Wat is het goede moment om een eenmanszaak om te zetten in een BV

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
17 februari 2021

Voor artsen, apothekers en andere zorgprofessionals die starten als ondernemer in de zorg is de eenmanszaak makkelijk om op te starten, flexibel, en fiscaal voordelig. Maar vanaf welk moment is het lonend om de eenmanszaak om te zetten naar een BV? En welke voordelen levert dat concreet op?

Veruit de meeste artsen, apothekers en andere zorgprofessionals die ondernemen in de zorg starten met een eenmanszaak. Logisch ook, want de eenmanszaak biedt veel voordelen voor starters. Zo is een eenmanszaak flexibel en heel snel en eenvoudig op te richten. ‘Even’ inschrijven bij de Kamer van Koophandel en het is geregeld. En zeker niet onbelangrijk: een eenmanszaak is fiscaal erg voordelig voor ondernemers. Vaak dus een reden om te starten met een eenmanszaak. Maar wat doen zij met hun praktijk wanneer deze groeit, de ondernemersrisico’s stijgen en ook de belastingdruk stijgt? Zij kunnen dan op het punt komen waarop het aantrekkelijker is om van een eenmanszaak over te stappen naar een BV. Maar waarom loont zo’n omzetting? En belangrijker: waar ligt dan dat omslagpunt?

(Foto: iStock)

Aansprakelijkheid

Een vaak genoemde reden om een eenmanszaak om te zetten in een BV is het verschil in aansprakelijkheid. Eigenaren van een eenmanszaak zijn voor 100% persoonlijk aansprakelijk voor de eventuele schulden van hun praktijk. Dat wil zeggen dat schuldeisers van de praktijk dat ook kunnen verhalen op privévermogen. Gaat de praktijk failliet, dan moet de eigenaar persoonlijk opdraaien voor de schulden en verplichtingen. De medische aansprakelijkheid is echter niet uit te sluiten middels een BV. De eigenaar blijft voor zi

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel