DOQ

Visie op zorg

Bekijk meer

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”


Wat is uw diagnose?

Bekijk meer

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

Casus: man met veranderd defecatiepatroon, krampen en borborygmi

Een man wordt gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon, met krampen en borborygmi. Er is geen bloedverlies. De eetlust is normaal en er is geen gewichtsverlies. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met veel jeuk

U ziet een zestienjarige patiënte met veel jeuk en een blanco voorgeschiedenis. Patiënte krijgt een corticosteroïd van de huisarts, maar dat helpt niet. Wat is uw diagnose?

Casus: man met bloedverlies per anum

Een man van 67 jaar komt omdat hij helder rood bloedverlies per anum heeft. Er zijn geen andere klachten, de eetlust is goed, hij is niet afgevallen. De familie anamnese is niet bijdragend. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met gehoor­vermindering

Uw patiënt klaagt over gehoorvermindering rechts, die steeds hinderlijker wordt. Er zijn geen klachten van oorsuizen of duizeligheid. Als kind, weet hij te vertellen, is hij wel eens aan de oren geopereerd in zijn jeugd. Wat is uw diagnose?

Casus: man met een pijnlijke zwelling achter de balzak

Een man komt met een doorgemaakte periode van pijn achter de balzak die toeneemt bij zitten of daar drukken. Plassen gaat wat lastiger wat hij eerder niet zo had. Er heeft zich plotseling pus via de plasbuis ontlast, waarna de pijn wel wat minder werd, maar de rest van de klachten bleef. Wat is uw diagnose?


Meld u gratis aan

Al 17.000 zorgprofessionals gingen u voor. Meld u gratis aan en krijg toegang tot alle artikelen.
🧦 Onder de aanmeldingen tot 6 mei 2024 verloten wij 20 paar Medsocks.

Wil je in de toekomst een goede apo­theker zijn? Verdiep je dan in AI

Digitale toepassingen gaan in de toekomst een groot onderdeel zijn van de werkzaamheden in de apotheek, verwacht Claudia Rijcken. Apothekers moeten zich hierop oriënteren. “Apothekers die zich niet verdiepen in AI, zullen uiteindelijk minder goede apothekers zijn.”

We weten het nu zeker: koeling bij dotteren werkt niet.

Mohamed El Farissi onderzocht, met behulp van een nieuwe techniek voor lokale koeling, of koeling bij dotteren nou écht werkt of niet. Nee, was het antwoord. “We hadden graag een andere uitkomst gezien.” De infusietechniek heeft mogelijk nog wel andere toepassingen.

Hoger risico op herpes zoster met JAK-remmer

Mischa Pier en Laura Boekel vonden een verhoogd risico op herpes zoster bij SLE-patiënten en patiënten die JAK-remmers of corticosteroïden gebruiken. “Er is meer aandacht nodig in de praktijk voor het risico op herpes zoster en de mogelijke voordelen van vaccinatie.”

Nog veel hidra­denitis suppurativa-patiënten zijn niet gediag­nosti­ceerd

Met ruim 2% is de prevalentie van hidradenitis suppurativa hoger dan eerder gedacht. Silke Bouwman vond dat de huidaandoening vaak niet wordt gediagnosticeerd én samenhangt met leefstijl. “Gemiddeld duurt het een jaar of zeven voordat de diagnose wordt gesteld.”

De worsteling van gewichts­verlies: overwinnen van ongezonde prikkels

Jacqui van Kemenade zet zich in voor maatschappelijke veranderingen om obesitas tegen te gaan. Zij stelde de Weeg & Weet-checklist op, waarmee mensen inzicht krijgen in de oorzaken van hun overgewicht of obesitas. Inmiddels vulden meer dan 17.500 Nederlanders die in.

Goede communicatie in de operatiekamer kan veiligheid verbeteren

Anne van Dalen deed onderzoek naar de communicatie in operatiekamers en geeft praktische tips hoe deze verbeterd kan worden. “Het kan heel waardevol zijn om met het complete operatieteam, dus alle verschillende disciplines bij elkaar, samen te oefenen.”

Op zoek naar een nieuwe gouden standaard

Onderzoek naar 3D-virtual reality-beoordeling van vernauwingen in de kransslagaders door Sulayman el Mathari en Jolanda Kluin belooft precisie en verbeterde patiëntuitkomsten. "Er zijn grensgevallen waarbij een extra beoordeling noodzakelijk is.”

‘Extra ogen die over je schouder meekijken’

Gebruik van een algoritme bij colonoscopie leidt tot detectie van wel 40% meer poliepen dan zonder assistentie van het algoritme. Het houdt je bij de les, vertelt Michiel Maas. “Het is alsof er iemand over je schouder meekijkt en steeds vraagt: ‘Heb je dat gezien?’”

‘Betrouw­baardere wijze van nierfunctie­bepaling draagt bij aan betere behandeling’ 

Edouard Fu ontdekte een aanzienlijk betrouwbaardere methode om de nierfunctie bij ouderen in te schatten. “De impact op de praktijk is enorm. Wereldwijd worden er miljoenen creatininetesten gedaan om de nierfunctie te meten.”

Online platform voor gynaecologie

Bent u werkzaam in de gynaecologie  en op zoek naar hét medische online vakblad voor uw specialisme gynaecologie? Op DOQ vindt u informatie, vakliteratuur en een online community voor gynaecologen en andere zorgverleners werkzaam in de gynaecologie. Meld u aan bij het online netwerk van DOQ en maak kennis met collega-gynaecologen. Op dit platform zijn gynaecologen aan het woord die hun ervaringen, visies en adviezen delen. Ook bespreken collega-gynaecologen diverse casussen en vindt u interessante vakliteratuur over de gynaecologie. DOQ is hét allround online kennisplatform voor de gynaecoloog!

Wetenschappelijke artikelen en e-learnings verloskunde

Medisch platform DOQ is er voor zorgprofessionals in de gynaecologie. Bent u op zoek naar wetenschappelijke artikelen of een e-learning over gynaecologie? Hoewel de focus van DOQ niet ligt op het creëren van e-learnings of wetenschappelijke artikelen voor gynaecologen, worden deze wel aangeboden door onze kennispartners en de redactie van DOQ. De e-learnings en wetenschappelijke artikelen gerelateerd aan verloskunde worden aangevuld met interessante vakliteratuur van uw vakgenoten. U kunt tevens uw visie en ervaringen delen met collega-gynaecologen en obstetrieverpleegkundigen. Een mooie aanvulling op wetenschappelijke onderzoeken over de gynaecologie en e-learnings voor gynaecologen.

Gratis aanmelden online netwerk gynaecologen

Dé manier om uzelf en uw vakgebied gynaecologie verder te ontwikkelen, is door het uitwisselen van kennis, visies en ervaringen met vakgenoten. Sluit u gratis aan bij het online netwerk van gynaecologen en kom in contact met specialisten die werkzaam zijn in de gynaecologie. Deel uw ervaringen, kennis en bespreek casussen met collega-gynaecologen. Maak ook kennis met de visies van vakgenoten door u aan te sluiten bij de online community voor gynaecologen. Meld u gratis aan bij dit online netwerk!

Vakliteratuur over verloskunde

In dit online medisch vakblad vindt u ook vakliteratuur over gynaecologische onderwerpen. De DOQ-redactie heeft de vakliteratuur die hier wordt aangeboden zorgvuldig samengesteld. DOQ is daarmee een waardevolle en betrouwbare bron van informatie voor professionals in de gynaecologie. Blijf altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in uw vakgebied gynaecologie en obstetrie door de vakliteratuur op DOQ.nl!

Casussen gerelateerd aan gynaecologie

Op dit platform gaan gynaecologen en andere zorgprofessionals werkzaam in de gynaecologie met elkaar in gesprek. Op DOQ worden casussen voor en door gynaecologen besproken die gerelateerd zijn aan het vakgebied gynaecologie. Mede-specialisten in de gynaecologie delen casussen met u. Draag ook bij aan doorontwikkeling van uw vakgebied gynaecologie door uw eigen casuïstiek te delen. Sluit u gratis aan bij DOQ!

Lees meer