DOQ

Prof. dr. Speckens onderzoekt mindfulness voor artsen: ‘Het kan mentale veerkracht en de werk-thuisbalans verbeteren’

Mindfulness kan bij artsen die coronazorg verlenen psychische klachten verminderen of helpen voorkomen. Het Radboudumc Centrum voor Mindfulness doet vergelijkend onderzoek naar de meest effectieve online cursus. “Wat ik artsen zou gunnen, is dat ze zichzelf toestaan over gevoelens te spreken, dat ze stilstaan bij wat ze hebben meegemaakt en dat ze ervan leren.”

Angst, slapeloosheid en posttraumatische stress. Dergelijke klachten komen bovengemiddeld vaak voor bij zorgprofessionals die in maart, april en mei direct te maken hadden met coronapatiënten, zo blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken. En wie kan garanderen dat zij in de komende periode niet opnieuw worden blootgesteld aan de werkdruk en emotionele taferelen waarmee COVID-19-zorg eerder gepaard ging? Het Radboudumc Centrum voor Mindfulness biedt daarom online cursussen mindfulness aan.

Hoogleraar Psychiatrie prof. dr. Anne Speckens
(Foto: Maurice Boyer)

Hier en nu

“Mindfulness betekent dat je je aandacht richt op het hier en nu”, zegt Anne Speckens. “Het is belangrijk dat je dit doet met een open mind, oftewel met een onderzoekende, nieuwsgierige, vriendelijke houding in plaats van dat je het meteen een oordeel klaar hebt.” Speckens is hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit en hoofd van Radboudumc Centrum voor Mindfulness Nijmegen. “Het centrum telt drie zorg- en onderzoekslijnen”, vertelt ze. “We richten ons primair op mensen met psychiatrische aandoeningen, maar kijken ook naar patiënten met chronisch somatische ziekten én naar zorgverleners.”

Meditatie

Al vóór de coronacrisis ontplooide het centrum initiatieven voor zorgverleners. Speckens: “Dat gebeurde volgens een traditionele mindfulness-cursus. Gedurende acht weken kwamen twaalf tot veertien deelnemers bijeen. Zij deden onder meer aandachtsoefeningen, zoals een zitmeditatie of yoga-oefeningen, en spraken met elkaar over zaken waar ze tegenaan liepen in de zorg en de privésituatie.”

“We wilden zorgverleners vaardigheden bijbrengen om zich staande te houden in coronatijd”

Ze vervolgt: “De cursus haalt mensen uit de waan van de dag en de eigen patronen, waardoor ze zich meer bewust worden van hun emoties, gedachten en lichamelijke sensaties. We hebben onderzoek verricht bij medisch studenten, arts-assistenten en medisch specialisten. De algehele conclusie is dat mindfulness bijdraagt aan bewustwording van hoe zij denken en handelen en dat ze daardoor verstandigere keuzes maken in hoe met situaties om te gaan, zowel voor zichzelf als anderen. Mindfulness blijkt ook burn-outklachten te kunnen verminderen en de mentale veerkracht, de werk-thuisbalans en de algehele tevredenheid over het leven te verbeteren.”

Milder voor jezelf

Speckens en collega’s besloten in maart een crisis- en onlineversie van de klassieke cursus te ontwikkelen. “We zagen in het Radboudumc en omringende ziekenhuizen dat coronazorg veel vergde van zorgverleners. In veel grotere mate dan normaal kregen ze te maken met patiënten in levensbedreigende en emotioneel hoogoplopende situaties. Als centrum dachten we: het is zaak deze zorgverleners een hart onder de riem te stekken en vaardigheden bij te brengen waarmee ze zich enigszins staande weten te houden in dat geweld. Daarom zijn we dagelijks via een live stream oefeningen en ondersteuning gaan aanbieden op YouTube (hier is een voorbeeld te zien, red.) Ruim duizend zorgverleners, ook van buiten ons ziekenhuis hebben de streams gevolgd. Zij mediteerden bijvoorbeeld. Of ze deden compassie-oefeningen. Dit houdt in dat je leert milder en vriendelijker te zijn voor jezelf. Veel zorgverleners zijn erg kritisch naar zichzelf, maar het helpt niet om na een lange werkdag te blijven denken aan dingen die niet goed zijn gegaan.”

“Bij welke cursus hebben deelnemers bijvoorbeeld de minste slaapklachten en burn-outproblemen?”

Effectiefst

Toen COVID-19 was geluwd, werd in juni de frequentie van de cursus teruggeschroefd naar eens per week. Nog steeds kan deze worden gevolgd. Speckens: “Dat is nodig, want veel zorgverleners hebben psychische klachten overgehouden aan zorg voor coronapatiënten. Bovendien kan niemand zeggen wanneer we van het virus verlost zijn en is het dus mogelijk dat er weer een buitengewoon zware periode gaat aanbreken voor zorgverleners. Dat is de reden dat wij sinds de zomer onderzoeken in welke vorm we de mindfulness-cursus het best online kunnen aanbieden. Wat is het effectiefst? Bij welke vorm hebben deelnemers bijvoorbeeld de minste slaapklachten, burn-outproblemen en posttraumatische moeilijkheden?”

Met groep of individueel

Speckens en haar mede-onderzoekers hopen 200 deelnemers te includeren. Belangstellenden dienen zorg te hebben verleend aan COVID-19-patiënten. Artsen, arts-assistenten, verpleegkundigen, verzorgenden en anderen met deze ervaring komen in aanmerking. Na aanmelding worden zij ingedeeld in een van de twee onderzoeksgroepen. Speckens: “De eerste groep doet mee aan een vorm die dicht bij het klassieke format ligt. Vier weken lang nemen deze zorgverleners twee keer per week deel aan een groepsbijeenkomst. Daarin hebben ze contact met een begeleider en andere deelnemers. Verder oefenen ze dagelijks. De deelnemers die het andere online format volgen, doen dit op individuele basis. Zij trainen eveneens dagelijks, maar doen dit wanneer het hen uitkomt.”

“De cultuur onder artsen is dat we hard werken en niet over onze gevoelens spreken”

Spreken over gevoelens

Waarom adviseert Speckens zorgverleners mee te doen aan onderzoek? “Als ik bijvoorbeeld kijk naar dokters: die zijn vaak niet gewend goed voor zichzelf te zorgen. De cultuur is dat we hard werken en niet over onze gevoelens spreken. Wat ik ze zou gunnen, is dat ze zichzelf dit toestaan, dat ze stilstaan bij wat ze hebben meegemaakt en dat ze ervan leren.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx