DOQ

Voorkom burn-out in palliatieve zorg door structurele aanpassingen

Op team- en organisatieniveau veranderingen doorvoeren helpt zorgverleners in de palliatieve zorg om burn-outs te vookomen. Dat stelt onderzoeker Anne-Floor Dijxhoorn. Uit een studie van Dijxhoorn en collega’s van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat onder zorgverleners die palliatieve zorg verlenen een grote behoefte bestaat aan organisatiebrede steun op emotioneel en praktisch vlak. “Zorgverleners binnen de palliatieve zorg ondernemen zelf al veel, maar niet alles ligt binnen hun invloedssfeer”, aldus Dijxhoorn.

Anne-Floor Dijxhoorn werkte bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) mee aan de ontwikkeling van het kwaliteitskader palliatieve zorg, dat verscheen in 2017. Uit de ontwikkeling van dit kader vloeide haar onderzoek voort naar de emotionele impact die het verlenen van palliatieve zorg heeft op zorgverleners. Dijxhoorn en haar collega-onderzoekers publiceerden de bevindingen van deze cross-sectionele studie onlangs in het tijdschrift Journal of Pain and Symptom Management.

Anne-Floor Dijxhoorn

Alarmsignalen

“Burn-out is het eindstadium van een langer proces,” vertelt Dijxhoorn. “Uit de studie bleek dat 69 procent van de respondenten een gemiddelde burn-outscore heeft en twee procent scoort hoog of heel hoog.” De studie werd uitgevoerd onder leden van beroepsvereniging Palliactief en bevat de gegevens van 179 respondenten.  Zeven procent van de respondenten bleek zich wel eens ziek te moeten melden wegens symptomen van burn-out. “Voordat er sprake is van een volledige burn-out kunnen mensen echter al ernstige symptomen ervaren,” vertelt Dijxhoorn. “Zoals vermoeidheid, het verlies van emotionele controle, of het overmatig emotioneel afstand nemen van het werk.” Volgens Dijxhoorn is het belangrijk dat zorgverleners aandacht voor deze symptomen hebben. “Let hierop bij jezelf, maar ook bij elkaar. Een gevoel van afnemende bekwaamheid kan bijvoorbeeld leiden tot ‘doordraven’. Of misschien zie je iemand de schouders ophalen over een hevige gebeurtenis, wat kan wijzen op overmatig emotioneel afstand nemen. Door hier met elkaar over te praten en elkaar op tijd rust te laten nemen, kun je ernstiger problemen voorkomen.”

“Organisaties kunnen de emotionele veiligheid binnen een team vergroten door tijd en ruimte te creëren voor intervisie”

Organisatiebrede veranderingen

De respondenten van de studie gaven aan zelf al veel activiteiten te ondernemen om burn-outklachten te voorkomen. Toch stelde 23 procent dat dit niet genoeg was voor het bereiken van een gezonde werk-privébalans. Waar zorgprofessionals vooral behoefte aan bleken te hebben, is het meer kunnen delen van impactvolle gebeurtenissen met collega’s, een groter gevoel van emotionele veiligheid en een minder hoge werkdruk. “Dat zijn allemaal zaken die niet binnen de invloedssfeer van het individu liggen,” aldus Dijxhoorn. “Op organisatie- en teamniveau is er dus vooral nog winst te behalen. Organisaties kunnen bijvoorbeeld de emotionele veiligheid binnen een team vergroten door tijd en ruimte te creëren voor intervisie. Ze kunnen ervoor zorgen dat impactvolle situaties bespreekbaar worden en dat zaken niet worden weggewuifd.”

“Zorgverleners kunnen twijfelen aan bijvoorbeeld hun gespreksvaardigheden”

Goede scholing

Naast de organisatorische uitdagingen, wijst Dijxhoorn ook op het belang van goede scholing. “Palliatieve zorg heeft niet alleen emotionele impact doordat zorgverleners met ernstig zieke en stervende patiënten werken. Er kan ook sprake zijn van een ingewikkelde symptoomlast en zorgverleners kunnen twijfelen aan bijvoorbeeld hun gespreksvaardigheden. Dit kan voor stress zorgen en onderwijs kan mensen hierbij helpen.”

“De een heeft de behoefte om te praten, de ander wil een stuk gaan hardlopen”

Bewustwording

Volgens Dijxhoorn is bewustwording de belangrijkste stap bij het voorkomen van burn-outs binnen de palliatieve zorg. “De meeste zorgverleners binnen de palliatieve zorg kunnen hun werk prima aan, als er maar aandacht voor dit soort thema’s is. Door bewustwording kan iedereen ook onderzoeken wat voor hem of haar het beste werkt. De een heeft de behoefte om te praten, de ander wil een stuk gaan hardlopen om even niet aan het werk te denken. De behoeften verschillen per individu en per situatie. Maar je komt pas tot een goede oplossing als er eerst bewustwording is en deze zaken structureel goed besproken worden.”

Referentie: Dijxhoorn AQ, Brom L, van der Linden YM, Leget C, Raijmakers NJ. Healthcare professionals’ work-related stress in palliative care: a cross-sectional survey. J Pain Symptom Manage. 2021 Apr 14:S0885-3924(21)00284-0. doi: 10.1016/j.jpainsymman.2021.04.004.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx