DOQ

Visie op zorg

Bekijk meer

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. “Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”

‘Delen van data is onmisbaar voor goede zorg’

Digitale data over gezondheid zijn vaak onvindbaar, van onvoldoende kwaliteit, of niet goed uit te wisselen. Ronald Cornet doet onderzoek om dit te verbeteren. “Ik denk dat we meer schade doen door het níet uitwisselen van gegevens dan door het wel uitwisselen ervan.”

‘Hoe kon ik dit nou over het hoofd zien?’

Gemiste diagnoses raken niet alleen patiënten, maar ook artsen diep, vertelt Jojanneke Kant. Ze deelt hoe zulke fouten haar werk en nachtrust beïnvloeden en hoe ze er beter mee heeft leren omgaan. “Alle typische angstklachten kwamen voorbij.”


Wat is uw diagnose?

Bekijk meer

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad.
Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

Casus: jonge vrouw met langdurige hoest

Een 18-jarige vrouw bezoekt de longarts vanwege recidiverende luchtweginfecties sinds jonge leeftijd. Ze heeft een voorgeschiedenis van chronische sinusitis en neuspoliepen en ervaart regelmatig episodes van langdurige hoestbuien en benauwdheid. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten in de bovenbuik

Een man heeft in toenemende mate klachten van pijn in de bovenbuik. De pijn is zeurend en soms stekend en zit middenin de buik. Wat is uw diagnose?

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?

Casus: dame met bultje op de neus

Op het spreekuur presenteert zich een dame van 71 jaar met sinds enkele maanden een bultje op de neus. Het bultje is progressief in omvang en heeft de laatste tijd ook een wondje erop. Het is meestal niet pijnlijk. Wat is uw diagnose?

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?

Casus: man met zwelling in de hals

Een 60-jarige man heeft al vele jaren een zwelling mediaan in de hals. Voorheen nooit last van gehad. Echter, het laatste jaar is de afwijking langzaam progressief in omvang gegroeid en is er toenemende last van een globusgevoel. Wat is uw diagnose?


Meld u gratis aan

Al 17.000 zorgprofessionals gingen u voor. Meld u gratis aan en krijg toegang tot alle artikelen.

‘Endo-CAB is bij ons de standaard­behandeling geworden’

Ferdi Akca voert bijna alleen nog Endo-CAB uit, een minimaal invasieve bypassoperatie die patiënten sneller laat herstellen en behandeluitkomsten verbetert. “Elk hartchirurgisch centrum kan dit doen.”

Minder praktijk­varia­tie in IBD-zorg dan gedacht

De praktijkvariatie in IBD-zorg blijkt minder groot dan gedacht, zo concludeerde Elyke Visser. “Maar slechts 2-7% van de variatie kan worden verklaard door het ziekenhuis waar de patiënt wordt behandeld.” Wel zijn er nog enkele aandachtspunten.

Tips voor zinnig en zuinig gebruik van dure genees­middelen bij artritis

Céleste van der Togt pleit voor zinnig en zuinig gebruik van dure reumamedicatie, zoals lagere doseringen, biosimilars en ziekte-gestuurd afbouwen. Hierbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor apothekers.

Leg lokale afspraken over sedatie goed vast

“Complexe sedaties zijn de verantwoordelijkheid van de anesthesioloog”, aldus Kim Bijleveld. Ze vertelt over een vernieuwde richtlijn, waarin de verantwoordelijkheden van anesthesiologen zijn vastgelegd, en deelt tips voor de organisatie van een goede sedatieafdeling.

Radiotherapie bij longkanker heeft minder impact op klimaat dan operatie

Radiotherapie heeft minder impact op het klimaat dan chirurgie bij de behandeling van niet-kleincellig longcarcinoom in een vroeg stadium, ontdekten Jochem Kaas en collega’s. “Dit kan zorgverleners en patiënten helpen om weloverwogen keuzes te maken.”

Ruime meerderheid van de volwassenen wil dementierisico weten

Jacqueline Claus en Frank Wolters ontdekten dat twee derde van de volwassenen hun risico op dementie wil weten, terwijl geen enkel predictiemodel hiervoor in de spreekkamer wordt gebruikt. “De respondenten wilden het risico vooral weten vanwege familiaire belasting.”

Eerder het mes erin is beter bij chronische pancrea­titis

Patiënten met chronische pancreatitis zijn op de korte én lange termijn beter af met een vroege chirurgische behandeling dan met chirurgie als laatste redmiddel, vertelt Yama Issa. “Patiënten in de vroege chirurgiegroep meldden significant minder pijnklachten”

Preoperatieve blaasspoeling met chemo­therapie

Een blaasspoeling met chemotherapie vóór een nefro-ureterectomie verlaagt het recidiefrisico op blaaskanker met 40%, mits geen kijkoperatie is verricht, toont de REBACARE-trial aan. Thomas van Doeveren pleit voor aanpassing van de richtlijnen.

Belangrijke man-vrouwverschillen bij aneurysma van de aorta ascendens

Vrouwen met een aneurysma van de aorta ascendens hebben een andere presentatie, andere groeipatronen en een hoger risico op een gevaarlijke dissectie dan mannen, vonden Adine de Keijzer, Maximiliaan Notenboom en Hanneke Takkenberg.

Online platform voor de KNO-arts

Bent u als KNO-arts of andere professional werkzaam in de keel-neus-oorheelkunde en op zoek naar een online medisch vakblad voor uw specialisme? Op DOQ vindt u informatie voor zorgprofessionals werkzaam in de KNO-heelkunde. Meld u aan bij het online netwerk van KNO-artsen en maak kennis met collega’s in uw vakgebied en hun ervaringen, visies en adviezen. Ook worden op dit platform diverse casussen gerelateerd aan KNO-zorg besproken en vindt u interessante vakliteratuur over de keel-neus-oorheelkunde. DOQ is hét allround online kennisplatform voor de KNO-arts!

Casuïstiek keel-neus-oorheelkunde

Op medisch platform DOQ zijn KNO-artsen, otorinolaryngologen en andere zorgprofessionals werkzaam in de keel-neus-oorheelkunde aan het woord. De casussen die hier voor en door KNO-artsen worden besproken zijn alle gerelateerd aan het vakgebied otorinolaryngologie. Zorgprofessionals in de KNO-zorg delen hun ervaringen in het vakgebied met u. Ook kunt u uw ervaringen als KNO-arts delen, waarmee u bijdraagt aan de ontwikkeling van het vakgebied en een betere zorg voor KNO-patiënten.

Vakliteratuur over keel-neus-oorheelkunde

Naast casuïstiek die besproken wordt, vindt u in dit online vakblad DOQ vakliteratuur over KNO-gerelateerde onderwerpen. De vakliteratuur over keel-neus-oorheelkunde die op dit platform wordt aangeboden, is met zorg samengesteld door de DOQ-redactie. De betrouwbare vakliteratuur op dit platform informeert u over onderwerpen in de keel-neus-oorheelkunde. Zo bent u altijd op de hoogte van ontwikkelingen in uw KNO-vakgebied. Kennisplatform DOQ is voor de KNO-arts en andere professionals in de keel-neus-oorheelkunde een waardevolle bron van informatie.

Gratis aanmelden online netwerk KNO-artsen

In contact komen met collega-otorinolaryngologen, collega-KNO-artsen en andere zorgprofessionals werkzaam in de keel-neus-oorheelkunde? Sluit u gratis aan bij het online netwerk van KNO-artsen en kom in contact met specialisten die werkzaam zijn in de keel-neus-oorheelkunde. Deel hier uw ervaringen, kennis en bespreek casussen met vakgenoten. Maak ook kennis met de visies van collega-KNO-artsen en draag bij aan de doorontwikkeling van uw vakgebied. Meld u gratis aan bij dit online netwerk van KNO-artsen!

Wetenschappelijke artikelen en e-learnings keel-neus-oorheelkunde

DOQ is een allround kennisplatform voor professionals in de KNO-heelkunde. De e-learnings en wetenschappelijke artikelen over KNO-zorg worden aangeboden door onze kennispartners en worden gedeeld door de redactie van DOQ. Ook is de vakliteratuur, praktijkervaringen en visies van collega-KNO-artsen een mooie aanvulling op wetenschappelijke artikelen en e-learnings gerelateerd aan keel-neus-oorheelkunde. Meld u gratis aan bij dit medische platform. Samen met u streven we naar doorontwikkeling van uw KNO-vakgebied!

Lees meer