Dr. Visch: ‘Digitaal platform vergemakkelijkt vroege diagnostiek huidkanker’

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
17 mei 2021

Huidkanker is met een kleine 70.000 nieuwe patiënten per jaar met afstand de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het overstijgt zelfs de incidentie van borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker bij elkaar opgeteld. Daar komt bij dat de incidentie van huidkanker meer toeneemt dan op grond van de leeftijdsopbouw verwacht mag worden. Om het tij te keren hebben IKNL en de beroepsvereniging voor dermatologen, NVDV, onlangs het Nationaal Actieplan Huidkanker gepresenteerd.

“De afgelopen decennia laten een sterke stijging zien van de incidentie van huidkanker in Nederland”, schetst dr. Birgitte Visch, dermatoloog in het Rijnstate en voorzitter van de NVDV de situatie. “Met name de afgelopen 20 jaar is de incidentie van huidkanker veel sneller gestegen dan die van veel andere vormen van kanker. Inmiddels heeft van alle nieuwe kankerpatiënten 52 procent een vorm van huidkanker. Daarmee overstijgt de incidentie van huidkanker die van borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker bij elkaar opgeteld.”

Dr. Birgitte Visch, dermatoloog in het Rijnstate en voorzitter van de NVDV

Leed en werklast

Dat betekent dat de jaarlijkse campagnes die oproepen toch vooral voorzichtig te zijn met het jezelf blootstellen aan de zon nog te weinig effect hebben. Visch: “Naar aanleiding van de bovenstaande alarmerende cijfers hebben IKNL en de NVDV de handen ineen geslagen en een gezamenlijke route uitgestippeld om het tij te keren. Zowel om het menselijk leed te verminderen dat gepaard gaat met huidkanker als ook om de werklast in de zorg en de

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel