Huisarts Laumen: ‘Tref maatregelen voor palliatieve zorg thuis in deze coronacrisis’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
31 maart 2020

Hoe ga je als huisarts en palliatief kaderhuisarts om met een acute palliatieve sedatie in de thuissituatie bij een oudere vrouw? Een vrouw bij wie je vrijwel zeker weet dat corona in het spel is? Huisarts Daniëlle Laumen maakte dit mee, twee dagen na de grote corona-uitbraak in het zuiden van het land.

“Ik had geen tijd voor reflectie toen ik met deze situatie werd geconfronteerd”, vertelt huisarts Daniëlle Laumen (De Notenboom Huisartsen Roermond). “Ik zag een heel snel verlopend zorgbeeld met acute nierinsufficiëntie dus ik moest handelen. Ik had handschoenen en een mondkapje, maar de witte jas die ik bij me had, had een verkeerd formaat en moest ik dus omgekeerd aantrekken. De vrouw lag in een ongemakkelijke houding op bed en was al stervende, haar man stond er ontredderd bij en hoestte. Gelukkig had ik alles bij me om de sedatie goed te verrichten, maar omdat ik dienst had moest ik de man vervolgens alleen achterlaten. En bij het weggaan vroeg ik me toch even af: ben ik nu zelf besmet?”

“Normale palliatieve zorg is nu met de coronacrisis niet mogelijk. Dit betekent dat huisartsen voorbereid moeten zijn op een acute situatie zoals mij die was overkomen.”

Huisarts Daniëlle Laumen

Palliatieve zorg in acute situaties

Een schrijnende situatie, vond ze het. Ze schreef haar frustratie over hoe het proces verliep van zich af op haar LinkedIn-pagina en dat bleef niet zonder gevolgen. “In eerste instantie deed ik dat vooral voor mezelf’, vertelt ze, “maar al snel kwam ik tot de conclusie dat dit ook anderen kan overkomen. Normale palliatieve zorg is nu met de coronacrisis nie

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel