DOQ

Anderhalvelijnszorg: het gevoel van urgentie groeit

Anderhalvelijnszorg is in het Nederlandse zorglandschap al lang geen onbekend begrip meer. “Het gevoel van urgentie om op deze manier zorg buiten het ziekenhuis te leveren groeit”, stelt Esther van den Bogaart, PhD en inmiddels Projectleider Zorgvernieuwing bij Elkerliek ziekenhuis. Zij promoveerde aan de universiteit van Maastricht op onderzoek naar anderhalvelijnszorg.

“Toen ik ruim vijf jaar geleden bij de Academische Werkplaats Duurzame Zorg, verbonden aan de universiteit van Maastricht, ging werken, bestond daar ook al de proeftuin Blauwe Zorg”, aldus van den Bogaart. “Inmiddels zien we ook in andere regio’s verschillende vormen van anderhalvelijnszorg ontstaan. Mooi, want iedere regio heeft zijn eigen context. In Maastricht is gekozen voor een anderhalvelijnscentrum waar de medisch specialisten patiënten zien. In andere gevallen zie je dat medisch specialisten worden ingezet in huisartspraktijken, dat anderhalvelijnspoli’s in ziekenhuizen ontstaan of dat de anderhalvelijnszorg digitaal wordt vormgegeven.”

PhD Esther van den Bogaart

Oplossing per regio

Is er een optimale vorm? “Optimaal weet ik niet”, zegt Van den Bogaart. “Maar het mooie van de in Maastricht gekozen vorm is in ieder geval dat het de medisch specialist, door de omgeving waarin hij werkt, dwingt om meer als een huisarts te kijken naar welke zorg de patiënt nodig heeft. Critici kunnen zeggen: je moet er wel weer een nieuw centrum voor opzetten. Dat is natuurlijk ook zo. Voor de Maastrichtse regio is het een goede oplossing. Maar voor de regio Helmond, waar ik nu werk en waar één ziekenhuis is met een regiofunctie, kan zo’n stadspoli teveel zijn en zou een digitale oplossing dus beter zijn. De medisch specialist in de huisartspraktijk halen kan natuurlijk ook. Maar dan moet men wel ervoor waken dat de huisarts niet de medisch specialist overal voor consulteert, want dat is ook niet de bedoeling.”

“De coronacrisis maakte het ineens noodzakelijk om de zorg anders in te richten”

Gevoel van urgentie

Het concept ‘anderhalvelijnszorg’ gaat niet meer weg, verwacht Van den Bogaart. “Ziekenhuizen voelen met de druk van het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg – dat een rem zet op hun groei – steeds meer de noodzaak om zorg te verplaatsen naar buiten het ziekenhuis”, zegt ze. “Je moet wel alle partijen mee hebben. Niet alleen het ziekenhuis en de huisartsengroep, maar ook de zorgverzekeraar en de patiëntenorganisatie.” Wat ook nodig is volgens Van den Bogaart  is een gevoel van urgentie. “Wat dat betreft was de coronacrisis interessant, omdat die het ineens noodzakelijk maakte om de zorg anders in te richten. Ook de stijgende zorgkosten zullen bijdragen aan het gevoel van urgentie. En de meerjarenafspraken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders, die steeds vaker tot stand komen, faciliteren de ontwikkeling van anderhalvelijnszorg. In de afspraken die daarin worden gemaakt speelt het anders inrichten van de zorg immers een belangrijke rol.”

“Zowel voor de ziekenhuizen als voor de huisartsen moet er sprake zijn van de juiste prikkels. Daar ligt een rol voor de zorgverzekeraars”

Kritische vragen

“Natuurlijk is er ook weerstand”, zegt Van den Bogaart. “Tijdens voordrachten die ik over het onderwerp houd, hoor ik enthousiasme, maar ook kritische vragen. Bijvoorbeeld of het niet tot meerzorg leidt. Op de korte termijn kan dit inderdaad het geval zijn. Het vraagt om duidelijke afspraken over welke zorg in de anderhalve lijn kan worden geboden en voor welke patiënten precies. Bovendien moet de zorg die in het ziekenhuis wegvalt niet weer door andere zorg worden opgevuld. Om die laatste reden is het gemakkelijker om dit soort initiatieven te starten bij ziekenhuizen waar de medisch specialisten in loondienst zijn dan bij maatschappen. Sowieso moet zowel voor de ziekenhuizen als voor de huisartsen sprake zijn van de juiste prikkels. Daar ligt een rol voor de zorgverzekeraars. Die moeten experimenteerruimte bieden en meedenken over andere dan de gangbare manieren om de zorg te financieren. Nu is vaak nog sprake van gefragmenteerde financiering op basis van de schotten die in de zorg bestaan.”

Gevolg en effect

Het voordeel voor patiënten van anderhalvelijnszorg is dat zij niet voor alle zorg naar het ziekenhuis hoeven, stelt Van den Bogaart. “Een mooi voorbeeld daarvan in Limburg is het zorgpad artrose in de proeftuin ‘Anders Beter’. Daar probeert men verwijzingen van artrosepatiënten naar het ziekenhuis te voorkomen. Zorgverzekeraar CZ heeft dit in latere instantie toegevoegd aan de Zuid-Limburgse proeftuinen.

“De huisartsen moeten goed worden meegenomen in het gedachtegoed van anderhalvelijnszorg; voor hen is nog niet altijd duidelijk op welke patiënten dit van toepassing kan zijn”

Goed samenwerken

Wat betekent anderhalvelijnszorg voor de medisch specialisten en de huisartsen? Van den Bogaart: “Voor de medisch specialisten betekent het dat ze niet altijd meer in het ziekenhuis hun werk uitoefenen en meer samenwerken met de huisartsen. De huisartsen moeten goed worden meegenomen in het gedachtegoed van anderhalvelijnszorg, want voor hen is nog niet altijd duidelijk op welke patiënten precies dit van toepassing kan zijn. De hoop is natuurlijk dat gaandeweg bij de huisartsen een leereffect optreedt van de samenwerking met de medisch specialisten. Waardoor ze bij een volgende patiënt denken: die hoef ik niet meer te verwijzen, dit kan ik zelf wel. Goede samenwerking is natuurlijk essentieel om dit effect te bereiken. En daarover moeten zeker afspraken worden gemaakt als de medisch specialist niet in de huisartspraktijk komt te werken, maar in een anderhalvelijnscentrum.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx