Anderhalvelijnszorg: het gevoel van urgentie groeit

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
25 juni 2021

Anderhalvelijnszorg is in het Nederlandse zorglandschap al lang geen onbekend begrip meer. “Het gevoel van urgentie om op deze manier zorg buiten het ziekenhuis te leveren groeit”, stelt Esther van den Bogaart, PhD en inmiddels Projectleider Zorgvernieuwing bij Elkerliek ziekenhuis. Zij promoveerde aan de universiteit van Maastricht op onderzoek naar anderhalvelijnszorg.

“Toen ik ruim vijf jaar geleden bij de Academische Werkplaats Duurzame Zorg, verbonden aan de universiteit van Maastricht, ging werken, bestond daar ook al de proeftuin Blauwe Zorg”, aldus van den Bogaart. “Inmiddels zien we ook in andere regio’s verschillende vormen van anderhalvelijnszorg ontstaan. Mooi, want iedere regio heeft zijn eigen context. In Maastricht is gekozen voor een anderhalvelijnscentrum waar de medisch specialisten patiënten zien. In andere gevallen zie je dat medisch specialisten worden ingezet in huisartspraktijken, dat anderhalvelijnspoli’s in ziekenhuizen ontstaan of dat de anderhalvelijnszorg digitaal wordt vormgegeven.”

PhD Esther van den Bogaart

Oplossing per regio

Is er een optimale vorm? “Optimaal weet ik niet”, zegt Van den Bogaart. “Maar het mooie van de in Maastricht gekozen vorm is in ieder geval dat het de medisch specialist, door de omgeving waarin hij werkt, dwingt om meer als een huisarts te kijken naar welke zorg de patiënt nodig heeft. Critici kunnen zeggen: je moet er wel weer een nieuw centrum voor opzetten. Dat is natuurlijk ook zo. Voor de Maastrichtse regio is het een goede oplossing. Maar voor de regio Helmond, waar ik nu

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel