Aios Van der Bent: ‘Allergische reactie op rode inkt in tatoeage voor overleden kind’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
18 juli 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, die impact heeft. Geen last meer van allergie en een belangrijke herinnering aan zijn overleden zoon gehandhaafd. Dat is wat Sebastiaan van der Bent een patiënt uiteindelijk kon bieden. De dermatoloog in opleiding is medeoprichter van de Tattoopoli in Amsterdam UMC. Hier melden zich patiënten met huidklachten of andere problemen die worden veroorzaakt door een tatoeage.

“Een aantal jaren geleden zag ik een patiënt die een allergische reactie had gekregen op een rode tatoeage. Op zoek naar informatie over het ziektebeloop en de behandeling bij dergelijke klachten, merkte ik dat hierover vrij weinig stond beschreven in de literatuur. Dat was onbevredigend, zeker ook omdat er in Amsterdam UMC steeds meer mensen zijn met klachten na een tatoeage. Tien tot twaalf procent van de Nederlanders is getatoeëerd. Zij kunnen bijvoorbeeld last krijgen van bulten, wonden en zelfs auto-immuunziekten, zoals psoriasis.”

Dermatoloog i.o. Sebastiaan van der Bent

Rode inkt risicofactor

“Ten gevolge van het stijgende aantal mensen met een tatoeage, en daarmee het toenemende aantal complicaties, ontstond een duidelijke behoefte aan één gespecialiseerd centrum voor complicaties bij tatoeages. In 2017 hebben we de Tattoopoli opgezet. Die is niet bedoeld voor mensen die hun tatoeage willen laten verwijderen, maar voor degenen die er problemen of complicaties van ondervinden.

Uit het hele land komen patiënten naar ons. Zo hebben we onze kennis verrijkt over onder meer de symptomen, het ziektebeloop en de beste behandeling. Inmiddels weten we bijvoorbeeld dat rode inkt een risicofactor is: negentig procent van de allergische reacties op tatoeages wordt hierdoor veroorzaakt. Gemiddeld ontstaat de allergie na een jaar, maar soms gebeurt dit al een paar weken nadat de tatoeage is gezet en andere keren juist pas na acht jaar.”

Speelgoed

“Een patiënt die indruk op me heeft gemaakt, kwam ook naar onze poli omdat hij een allergische reactie op rode inkt had ontwikkeld. Hij was een vijftiger. Jaren eerder was zijn zoontje overleden. De gedachte dat hij de kamer van de jongen zou leegruimen en zijn speelgoed moest weggooien, deed hem pijn. Wat besloot hij daarom? Hij liet een tatoeage van het speelgoed op zijn onderarm plaatsen: een tatoeage met verschillende kleuren.”

Huidbiopt

“Helaas ging op een gegeven moment een deel van de huid op zijn onderarm zwellen en kreeg de man veel jeuk, exact in de rode en oranje gedeeltes van de tatoeages. Hij bezocht verschillende ziekenhuizen, maar geen arts kon hem van de klachten verlossen. Toen kwam hij bij ons terecht. Ik vermoedde dat hij allergie had ontwikkeld, maar zekerheidshalve nam ik een huidbiopt af om andere aandoeningen uit te sluiten. Het bleek inderdaad om een allergie te gaan.”

CO2-laser

“Normaal gesproken beginnen we bij deze patiënten de behandeling met een zalf die de lokale gevoeligheidsreactie dempt en waarmee de ziekte meer onder controle wordt gebracht. Deze man had een andere voorkeur. In een ander ziekenhuis had zalf hem niet gebaat, hij wilde liever een permanente oplossing. Die konden wij bieden in de vorm van een CO2-laser. In de gezondheidszorg wordt dit instrument vooral gebruikt voor cosmetische ingrepen, zoals het strakker maken van de huid, maar wij hebben er inmiddels ook positieve ervaringen mee bij de verwijdering van rode inkt. Het is belangrijk een CO2-laser te gebruiken. Met een pigmentlaser schiet je zodanig op de pigmentbolletjes, dat ze in het lichaam uiteenvallen in kleine stukjes. Het gevolg is dat de allergie zich mogelijk verspreidt.

Collega-dermatoloog Albert Wolkerstorfer, andere oprichter van de Tattoopoli, heeft de behandeling met de CO2-laser uitgevoerd. Het resultaat: een tatoeage van speelgoed waaruit de rode en oranje kleur is verwijderd. De patiënt had daarna geen last meer van jeuk en zwellingen én had toch nog de herinnering aan zijn zoon op zijn huid.”

Internationale vereniging

“Inmiddels is in Nederland en andere Europese landen de kennis over deze thematiek gegroeid. Er is ook een internationale vereniging: de European Society of Tattoo and Pigment research (ESTP). Die verzorgt jaarlijks een European Congress on Tattoo and Pigment Research (ECTP). Over anderhalf jaar is Amsterdam UMC de gastheer.”

, , , ,
Deel dit artikel