DOQ

‘Griepprik zorgverlener extra belangrijk op hart- en longafdeling’

Besmetting met het influenzavirus kan voor hart- of longpatiënten het fatale duwtje zijn. Alle reden dus om op deze afdelingen te streven naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad onder zorgverleners. Medisch Spectrum Twente ‘verleidt’ met toenemend succes alle medewerkers van het ziekenhuis om de griepprik te halen. “We snijden klinische lessen over griepvaccinatie specifiek toe op de betreffende afdeling.”

Hoezo indrukwekkende vooruitgang? Vijf jaar geleden zei in Medisch Spectrum Twente (MST) acht procent van de medisch specialisten en medewerkers ‘ja’ op het aanbod zich te laten vaccineren tegen griep. Vier jaar later was dat 25 procent, en het ziekenhuis hoopt zichzelf ditmaal opnieuw te overtreffen.

Griepvaccinatie-animator
“Die 25 procent is bóven het landelijk ziekenhuisgemiddelde”, zegt internist-infectioloog Corine Delsing uit MST. “Uit een studie van Rianne van Gageldonk van het RIVM binnen 42 ziekenhuizen is in 2013 gebleken dat de mediane vaccinatiegraad dertien procent bedroeg. Er is weinig reden om aan te nemen dat dit is veranderd.” Sinds haar komst naar MST in 2012 ontpopte Delsing zich er als dé animator op het gebied van griepvaccinatie.

Misverstanden verhelpen
Hoe probeert het ziekenhuis zorgverleners over de streep te trekken? “Allereerst door informatie te verstrekken en misverstanden de wereld uit te helpen”, zegt Delsing. “Als je mensen – en dus ook medewerkers van MST – vraagt waarom ze zich niet laten vaccineren, volgt vrijwel altijd een niet-geldige reden. Men zegt bijvoorbeeld dankzij een goed afweersysteem nooit griep te krijgen, daarmee vergetend dat je niet ziek hoeft te zijn om het virus over te dragen. Vaak vertelt iemand ook bang te zijn voor bijwerkingen of flink ziek te zijn geworden na een griepprik in het verleden. Dat laatste weerleggen we met de mededeling dat we in MST altijd vaccineren in de periode dat bijvoorbeeld het Rhinovirus, veroorzaker van onder meer verkoudheid, zijn piek bereikt. Het Rhinovirus is dan dus de oorzaak.”

Bewijs voor het positieve effect
Kennis over het influenzavirus vergroten. Het idee ontkrachten dat vaccinatie bijwerkingen oplevert. Bewijzen aandragen voor het positieve effect van de griepprik (Delsing: “Als zorgverleners zich laten vaccineren, krijgen minder patiënten griepcomplicaties”). Dát zijn de uitgangspunten van de klinische lessen die iedereen binnen MST krijgt. “We snijden deze lessen specifiek toe op de betreffende afdeling”, vertelt Delsing. “De collega’s op bijvoorbeeld de kinderafdeling horen welke invloed influenza kan hebben op de jonge patiënt. Voor de artsen en medewerkers op de cardio- en longafdeling hebben we ook een specifieke boodschap.”

Griep vaker doodsoorzaak
Ze concretiseert: “Jaarlijks zijn er in ons land honderden geregistreerde overlijdensgevallen als gevolg van griep. Dat aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat griep vaak de laatste reserves wegneemt bij long- en hartpatiënten, een kwetsbare groep. De long- of hartaandoening wordt dan geregistreerd als doodsoorzaak, maar feitelijk is griep de boosdoener. Het is niet voor niets dat wij vorig jaar een opleidingscardioloog en -longarts hebben ingezet tijdens de interne bewustmakingscampagne. Op hun afdelingen hingen posters waarop zij waren te zien met een opgestroopte mouw en de tekst ‘Samen griepvrij, dus prik mij!’.”

Stapje voor stapje
Of het heeft geholpen? Delsing: “De vaccinatiegraad op deze afdelingen is nog niet zo hoog als we wensen, maar gezien onze ambitie om het steeds beter te doen, geldt dat eigenlijk voor alle afdelingen.”

Lees ook het artikel Griepprik voor artsen: ja of nee?

Auteur: Gerben Stolk, Journalist

KBO-PCOB: ‘Bescherm de oudere patiënt’

Seniorenorganisatie KBO-PCOB en vaccinatiedeskundige Ted van Essen roepen zorgverleners op om zich te laten vaccineren tegen de griep om oudere patiënten te beschermen. Ook vragen zij ziekenhuisbesturen om actief beleid te voeren om griepvaccinatie onder alle zorgmedewerkers in het ziekenhuis te stimuleren. Volgens recent onderzoek van KBO-PCOB zijn de verschillen in griepvaccinatie tussen de diverse ziekenhuisafdelingen groot. KBO-PCOB ziet een hoge griepvaccinatiegraad onder ziekenhuispersoneel als een van de veertien kwaliteitseisen voor veilige en seniorvriendelijke ziekenhuiszorg. Ziekenhuizen die hier goed op scoren, komen in aanmerking voor het keurmerk Seniorvriendelijke ziekenhuis.


 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


Lees ook: Griepprik voor artsen: ja of nee?

Naar dit artikel »