DOQ

Visie op zorg

Bekijk meer

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”


Wat is uw diagnose?

Bekijk meer

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

Casus: jonge vrouw met langdurige hoest

Een 18-jarige vrouw bezoekt de longarts vanwege recidiverende luchtweginfecties sinds jonge leeftijd. Ze heeft een voorgeschiedenis van chronische sinusitis en neuspoliepen en ervaart regelmatig episodes van langdurige hoestbuien en benauwdheid. Wat is uw diagnose?

Casus: oudere patiënte met reukproblemen

Op het spreekuur komt een 70-jarige vrouw in verband met problemen met ruiken. De problemen zijn enkele jaren eerder gestart. Initieel met minder goed ruiken (hyposmie), sinds een half jaar worden geuren steeds vaker als vies ervaren (kakosmie). Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten in de bovenbuik

Een man heeft in toenemende mate klachten van pijn in de bovenbuik. De pijn is zeurend en soms stekend en zit middenin de buik. Wat is uw diagnose?

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


Meld u gratis aan

Al 17.000 zorgprofessionals gingen u voor. Meld u gratis aan en krijg toegang tot alle artikelen.

Mobiel ECMO-team redt mensen­levens

Intensivist Jeroen Janson zette het eerste mobiele ECMO-team van Nederland op om patiënten met acuut hart- of longfalen ter plekke te stabiliseren wanneer vervoer te riskant is. “Andere regio’s hebben al laten weten interesse te hebben in een eigen mobiel ECMO-team.”

MS Fit helpt MS-patiënten grip te krijgen op vermoeidheid

“MS-gerelateerde vermoeidheid is wél te behandelen”, benadrukt Marieke de Gier. Onlangs promoveerde zij op basis van onderzoek waarin onder andere de effectiviteit van een grotendeels digitale variant van cognitieve gedragstherapie werd bestudeerd: MS Fit.

‘Wij willen dat openbaar apothekers veertig jaar lang met plezier werken’

Marnix Westein promoveerde op onderzoek naar werkplekgericht leren van openbaar apothekers en deed aanbevelingen voor verbeteringen. “Hét doel hiervan is om te zorgen dat aiossen maximaal worden gestimuleerd om hun competenties te ontwikkelen.”

Ouderen met hiv gebaat bij integrale zorg

Oudere hiv-patiënten hebben baat bij samenwerking tussen hiv-behandelaren, geriaters en apothekers, ontdekten David Burger en David Jansen. “Omdat het vaak vooral draait om de hiv-medicatie, kan er minder oog zijn voor bijvoorbeeld cognitieve achteruitgang.”

Corticofobie onder zorgverleners leidt tot suboptimale behandeling

Corticofobie onder zorgverleners leidt tot terughoudend voorschrijfgedrag bij constitutioneel eczeem – met risico op suboptimale behandeling, blijkt uit onderzoek van Aviël Ragamin. “De arts wordt geacht een corticosteroïd uit de juiste sterkteklasse voor te schrijven.”

Intrathecale morfine versnelt herstel na keizersnede

Door de (spinale) anesthesie tijdens een keizersnede uit te breiden met een kleine dosis morfine herstelt de moeder sneller van de operatie, vertelt Oscar van den Bosch. “Het belangrijkste doel is dat de vrouw zo snel mogelijk voor zichzelf en haar baby kan zorgen.”

‘Sterilisatie duurt vijf minuten, het herstellen ruim een uur’

Jaarlijks krijgt een deel van de 20.000 gesteriliseerde mannen spijt. Uroloog Erich Taubert voert in de Vasovasokliniek hersteloperaties uit met 85% kans op succes – fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 60%. “We krijgen regelmatig geboortekaartjes.”

‘Stel ouderen gerust over hun statinegebruik’

Statines hebben géén negatieve invloed op spierkracht, spiermassa en spierfunctie bij ouderen van 75+, ontdekte Dalia Fazel. “De slechte naam van statines is niet gebaseerd op enig wetenschappelijk bewijs.”

Consult kinderarts na electieve sectio is meer felicitatie­dienst

Respiratoire complicaties treden vrijwel altijd direct na een aterme electieve sectio caesarea op. Het heeft dan ook geen nut om als kinderarts uren later nog een consult uit te voeren, aldus Demi Kruimer. “Doe een consult alleen bij medische noodzaak.”

Online platform voor huisartsen

Op zoek naar hét online vakblad voor huisartsen? Het medisch platform DOQ is een waardevolle bron van informatie en fungeert als online netwerk voor huisartsen en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg en tweedelijnszorg. In dit online vakblad zijn huisartsen aan het woord, delen ervaringen, geven adviezen en praten over de ontwikkelingen in de huisartsgeneeskunde. Hier vindt u de visie van uw collega-huisartsen en vakliteratuur over verschillende onderwerpen in de huisartsenzorg. Daarnaast bespreken collega-huisartsen gevarieerde casuïstiek.

Vakliteratuur huisartsgeneeskunde

Op DOQ vindt u een breed scala aan vakliteratuur over huisartsgeneeskunde, eerste- en tweedelijnszorg. Huisartsen en andere zorgprofessionals in de eerste- en tweedelijnszorg vinden op dit medische platform artikelen die ingaan op de huisartsenzorg en de laatste ontwikkelingen in de huisartsenzorg. Zo bent u altijd op de hoogte van de voortgang en de gebeurtenissen in uw vakgebied huisartsgeneeskunde.

Casusbesprekingen huisartsenzorg

Naast vakliteratuur vindt u ook casuïstiekbesprekingen en kunt u uw ervaringen met andere huisartsen delen. Met deze casussen wordt kennis voor en door collega-huisartsen gedeeld. Deze casusbesprekingen dragen bij aan een betere kwaliteit van huisartsenzorg en kunnen de behandeling van patiënten verbeteren.

Meld u gratis aan bij het online netwerk voor huisartsen

Zelf uw ervaringen, kennis en visie over de huisartsenzorg delen met uw collega-huisartsen? Meld u gratis aan bij het online netwerk voor huisartsen en andere professionals in de eerste- en tweedelijnszorg. DOQ biedt een gratis besloten community waar huisartsen met elkaar in contact komen, informatie delen en discussiëren over onderwerpen gerelateerd aan huisartsenzorg. In het besloten netwerk kunt u met collega-huisartsen in discussie gaan over de artikelen en uw mening geven. Dit biedt een uitstekende mogelijkheid om opinies te delen en de kennis, ervaringen en visies van vakgenoten in de huisartsenzorg te leren kennen. Dit medische platform biedt u als huisarts de gelegenheid om met uw collega-huisartsen samen te werken aan een betere zorg.

Wetenschappelijke artikelen en e-learnings huisartsgeneeskunde

Bent u op zoek naar wetenschappelijke artikelen of een e-learning over  huisartsgeneeskunde? Op dit medische platform vindt u praktijkervaringen binnen de huisartsenzorg en visies van collega-huisartsen. De focus van DOQ ligt niet op het creëren en aanbieden van e-learnings of wetenschappelijke artikelen, maar deze worden wel door onze kennispartners en de redactie van DOQ aangeboden op DOQ.nl. De redactie van DOQ vult deze e-learnings en wetenschappelijke artikelen over de huisartsenzorg aan met interessante vakliteratuur van uw vakgenoten in de huisartsenzorg. U kunt tevens uw visie en ervaringen delen met andere huisartsen. Een mooie aanvulling op wetenschappelijke onderzoeken over de huisartsenzorg en e-learnings over huisartsgeneeskunde.

Lees meer