DOQ

Belastingrente voorkomen? Vraag voorlopige aanslag aan!

Belasting betalen; velen vinden het niet leuk, maar het hoort erbij.  Maar daar kan ook nog rente bijkomen. Gelukkig is dit te voorkomen! Het is dan wel raadzaam om op tijd in actie te komen. En dat kan. Want het jaar 2021 is net voorbij en u kunt al een redelijk beeld krijgen hoe het jaar qua winst is afgesloten.

Het percentage voor belastingrente bedroeg vanwege de COVID-19 pandemie tot 1 oktober 2020 slechts 0,1%. Sinds die datum is de rente echter weer verhoogd naar 4%. Per 1 januari 2022 gaat de rente voor vennootschappen zelfs weer naar het oude tarief van 8%! Met een vennootschap valt u dan ook flink in de ‘prijzen’.

Berekening belastingrente

Belastingrente wordt berekend over de periode van 1 juli 2022 tot 6 weken na de datum op de aanslag. Wanneer u dus medio september 2022 de aanslag Inkomsten- en/of vennootschapsbelasting ontvangt, dan betaalt u respectievelijk 4% of 8% belastingrente over de periode van 1 juli 2022 tot en met oktober 2022.

Belangrijke data!

Voor zowel uw inkomsten- als vennootschapsbelasting zijn de volgende data van belang:

  • u betaalt belastingrente wanneer de Belastingdienst de aanslag oplegt op of na 1 juli 2022;
  • u betaalt geen belastingrente als u vóór 1 juni 2022 aangifte over 2021 doet; de Belastingdienst gebruikt dan de gegevens uit uw aangifte;
  • u betaalt geen belastingrente als u vóór 1 mei 2022 een voorlopige aanslag 2021 (voor het correcte bedrag) aanvraagt.

Begin 2022 cijfers op orde

U kunt dus alleen belastingrente voorkomen als u vóór 1 mei 2022 een verzoek heeft ingediend tot het opleggen of het verhogen van de voorlopige aanslag 2021.  Wanneer blijkt dat u ondanks de voorlopige aanslag later toch nog een behoorlijk bedrag aan belasting bij dient te betalen, wordt hierover alsnog belastingrente in rekening gebracht. Het is dus zaak om begin 2022 de cijfers van 2021 op orde te hebben om zo een goede inschatting te kunnen maken.

Spaartegoeden

Op spaartegoeden ontvangt u op dit moment geen rente of misschien betaalt u zelfs negatieve rente. Daarom is het extra raadzaam hier goed naar te kijken om belastingrente te voorkomen en beperken.

Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx