Huisarts Leusink: ‘Laat huisarts de abortuspil verstrekken’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
21 juli 2021

Huisarts en arts seksuele gezondheid Peter Leusink vindt het logisch de abortuspil via de huisarts te verstrekken. Het is veilig en stelt de autonomie van de vrouw voorop. Beschikbaarstelling via de drogist is voor het moment echter nog een stap te ver, vindt hij.

Nederland is geen koploper in het vrij beschikbaar stellen van de abortuspil aan vrouwen die deze nodig hebben. Frankrijk en Zweden gaan hier soepeler mee om. En Ierland, dat jarenlang strikt anti-abortus was, betrok direct de eerste lijn bij het beschikbaar stellen van de abortuspil toen het abortus legaliseerde. “Ieder land heeft zijn eigen politieke en juridische context”, aldus Leusink. “Toen de abortuspil beschikbaar kwam, begon in ons land de politiek moeilijk te doen. De confessionele partijen hebben de beschikbaarheid ervan via de huisarts lange tijd tegengehouden. Toch zijn al vaker pogingen ondernomen om de beschikbaarheid via de huisarts alsnog geregeld te krijgen. Maar een initiatiefwet op dit gebied was feitelijk bij voorbaat kansloos. Toenmalig minister Edith Schippers agendeerde het onderwerp weer in het kabinet Rutte II. Maar ze stelde daarbij dat de huisartsen vergunningen moesten aanvragen voor het beschikbaar stellen van de abortuspil. Die vonden dat onzinnig en dat leidde tot een principiële discussie die de zaak wederom stillegde.”

Huisarts en arts seksuele gezondheid Peter Leusink

Autonomie vrouw voorop

Het Nederlands Huisartsen Genootschap kwam in 2016 met de stelling dat het verstrekken van de abortuspil een eenvoudige medische handeling was die prima door de huisarts kon worden verricht. “Bovendien stelde het NHG

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel