Huisarts Blanker: ‘Kritiek of niet: geen vaccin mag in de prullenbak belanden’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
12 mei 2021

Huisartsen willen géén vaccins tegen COVID-19 weggooien. Toch gebeurt het nog te vaak dat aan het eind van een prikdag vaccins overblijven. Dat willen de initiatiefnemers van prullenbakvaccin.nl nu voorkomen. Huisarts Marco Blanker, één van de initiatiefnemers, licht het idee toe.

De website www.prullenbakvaccin.nl is in een weekend opgezet. Maar daar is wel een zorgvuldige overweging aan voorafgegaan, zegt huisarts en universitair hoofddocent huisartsenzorg (UMCG) Marco Blanker. Samen met huisarts in opleiding Bernard Leenstra en chirurg prof. dr Marlies Schijven is hij een initiatiefnemers van de site. “We willen geen vaccins weggooien”, zegt Blanker. “Toch zien we dat aan het einde van iedere dag vaccins overblijven. Hoeveel spillage er is weten we niet zo goed, het wordt niet structureel bijgehouden. Volgens het ministerie van VWS en het RIVM valt het nogal mee, maar daar kun je vraagtekens bij plaatsen en zelfs één procent spillage zou al erg zijn. Iedereen is het erover eens dat zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen vaccineren de beste manier is om uit de coronacrisis te komen. Dus er mag simpelweg niets in de prullenbak belanden.”

Huisarts Marco Blanker, één van de initiatiefnemers van prullenbakvaccin.nl

Restanten

Dat gebeurt echter wel. De initiatiefnemers van prullenbakvaccin.nl willen dat voorkomen. “Er is een veel praktischer manier om dit te doen dan aan het einde van de dag mensen uit je praktijkbestand bellen en zeggen dat je nog wat vaccin hebt liggen dat dezelfde dag op moet”, aldus Blanker. “Dat kost immers heel veel tijd en het betekent dat mensen direct een beslissing

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel