Terminale thuiszorg aan COVID-19-patiënt: ‘Hoe lever je persoonlijke zorg met een pak aan, een masker over je neus en een bril op?’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
23 april 2020

Kunnen jullie ’s nachts in de thuissituatie terminale zorg leveren aan een longkankerpatiënt van wie de man positief is getest op COVID-19? Die vraag, in maart gesteld door een andere thuiszorgorganisatie, luidde Gertjan van Wijngaardens eerste beroepsmatige kennismaking in met corona. Een monoloog over improviseren van de specialistisch verpleegkundige palliatief terminale zorg bij Allerzorg.

“Als verpleegkundige heb ik een coördinerende rol in de provincie Flevoland en een deel van de Veluwe. Mijn taken zijn onder meer de zorg goed inrichten, zorgplannen schrijven, de intake doen, de indicatie stellen en collega-verpleegkundigen aansturen. Een paar weken geleden kregen we een verzoek van een thuiszorgorganisatie die geen terminale zorg verleent in de nacht. Men had overdag een vrouw in zorg die vanwege longkanker in de terminale fase verkeerde. Nu was ze door haar echtgenoot besmet met COVID-19. De vraag aan ons: kunnen jullie ’s avonds en ’s nachts terminale zorg leveren? In dat geval konden mevrouw en meneer zo lang mogelijk samen thuis blijven.

specialistisch verpleegkundige palliatief terminale zorg Gertjan van Wijngaarden

Ik heb mezelf daarop een dag vrij gepland voor deze casus, mede omdat het de eerste coronacasus was voor mij. Natuurlijk, het coronateam van Allerzorg, met daarin bijvoorbeeld verpleegkundig specialisten, had ons al goed voorbereid. Zo was ik onder meer bekend met de protocollen van het RIVM. Er waren ook beschermende middelen beschikbaar. Maar nu werd ik voor het eerst geconfronteerd met de praktijk.”

“Ik bedacht dat we de bijkeuken de sluisfunctie konden geven waarin je

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel