Belastingrente hoe zit dit nu precies en kan dit een duur grapje worden?

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
19 juli 2021

Door de COVID-19-crisis had de belastingdienst de belastingrente tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Sinds 1 oktober van het vorige jaar bedraagt deze voor de inkomstenbelasting weer 4%. Hoe kunt u deze belastingrente voorkomen?

Wanneer u cliënt bent bij een adviseur, dan maakt deze vaak gebruik van een uitstelregeling, uw aangifte hoeft dan niet tijdig ingeleverd te zijn (dit jaar was dit 8 mei jl.). Levert u later in, maar ook wanneer u op tijd hebt ingeleverd, dan kunt u te maken krijgen met belastingrente.

Hiervoor is een aantal data van belang:

  • u betaalt belastingrente wanneer de Belastingdienst de aanslag IB 2020 oplegt op of ná 1 juli 2021;
  • u betaalt geen belastingrente wanneer u voor 8 mei 2021 de aangifte IB 2020 doet en de Belastingdienst uw gegevens ongewijzigd overneemt;
  • u betaalt geen of zeer beperkt wanneer u nu zo spoedig mogelijk een (nadere) voorlopige aanslag IB 2020 aanvraagt.

Belastingrente voorkómen

Door het aanvragen van een (nadere) voorlopige aanslag IB 2020 kunt u dus belastingrente voorkómen. Zeker wanneer u zich realiseert dat er nauwelijks rente wordt vergoed en dat u soms ook te maken kunt krijgen met een negatieve rente.

Over welke periode betaalt u nu precies de belastingrente? De belastingrente wordt berekend over de periode van 1 juli 2021 tot zes weken na de datum van de aanslag. Wanneer u de aanslag 2020 ontvangt met een datum van 10 september 2021, dan betaalt u 4% belastingrente van 1 juli 2021 tot en met 22 oktober 2021.

Heeft u een besloten vennootschap, dan gelden nagenoeg dezelfde spelregels. Vanaf 31 december 2021 gaat de belastingrente voor een besloten vennootschap weer 8% bedragen.

Van helder accountancy belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.

Deel dit artikel