DOQ

Huisarts Voerknecht: ‘Nu snel tot proportionele coronamaatregelen komen’

Huisarts Martin Voerknecht toont zich kritisch over het overheidsbeleid in de coronacrisis. Hij uitte zijn bedenkingen ook al meermalen via LinkedIn. Bijvoorbeeld: “Te lang focussen op een van de vele mogelijke doodsoorzaken levert disproportioneel veel verlies elders in de zorg, de samenleving, de economie en in totale levenskwaliteit op.”

Voerknecht licht toe: “De maatregelen die worden genomen, moeten bijdragen aan de volksgezondheid op korte en lange termijn. Een langetermijnvisie ontbreekt echter volledig. Veel geld is uitgegeven en veel beperkende maatregelen zijn opgelegd aan ons allen om overlijden aan Covid-19 te voorkomen. Maar in de praktijk zien we dat dit overlijden vooral betrekking heeft op mensen van hoge leeftijd die tot de risicopopulatie behoren.”

Huisarts Martin Voerknecht
(Fotografie Eelkje Colmjon)

“Het reproductiegetal daalde al voor de lockdown”

Hij vervolgt: “Als dat geld was uitgegeven aan preventie, had dit tot veel meer gezondheidswinst onder de algemene populatie geleid en hadden die beperkende maatregelen ook een minder dwingend karakter kunnen hebben. De vraag is gerechtvaardigd of de mate van angst die met die maatregelen wordt gecreëerd onder de bevolking wel bijdraagt aan de volksgezondheid. Slechts drie adviezen – handen wassen, ruimten ventileren en niet tegen elkaar aan hoesten – waren waarschijnlijk al afdoende geweest om verspreiding van het coronavirus effectief te beperken. Het reproductiegetal daalde al voor de lockdown.”

“Het zou goed zijn als het OMT artsen zou uitnodigen om mee te lezen en kritische vragen te stellen”

Laagste vorm van bewijs

Voerknecht benadrukt beslist geen vijand van het RIVM te zijn. “De data die het RIVM biedt zijn goed”, zegt hij. “Maar uit het beleid dat eruit voortvloeit bestaat geen enkele evidence. De nadruk op meer testen zal – nu het aantal besmettingen op een veel lager punt is gekomen dan bij de start van de crisis – ook tot veel fout-positieve uitslagen leiden. En wat moeten we met de bevinding dat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden, zoals Het Parool schreef, zonder daarbij iets toe te lichten? De aannames die worden gedaan zijn niet evidence based, maar expert based. Als artsen weten we dat dit de laagste vorm van bewijs is. Bovendien wordt niet bekendgemaakt welke mensen zitting hebben in het Outbreak Management Team en op welke literatuur zij hun aanbevelingen baseren. Het zou goed zijn als het OMT artsen zou uitnodigen om mee te lezen en kritische vragen te stellen. Als arts stel ik mij toetsbaar op. Ik vind dat ik hetzelfde mag verwachten van het OMT en de overheid.”

Brandbrief

Voerknecht is een van de ondertekenaars van de brandbrief die artsen eind juni publiceerden om hun bezorgdheid te uiten over het overheidsbeleid rond de coronacrisis.

“Levensgeluk is meer dan levenslengte”

Hij vertelt: “Kernbegrippen uit die brandbrief zijn ‘bijdragen aan volksgezondheid’ en ‘proportioneel’. De waarschuwingen die we nu van artsen horen over het uitblijven van diagnostiek inzake kanker of hartinfarcten, tonen aan hoe disproportioneel de maatregelen zijn. Is het proportioneel honderdduizenden mensen werkloos te maken om het leven van een beperkt aantal mensen te redden? Is mensen isoleren proportioneel of moet je mensen de vrijheid geven om zich te isoleren? Wat mij betreft zou het laatste verkieslijk zijn, want levensgeluk is meer dan levenslengte. Nu worden vijf van de zes dimensies van het begrip gezondheid zoals Machteld Huber die heeft gedefinieerd met voeten getreden. Als dit beleid zo doorgaat, geldt dit op den duur voor alle zes.”

“De regering kan niet meer zonder gezichtsverlies maatregelen terugdraaien”

Uit de patstelling

Het is dan ook hoog tijd voor verbinding, stelt Voerknecht. “We moeten uit de patstelling zien te komen waarin we nu verkeren”, zegt hij. “De regering komt daar op eigen kracht niet uit, want die heeft zichzelf in een positie gemanoeuvreerd waarin ze niet meer zonder gezichtsverlies maatregelen kan terugdraaien. Zet dus de leden van het OMT aan tafel met artsen, beleidmakers, ethici en economen om zo snel mogelijk tot een beleid te komen dat wel proportioneel is.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx