Huisarts Voerknecht: ‘Nu snel tot proportionele coronamaatregelen komen’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
7 oktober 2020

Huisarts Martin Voerknecht toont zich kritisch over het overheidsbeleid in de coronacrisis. Hij uitte zijn bedenkingen ook al meermalen via LinkedIn. Bijvoorbeeld: “Te lang focussen op een van de vele mogelijke doodsoorzaken levert disproportioneel veel verlies elders in de zorg, de samenleving, de economie en in totale levenskwaliteit op.”

Voerknecht licht toe: “De maatregelen die worden genomen, moeten bijdragen aan de volksgezondheid op korte en lange termijn. Een langetermijnvisie ontbreekt echter volledig. Veel geld is uitgegeven en veel beperkende maatregelen zijn opgelegd aan ons allen om overlijden aan Covid-19 te voorkomen. Maar in de praktijk zien we dat dit overlijden vooral betrekking heeft op mensen van hoge leeftijd die tot de risicopopulatie behoren.”

Huisarts Martin Voerknecht
(Fotografie Eelkje Colmjon)

“Het reproductiegetal daalde al voor de lockdown”

Hij vervolgt: “Als dat geld was uitgegeven aan preventie, had dit tot veel meer gezondheidswinst onder de algemene populatie geleid en hadden die beperkende maatregelen ook een minder dwingend karakter kunnen hebben. De vraag is gerechtvaardigd of de mate van angst die met die maatregelen wordt gecreëerd onder de bevolking wel bijdraagt aan de volksgezondheid. Slechts drie adviezen – handen wassen, ruimten ventileren en niet tegen elkaar aan hoesten – waren waarschijnlijk al afdoende geweest om verspreiding van het coronavirus effectief te beperken. Het reproductiegetal daalde al voor de lockdown.”

“Het zou goed zijn als het OMT artsen zou uitnodigen om mee te lezen en kritische vragen te stellen”

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel