De wijk in om vaccinatiebereidheid inwoners te vergroten

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
29 juni 2021

De Rotterdamse huisarts Shakib Sana en Robin Peeters, internist Erasmus MC en voorzitter Nederlandse Internisten Vereniging, trokken samen de wijk in om inwoners te overtuigen van het belang van vaccinatie tegen corona. Aios Christianne van Lieshout verrichtte soortgelijk missiewerk onder de verpleegkundigen van het Leidse ziekenhuis Alrijne. In beide gevallen met succes.

Sana en Peeters ontmoetten elkaar bij een uitzending van TV Rijnmond over de coronavaccinatie. Peeters vertelde daarin over de vol liggende corona-afdeling in zijn ziekenhuis, Sana over de lage opkomst voor de vaccinatie in zijn huisartspraktijk. “In de kwetsbare wijk Delfshaven waarin ik werk, ging de vaccinatiebereidheid hard omlaag na de uitgebreide berichtgeving over de zeldzame bijwerkingen bij vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. En dat terwijl in de ziekenhuizen code zwart dreigde”, vertelt Sana. “Het was duidelijk dat we iets moesten doen.” Peeters: “En met spoed, want in ons ziekenhuis hadden we juist veel mensen uit de kwetsbare wijken op de verpleegafdelingen en de IC liggen.”

Huisarts Shakib Sana


De wijk in

Dus de twee kwamen samen in actie. Op 24 april deden ze een breed gesteunde, landelijke oproep om de informatie- en vaccinatiekloof te verkleinen. Na een paar weken trokken ze, gekleed in witte jassen, samen met andere artsen en met medische studenten de wijk in. Om mensen aan te spreken, voor te lichten en als het enigszins kon ook ter plekke te vaccineren. “Maar dat niet alleen”, vertelt Peeters. “We benaderden ook alle medische beroepsgroepen om mee te werken aan een oproep aan het ministerie van VW

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel