Pleidooi voor congruent maken zorgkantoor- en veiligheidsregio’s

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
1 september 2021

De coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk het is dat goede afstemming bestaat tussen zorg en sociaal domein. Congruentie tussen zorgkantoorregio’s en veiligheidsregio’s faciliteert die afstemming. Drie grote zorgverzekeraars hebben al aangegeven hier voorstanders van te zijn.

In het kader van de afstemming tussen het medisch domein en het sociaal domein stellen Paul van der Velpen (voormalig algemeen directeur GGD Amsterdam) en gezondheidseconoom Guus Schrijvers voor de 32 zorgkantoorregio’s territoriaal congruent te maken met de 25 veiligheidsregio’s. “Dan heeft elke veiligheidsregio met één zorgkantoorregio te maken”, zegt Van der Velpen. “De coronapandemie heeft ons geleerd hoe belangrijk die afstemming tussen het medisch domein en het sociaal domein is.”

Voormalig algemeen directeur GGD Amsterdam Paul van der Velpen

Bijdrage aan veiligheid

“Hierbij zeg ik wel bewust territoriaal congruent en dus niet bestuurlijk congruent”, vervolgt Van der Velpen. “Bestuurlijke congruentie van de zorgkantoorregio’s zou een tweede stap kunnen zijn, maar het is nu vooral belangrijk dat de zorgkantoren hetzelfde werkgebied hebben als de veiligheidsregio’s. Anders hou je de situatie dat die veiligheidsregio’s met meerdere partijen te maken hebben. De coronapandemie is overigens niet het enige argument voor onze stelling. Kijk maar naar 2008, toen de politie-, GGD-, brandweer- en ambulanceregio’s territoriaal congruent zijn gemaakt. Dat heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de veiligheid.”

“Het is goed dat ook GGD-GHOR Nederland een soortgelijk voors

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , ,
Deel dit artikel