Kanttekeningen: ‘Coronavirus wordt geframed als vijand, waardoor mensen die gewoon werken opeens heldenstatus krijgen’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
27 mei 2020

Zorgverleners helden? Van anesthesieverpleegkundige Huib Schut mag het wel een onsje minder met de waardering voor artsen en verpleegkundigen in deze coronatijd. “Wat had iedereen dan verwacht?”, zegt hij. “Dat mensen die met hun volle bewustzijn voor de gezondheidszorg hebben gekozen en die een betaalde baan hebben in de branche, ontslag zouden nemen zodra er een virus op hun pad komt? Ze doen gewoon hun werk.” 

Anesthesieverpleegkundige Huib Schut

Nederland telt op dit moment 17 miljoen amateurvirologen. Naar de mening van Huib Schut neemt menigeen deze woorden te gemakkelijk in de mond. “De zin over 17 miljoen virologen wordt dikwijls uitgesproken om kritiek op de door het Outbreak Management Team (OMT) ingefluisterde kabinetsmaatregelen tegen COVID-19 te pareren”, zegt hij. De man die dertig jaar ervaring heeft als anesthesieverpleegkundige, wil er maar mee zeggen dat het niet aan virologen, immunologen en epidemiologen is voorbehouden een gefundeerde mening te hebben over de veiligheidssituatie en overheidsbesluiten. 

“Toen het virus op 27 februari Nederland had bereikt, hield het RIVM nog steeds vol dat de kans op een epidemie hier uiterst klein zou zijn” 

Laconieke reactie 

Schut noemt zichzelf een kritische geest. Zoals hij zich heeft verbaasd over de heldenstatus die zorgverleners kregen toebedeeld, zo begreep hij ook niet waarom kabinet en wetenschappers laat in actie kwamen toen het coronavirus zich over de aardbol aan het verspreiden was. Hij spreekt van een laconieke reactie. 

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Deel dit artikel