Belastingrente voorkomen? Vraag voorlopige aanslag aan!

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
12 januari 2022

Belasting betalen; velen vinden het niet leuk, maar het hoort erbij.  Maar daar kan ook nog rente bijkomen. Gelukkig is dit te voorkomen! Het is dan wel raadzaam om op tijd in actie te komen. En dat kan. Want het jaar 2021 is net voorbij en u kunt al een redelijk beeld krijgen hoe het jaar qua winst is afgesloten.

Het percentage voor belastingrente bedroeg vanwege de COVID-19 pandemie tot 1 oktober 2020 slechts 0,1%. Sinds die datum is de rente echter weer verhoogd naar 4%. Per 1 januari 2022 gaat de rente voor vennootschappen zelfs weer naar het oude tarief van 8%! Met een vennootschap valt u dan ook flink in de ‘prijzen’.

Berekening belastingrente

Belastingrente wordt berekend over de periode van 1 juli 2022 tot 6 weken na de datum op de aanslag. Wanneer u dus medio september 2022 de aanslag Inkomsten- en/of vennootschapsbelasting ontvangt, dan betaalt u respectievelijk 4% of 8% belastingrente over de periode van 1 juli 2022 tot en met oktober 2022.

Belangrijke data!

Voor zowel uw inkomsten- als vennootschapsbelasting zijn de volgende data van belang:

  • u betaalt belastingrente wanneer de Belastingdienst de aanslag oplegt op of na 1 juli 2022;
  • u betaalt geen belastingrente als u vóór 1 juni 2022 aangifte over 2021 doet; de Belastingdienst gebruikt dan de gegevens uit uw aangifte;
  • u betaalt geen belastingrente als u vóór 1 mei 2022 een voorlopige aanslag 2021 (voor het correcte bedrag) aanvraagt.

Begin 2022 cijfers op orde

U kunt dus alleen belastingrente voorkomen als u vóór 1 mei 2022 een verzoek heeft ingediend tot het opleggen of het verhogen van de voorlopige aanslag 2021.  Wanneer blijkt dat u ondanks de voorlopige aanslag later toch nog een behoorlijk bedrag aan belasting bij dient te betalen, wordt hierover alsnog belastingrente in rekening gebracht. Het is dus zaak om begin 2022 de cijfers van 2021 op orde te hebben om zo een goede inschatting te kunnen maken.

Spaartegoeden

Op spaartegoeden ontvangt u op dit moment geen rente of misschien betaalt u zelfs negatieve rente. Daarom is het extra raadzaam hier goed naar te kijken om belastingrente te voorkomen en beperken.

Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.
, , ,
Deel dit artikel