DOQ

Prof. dr. Van den Bemt: ‘Wat gebeurt er met de medicatie als de patiënt de apotheek uit is?’

Verbeteren van het medicatiegebruik door patiënten is de kern van de activiteiten die prof. dr. Bart van den Bemt verder wil gaan ontplooien. Sinds maart van dit jaar is deze Nijmeegse apotheker benoemd tot bijzonder hoogleraar Personalized Pharmaceutical Care aan de Radboud Universiteit/Radboudumc in Nijmegen. Een vooruitblik op wat hij in deze rol gaat doen. “Ga uit van die meerderheid die zijn eigen medicatie wél kan beheren en geef ze hierbij een rol” 

“Goede apothekers leveren medicatie keurig af en houden een eerste uitgiftebegeleidingsgesprek met de patiënt. Maar wat gebeurt er daarna met de medicatie? Patiënten kunnen zich zorgen maken als ze een bijwerking ervaren en daarom stoppen met hun medicatie. Therapietrouw is nog steeds een heel groot probleem. We zijn als apothekers bezig om bij wijze van spreken tot de tiende decimaal achter de komma de kwaliteit van medicatie te garanderen. Maar de werkelijke variatie in de kwaliteit zit bij de patiënt. Hoe gebruikt die zijn medicatie? Wat gebeurt er met geneesmiddelen zodra ze de apotheek uit zijn?”  

Apotheker prof. dr. Bart van den Bemt

Bijwerkingen en zorgen 

Correct geneesmiddelgebruik, goede kennis over medicatie bij de patiënten, het zijn allemaal punten die nog sterke verbetering behoeven, constateert Van den Bemt, apotheker, klinisch farmacoloog en senior onderzoeker aan het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek. “Vanuit het Radboudumc deden we onderzoek waarin we 50 patiënten in een periode van twee maanden elke twee weken opbelden en vroegen naar hun ervaring met hun geneesmiddelen. In elk gesprek dook er wel een probleem op zoals het optreden van een bijwerking, zorgen over het effect van een geneesmiddel of wat te doen bij een vergeten dosis. Veel mensen bewaren gekoelde geneesmiddelen verkeerd. En verder weten we dat geneesmiddelen nog steeds een sterke bijdrage leveren aan vermijdbare ziekenhuisopnames. Geneesmiddelgerelateerde problemen te over dus.” 

“De werkelijke variatie in de kwaliteit zit bij de patiënt. Hoe gebruikt die zijn medicatie?” 

Prof. dr. Bart van den Bemt wil zich als hoogleraar daarom focussen op de vraag hoe de therapietrouw verbeterd kan worden zodat patiënten hun medicatie volgens voorschrift gebruiken, en ze hier optimaal profijt van hebben. Verder maakt hij zich sterk voor het tegengaan van medicatieverspilling en voor het stimuleren van de betrokkenheid van patiënten bij hun eigen farmacotherapie.  

E-health 

Deze ambities wil hij waarmaken door op vier deelgebieden onderzoek te gaan doen. “Het eerste is dat ik vanuit het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek onderzoek ga opzetten naar methoden om op afstand patiënten medicatiebegeleiding te bieden. Denk dan aan e-health-toepassingen zoals apps, chatbots, het sturen van herinneringsberichten, multichanneltoepassingen en ondersteunende websites. We beginnen met een kleine groep patiënten. Mijn ambitie is om dit in de komende vijf jaar getest te hebben.” 

“In elk gesprek dook er wel een probleem op zoals een bijwerking, zorgen over het effect of wat te doen bij een vergeten dosis” 

Educatie bij patiënten 

Als tweede wil hij zich richten op shared decision making. “We gaan werken aan het maken van keuzehulpen voor patiënten, zodat ze samen met hun arts de beste behandeling kunnen kiezen. Verder moeten patiënten veel meer het beheer over hun eigen medicatie krijgen. Nu wordt de zorg nog te veel gebaseerd op de zwakste schakels: patiënten die niet in staat zijn hun eigen medicatie te beheren, een minderheid. Maar dit moet andersom: ga uit van die meerderheid die het wel kan en geef aan hen een rol bij het beheer van hun eigen medicatie. We groeien door de toenemende vergrijzing toch naar die situatie toe. Minder handen aan het bed, meer verantwoordelijkheid bij de patiënt zelf. Een stuk bewustwording en educatie bij patiënten is hiervoor nodig. En dit moet ook worden ingebouwd in de opleiding van artsen.” 

“Ik wil bij reumatoïde artritis kijken of door de boost met een ander stofje de dosering van een targeted DMARD omlaag kan” 

Hergebruik tegen verspilling 

Verder wil de Nijmeegse hoogleraar zich richten op onderzoek om geneesmiddelverspilling tegen te gaan. “Een initiatief zoals dat van apothekers Piter Oosterhof en Jelmer Faber die voor hun website Pharmaswap de KNMP-innovatieprijs hebben gewonnen, juich ik zeer toe. Ik wil gaan onderzoeken of je geneesmiddelen kunt hergebruiken, te beginnen bij de orale oncolytica.”   

Reumatoïde artritis 

Als laatste wil Van den Bemt verder met het thema waarin hij sterk is gespecialiseerd: biologicals bij reumatoïde artritis, het onderwerp waarop hij in 2009 promoveerde. “Dat was gericht op het afbouwen van infliximab. Nu wil ik kijken of je door een boost met een ander stofje te geven, de dosering van een targeted DMARD omlaag kan. Bijvoorbeeld cobicistat als toevoeging aan een JAK-remmer. Onderzoek hiernaar loopt momenteel. We verwachten de resultaten in 2021 te hebben.”  


Over prof. dr. Bart van den Bemt 

Prof. dr. Bart van den Bemt heeft zijn sporen binnen de farmacie ruimschoots verdiend. Na zijn afstuderen in 1996 werkte hij als openbaar apotheker. In 2009 promoveerde hij op onderzoek naar optimaal medicatiegebruik bij reumatoïde artritis, waarna hij in het Radboud UMC de opleiding tot klinisch farmacoloog volgde. Verder is hij onder meer lid van de wetenschappelijke adviesraad van de KNMP, President van de European Society Clinical Pharmacy (ESCP), voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Zaken en Onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers (NVZA) en voorzitter van de Stichting Centrum voor Patiënt en Geneesmiddel. 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx