Prof. dr. Van den Bemt: ‘Wat gebeurt er met de medicatie als de patiënt de apotheek uit is?’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
20 mei 2020

Verbeteren van het medicatiegebruik door patiënten is de kern van de activiteiten die prof. dr. Bart van den Bemt verder wil gaan ontplooien. Sinds maart van dit jaar is deze Nijmeegse apotheker benoemd tot bijzonder hoogleraar Personalized Pharmaceutical Care aan de Radboud Universiteit/Radboudumc in Nijmegen. Een vooruitblik op wat hij in deze rol gaat doen. “Ga uit van die meerderheid die zijn eigen medicatie wél kan beheren en geef ze hierbij een rol” 

“Goede apothekers leveren medicatie keurig af en houden een eerste uitgiftebegeleidingsgesprek met de patiënt. Maar wat gebeurt er daarna met de medicatie? Patiënten kunnen zich zorgen maken als ze een bijwerking ervaren en daarom stoppen met hun medicatie. Therapietrouw is nog steeds een heel groot probleem. We zijn als apothekers bezig om bij wijze van spreken tot de tiende decimaal achter de komma de kwaliteit van medicatie te garanderen. Maar de werkelijke variatie in de kwaliteit zit bij de patiënt. Hoe gebruikt die zijn medicatie? Wat gebeurt er met geneesmiddelen zodra ze de apotheek uit zijn?”  

Apotheker prof. dr. Bart van den Bemt

Bijwerkingen en zorgen 

Correct geneesmiddelgebruik, goede kennis over medicatie bij de patiënten, het zijn allemaal punten die nog sterke verbetering behoeven, const

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel