Dr. Kuijpers: ‘Een gesprek waarin zingeving en doel aan de orde komen, kan de behandelkeuze van de patiënt enorm beïnvloeden’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
6 maart 2020

Het Bravis Ziekenhuis heeft een pilot gedaan waarbij een medisch coach – een geneeskundestudent – een reumapatiënt vergezelde tijdens een afspraak met de reumatoloog. Een pilot met een tweeledig doel, vertelt initiatiefnemer dr. Giliam Kuijpers. Enerzijds leren geneeskundestudenten zich zo beter inleven in de patiënt, anderzijds helpt het de patiënt – door het nagesprek dat hij met die student heeft – om de verstrekte informatie goed tot zich te laten doordringen, zodat een stevige basis wordt gelegd voor shared decision making.

Dr. Gilliam Kuijpers heeft uit eigen ervaring geleerd hoe belangrijk dit is. Ze werkte als kinderarts tot ze door hartklachten zelf patiënt werd. “Uit die periode heb ik geleerd hoe essentieel het is dat je als patiënt niet alleen de medische informatie krijgt, maar dat ook een gesprek met je wordt gevoerd waarin zingeving en doel aan de orde komen”, zegt ze. “Het kan enorm van invloed zijn op de behandelkeuze die de patiënt maakt. De patiënt kan op basis van goede informatie bijvoorbeeld kiezen voor een minder ingrijpende behandeling of een afwachtend beleid, of kan zelfs afzien van behandeling en kiezen voor kwaliteit van leven in de laatste levensfase. Daarmee krijgt de kwaliteit van de zorg een belangrijke impuls.”

Kinderarts dr. Giliam Kuijpers (Foto: Janita Sassen)

Het vormde de basis voor haar initiatief MedGezel (www.medgezel.nl). “De pilot in Bravis heeft aangetoond dat het werkt”, zegt ze. “Patiënten waarderen het, het geeft ze rust en vertrouwen in het proces dat ze moeten doormaken.” Een presentatie voor de medische staf is de volgende stap.

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel