DOQ

Huisarts Blanker: ‘Kritiek of niet: geen vaccin mag in de prullenbak belanden’

Huisartsen willen géén vaccins tegen COVID-19 weggooien. Toch gebeurt het nog te vaak dat aan het eind van een prikdag vaccins overblijven. Dat willen de initiatiefnemers van prullenbakvaccin.nl nu voorkomen. Huisarts Marco Blanker, één van de initiatiefnemers, licht het idee toe.

De website www.prullenbakvaccin.nl is in een weekend opgezet. Maar daar is wel een zorgvuldige overweging aan voorafgegaan, zegt huisarts en universitair hoofddocent huisartsenzorg (UMCG) Marco Blanker. Samen met huisarts in opleiding Bernard Leenstra en chirurg prof. dr Marlies Schijven is hij een initiatiefnemers van de site. “We willen geen vaccins weggooien”, zegt Blanker. “Toch zien we dat aan het einde van iedere dag vaccins overblijven. Hoeveel spillage er is weten we niet zo goed, het wordt niet structureel bijgehouden. Volgens het ministerie van VWS en het RIVM valt het nogal mee, maar daar kun je vraagtekens bij plaatsen en zelfs één procent spillage zou al erg zijn. Iedereen is het erover eens dat zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen vaccineren de beste manier is om uit de coronacrisis te komen. Dus er mag simpelweg niets in de prullenbak belanden.”

Huisarts Marco Blanker, één van de initiatiefnemers van prullenbakvaccin.nl

Restanten

Dat gebeurt echter wel. De initiatiefnemers van prullenbakvaccin.nl willen dat voorkomen. “Er is een veel praktischer manier om dit te doen dan aan het einde van de dag mensen uit je praktijkbestand bellen en zeggen dat je nog wat vaccin hebt liggen dat dezelfde dag op moet”, aldus Blanker. “Dat kost immers heel veel tijd en het betekent dat mensen direct een beslissing moeten nemen. Op de website kunnen mensen gewoon kijken in welke praktijken waarschijnlijk vaccins overblijven aan het einde van de dag en zien hoe laat ze naar de praktijk moeten komen om daarmee te kunnen worden geprikt.”

“Als artsen weten wij hoe gering het risico is in verhouding tot het belang om gevaccineerd te worden”

Positieve reacties

De reacties die Leenstra, Schijven en Blanker via social media krijgen van patiënten en huisartsen, zijn zonder uitzondering positief. “Als je vaccins al open hebt, is er ruimte om er ook mensen mee te prikken buiten de doelgroep van 60 tot 65 jaar, die standaard bij de huisarts in aanmerking komen voor vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca”, vertelt Blanker. “Natuurlijk nemen we het advies serieus over het risico op trombose waarmee dit vaccin geassocieerd wordt, en waarvoor de Gezondheidsraad waarschuwt. Maar als artsen weten wij hoe gering dit risico is in verhouding tot het belang om gevaccineerd te worden. Zeker als je tot een risicogroep behoort, bijvoorbeeld mensen die wel overgewicht hebben, maar geen BMI van boven de veertig. Heel veel mensen zeggen goed op de hoogte te zijn van het advies van de Gezondheidsraad, maar toch weloverwogen die prik te willen hebben.”

“Vanuit het RIVM kregen we de boodschap: ‘Wij zijn eigenaar van het vaccin’. Hoezo? Krijgen wij het in bruikleen dan?”

Gevangenis van afhankelijkheid

Toch is niet iedereen blij met het initiatief. Het ministerie van VWS liet weten het ‘een sympathiek, maar geen verstandig idee’ te vinden. Heeft Blanker een idee waarom VWS zo reageert? “We zitten al vanaf dag één van het beschikbaar komen van de vaccins in een gevangenis van afhankelijkheid”, zegt hij. “De farmaceutische bedrijven hebben gezegd dat landen zelf de distributie moeten regelen, met als gevolg dat de overheid zich indekt om geen verantwoordelijkheid te hoeven dragen als er iets mis gaat. VWS en het RIVM zitten op een heel formele lijn. Misschien hebben ze onze bedoeling verkeerd begrepen en gedacht dat we actief gezonde zestigminners willen oproepen, maar dat is helemaal niet de bedoeling. We hebben het al druk genoeg en worden al platgebeld door de kwetsbare groepen voor wie zo snel mogelijk vaccineren zo belangrijk is. Vanuit het RIVM kregen we zelfs de boodschap ‘Wij zijn eigenaar van het vaccin’. Hoezo? Krijgen wij het in bruikleen dan? En moeten we aangebroken flesjes of gevulde spuiten die niet benut zijn terugsturen?”

“Ik hoop dat meer huisartspraktijken aanhaken bij ons initiatief. En ik ben benieuwd wat de ziekenhuizen gaan doen”

Wie is aansprakelijk?

Zijn Blanker en zijn collega’s zelf niet bang om de verantwoordelijkheid te nemen en dus aansprakelijk te worden gesteld als er iets misgaat? “Daar hebben we het zeker wel over gehad”, zegt hij. “Maar ik denk niet dat een toestemmingsverklaring die een patiënt ondertekent juridisch heel veel waard zou zijn. En ik denk trouwens ook niet dat een patiënt die weloverwogen zelf om vaccinatie vraagt, je vervolgens aanklaagt als hij er ziek van wordt. Ik hoop dan ook dat meer huisartspraktijken aanhaken bij ons initiatief. En ik ben ook heel benieuwd wat de ziekenhuizen gaan doen.”


Prullenbakvaccin.nl verbindt vaccinerende instellingen en -praktijken die coronavaccins overhouden met mensen boven de 18 jaar die (nog) niet gevaccineerd zijn tegen COVID-19, maar dat wel zo snel mogelijk willen. Voor meer informatie, zie www.prullenbakvaccin.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH- artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx