DOQ

Voormalig huisarts Gooren coacht artsen: ‘Door zelfcompassie is er bij artsen minder kans op burn-out en zorgverlenersmoeheid’

Je balans vinden en grenzen bewaken is voor een arts niet altijd eenvoudig, weet ook voormalig huisarts Marga Gooren. In 2012 maakt zij een overstap en start met haar coachingspraktijk voor artsen. “Veel artsen worstelen met de balans tussen privé en werk. Door het principe van zelfcompassie toe te passen, leer ik ze om op een gezonde manier de lat wat lager te leggen.” 

Al snel nadat Marga Gooren als huisarts begon, wist ze: dit wil ik niet mijn hele leven blijven doen. “Ik vond het vak inhoudelijk interessant, maar wilde geen praktijk houden met alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Wat ik wél heel leuk vond, was diepgaand contact met patiënten om het probleem achter de eerste hulpvraag bloot te leggen. Als huisarts voelde ik echter dat ik te weinig tools en tijd had om mensen écht op weg te helpen.”  

Voormalig huisarts Marga Gooren

“De medische cultuur is dat artsen sterk en rationeel zijn. Wel gevoelig en vriendelijk voor patiënten, maar niet voor zichzelf” 

Overstap  

Gooren komt in aanraking met NLP en besluit diverse NLP-opleidingen te volgen, onder meer een training die focust op NLP en gezondheid. “Langzaam maar zeker ontstond het idee om mijn eigen coachingspraktijk op te zetten.” In 2012 kiest ze ervoor om het huisartsenvak volledig los te laten en zich te richten op het coachen van – voornamelijk vrouwelijke –artsen. “Het is een wereld met voor mij herkenbare problemen en de doelgroep spreekt me enorm aan.” 

“Het is de kunst om zelfcompassie voor jezelf in te zetten, jezelf te behandelen als je beste vriend” 

Hoge druk, geen fouten

Naast coaching met als insteek positieve psychologie en zelfcompassie geeft Gooren ook geaccrediteerde trainingen aan artsen om kennis over te dragen. “Mensen die geneeskunde gaan studeren zijn vaak perfectionistisch en hardwerkend. Ze vragen veel van zichzelf. De medische cultuur is dat artsen sterk en rationeel zijn. Wel gevoelig en vriendelijk voor patiënten, maar niet voor zichzelf. De druk van het vak is hoog: je mag niets missen en geen fouten maken. Tegelijk worstelen veel artsen, vooral vrouwen, met de balans tussen privé en werk. Door het principe van zelfcompassie toe te passen, leer ik ze om op een gezonde manier de lat wat lager te leggen.” 

“Zelfcompassie kun je trainen. Het is een keuze om aardig voor jezelf te zijn” 

Positieve effecten 

Volgens Gooren kan iedereen zelfcompassie leren. “We dragen compassie in ons, zeker als arts. Het is de kunst om het voor jezelf in te zetten. Jezelf te behandelen als je beste vriend. Mijn eigen eyeopener was dat ik leerde dat ik fouten mag maken, dat ik niet perfect hoef te zijn. En dat mensen iets van mij mogen vinden. Zelfcompassie kun je, net als mindfulness, trainen. Het is een keuze om aardig voor jezelf te zijn.” Gooren ziet de positieve effecten van zelfcompassie iedere dag in haar coachingspraktijk, maar verwijst ook naar de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. “Door zelfcompassie worden mensen veerkrachtiger, ze kunnen beter tegen tegenslag. Ook is er minder kans op burn-out en zorgverlenersmoeheid. Angst en depressie nemen af en je immuunsysteem krijgt een boost. Kortom: mensen zitten lekkerder in hun vel. En als dokters beter in hun vel zitten, neemt de kwaliteit van zorg ook toe. Op die manier doe ik indirect nog steeds iets voor de patiënt, en dat geeft mij heel veel voldoening.” 

“Als dokters beter in hun vel zitten, neemt de kwaliteit van zorg ook toe” 

Not done

De COVID-19-periode zal voor een deel van de artsen veel extra spanning oproepen, maar volgens Gooren voelen ook veel mensen juist nu waarom ze voor dit vak kozen. “Ik ervaar nu meer saamhorigheid van artsen onderling. Vroeger was coaching voor dokters not done. Tijdens de COVID-19-periode is die opinie verschoven: het besef is er dat artsen ook mentaal goed voor zichzelf moeten zorgen. Ik kan dat alleen maar toejuichen.” 


Tips voor meer zelfcompassie 

  • Op zoek naar meer balans? Met stip op één staat zelfzorg. Vraag je af: wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten en om je gezond te voelen? Voor de één is dat hardlopen, voor de ander is het lezen.  
  • Spreek elke ochtend voordat je opstaat een intentie voor jezelf uit: hoe wil ik me vandaag voelen? Waar wil ik extra aandacht aan geven? Bijvoorbeeld opletten om tijdig pauze te nemen, of extra goed luisteren naar mensen. 
  • Twijfel je of je wel arts wil zijn? Lang niet altijd is een rigoureuze carrièreswitch de oplossing. Stort je in je vrije tijd op een passie, zoals muziek spelen. Geef jezelf ruimte om daar tijd voor vrij te maken. Heb je geen idee wat je passies zijn? Sta stil bij wat je vroeger als kind leuk vond om te doen.  
  • Zeg vaker nee. Veel artsen hebben de COVID-19-periode ook als prettig ervaren omdat er niet zoveel te doen was, zowel op het werk als privé. Maak keuzes en sta jezelf toe wat minder te moeten van jezelf.  

Leesvoer 
Marga Gooren schreef samen met Mila de Koning het boek ‘Hart voor de dokter, met zelfcompassie aan het werk’. Binnenkort verschijnt haar tweede boek: ‘Veerkracht voor vrouwelijke artsen’. Meer weten? Kijk op http://hartvoordedokter.nl of op aqualime.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx