de Nederlanders is getatoeëerd. Zij kunnen bijvoorbeeld last krijgen van bulten, wonden en zelfs auto-immuunziekten, zoals psoriasis.”

Dermatoloog i.o. Sebastiaan van der Bent

Rode inkt risicofactor

“Ten gevolge van het stijgende aantal mensen met een tatoeage, en daarmee het toenemende aantal complicaties, ontstond een duidelijke behoefte aan één gespecialiseerd centrum voor complicaties bij tatoeages. In 2017 hebben we de Tattoopoli opgezet. Die is niet bedoeld voor mensen die hun tatoeage willen laten verwijderen, maar voor degenen die er problemen of complicaties van ondervinden.

Uit het hele land komen patiënten naar ons. Zo hebben we onze kennis verrijkt over onder meer de symptomen, het ziektebeloop en de beste behandeling. Inmiddels weten we bijvoorbeeld dat rode inkt een r

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel