DOQ

Aios Van der Bent: ‘Allergische reactie op rode inkt in tatoeage voor overleden kind’

Een patiënt die je altijd bijblijft, die impact heeft. Geen last meer van allergie en een belangrijke herinnering aan zijn overleden zoon gehandhaafd. Dat is wat Sebastiaan van der Bent een patiënt uiteindelijk kon bieden. De dermatoloog in opleiding is medeoprichter van de Tattoopoli in Amsterdam UMC. Hier melden zich patiënten met huidklachten of andere problemen die worden veroorzaakt door een tatoeage.

“Een aantal jaren geleden zag ik een patiënt die een allergische reactie had gekregen op een rode tatoeage. Op zoek naar informatie over het ziektebeloop en de behandeling bij dergelijke klachten, merkte ik dat hierover vrij weinig stond beschreven in de literatuur. Dat was onbevredigend, zeker ook omdat er in Amsterdam UMC steeds meer mensen zijn met klachten na een tatoeage. Tien tot twaalf procent van de Nederlanders is getatoeëerd. Zij kunnen bijvoorbeeld last krijgen van bulten, wonden en zelfs auto-immuunziekten, zoals psoriasis.”

Dermatoloog i.o. Sebastiaan van der Bent

Rode inkt risicofactor

“Ten gevolge van het stijgende aantal mensen met een tatoeage, en daarmee het toenemende aantal complicaties, ontstond een duidelijke behoefte aan één gespecialiseerd centrum voor complicaties bij tatoeages. In 2017 hebben we de Tattoopoli opgezet. Die is niet bedoeld voor mensen die hun tatoeage willen laten verwijderen, maar voor degenen die er problemen of complicaties van ondervinden.

Uit het hele land komen patiënten naar ons. Zo hebben we onze kennis verrijkt over onder meer de symptomen, het ziektebeloop en de beste behandeling. Inmiddels weten we bijvoor

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”

Aandacht voor sterven

Rozemarijn van Bruchem-Visser pleit voor meer aandacht voor het stervensproces van de patiënt vanuit de zorgverlener. “Het ontbreekt vaak aan kennis over de praktische aspecten. Dat maakt het lastig om het gesprek te openen voor veel zorgverleners.”

Taalbarrière en geen tolk? Geen passende zorg

“Sinds het ministerie van VWS in 2012 de subsidie voor landelijke tolkendiensten stopte zien we veel onwenselijke situaties. Zo kunnen we geen passende zorg bieden”, vertelt jeugdarts Petra de Jong. Ze zet zich in voor de campagne ‘Tolken terug in de zorg, alstublieft’.

Casus: man met veranderd defatiepatroon, krampen en borborygmi

Een man wordt gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon, met krampen en borborygmi. Er is geen bloedverlies. De eetlust is normaal en er is geen gewichtsverlies. Wat is uw diagnose?

Een dokter is geen monteur

Pieter Barnhoorn pleit voor bezielde en bezielende zorg, waarbij contact met de patiënt centraal staat. Zijn visie overstijgt het traditionele biomedische model: “Waarom moet alles efficiënt en onpersoonlijk? Dat is toch niet de reden waarom mensen de zorg in gaan?”

Casus: patiënt met veel jeuk

U ziet een zestienjarige patiënte met veel jeuk en een blanco voorgeschiedenis. Patiënte krijgt een corticosteroïd van de huisarts, maar dat helpt niet. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »