DOQ

Visie op zorg

Bekijk meer

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”


Wat is uw diagnose?

Bekijk meer

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


Meld u gratis aan

Al 17.000 zorgprofessionals gingen u voor. Meld u gratis aan en krijg toegang tot alle artikelen.

Praat mee

Niek Sperna Weiland
Neuro-anesthesioloog

Drugsgebruik: ‘Als je er niet naar vraagt, kom je er ook niet achter’

Drugsgebruikers lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Hoog tijd dat artsen bij patiënten met pijn op de borst vragen naar middelengebruik, stelt Femke Gresnigt. “Bij roken en alcohol vragen we er ook naar, drugs horen in datzelfde rijtje thuis.”

Generalisten gevraagd voor chirurgie in oorlogsgebied

Chirurgen die uitgezonden worden in oorlogsgebied moeten over een breed palet aan chirurgische vaardigheden beschikken. Frederike Haverkamp deed een aantal aanbevelingen om chirurgische teams beter voor te bereiden op inzet in oorlogssituaties.

Kleine verbeter­ingen, significant verschil

“Een operatie bij slokdarmkanker is complex en veeleisend, waarbij veel complicaties optreden. Mijn promotieonderzoek laat zien dat er significante winst te behalen is voor patiënten, met meerdere kleine verbeteringen aan het zorgpad”, aldus onderzoeker Thijs Janssen.

‘Je bent nooit te oud om te promoveren’

Zeven jaar na zijn pensionering promoveerde Tycho Lock op een proefschrift over behandelopties bij goedaardige obstructies van de urineleider. “De tekst bevat voor ‘jonge’ dokters inzichten over casus die zij in de praktijk waarschijnlijk nog nooit zijn tegengekomen.”

Minder PIM’s bij dementie­patiënten met migratie­achter­grond

Ondanks andere verwachtingen ontdekte Bianca Strooij dat niet-passende medicatie minder vaak wordt voorgeschreven aan dementiepatiënten met een migratieachtergrond dan bij de patiënten zonder migratieachtergrond. “Mogelijk worden gedragsproblemen minder herkend.”

Op zoek naar de oorzaak van diastolisch hartfalen

Jerremy Weerts toonde een verband aan tussen beschadiging van de kleine bloedvaten en diastolisch hartfalen. Hij ontwikkelde daarnaast een webtool om deze lastige diagnose te stellen. “In twee derde van de gevallen hielp de webtool de juiste diagnose te stellen.”

Het duizelt menig oudere

Het is belangrijk bij ouderen actief te vragen naar het optreden van duizeligheid, stelt Tjasse Bruintjes. Vooral ook omdat er in veel gevallen een goede behandeling voorhanden is. “Het idee overheerst nog dat duizeligheid op oudere leeftijd ‘erbij hoort’.”

Immuun­therapie verbetert overleving kleincellig longkanker

Immuuntherapie (in de vorm van durvalumab) na chemoradiotherapie verlengt de overleving van de patiënten aanzienlijk, laten de eerste resultaten van de ADRIATIC-studie zien. Suresh Senan geeft uitleg. “De aanvullende behandeling leidt tot een flinke overlevingswinst.”

‘Kinderen met astma zijn geen kleine volwassenen met astma’

Voor kinderen met ernstig astma zijn sinds enkelen jaren biologicals beschikbaar. Onduidelijk is of de voorschrijfcriteria hiervoor wel de juiste zijn. Susanne Vijverberg en Yoni van Dijk onderzoeken dit. “De onderliggende pathologie is anders, ze zijn nog in de groei.”

Online platform voor gynaecologie

Bent u werkzaam in de gynaecologie  en op zoek naar hét medische online vakblad voor uw specialisme gynaecologie? Op DOQ vindt u informatie, vakliteratuur en een online community voor gynaecologen en andere zorgverleners werkzaam in de gynaecologie. Meld u aan bij het online netwerk van DOQ en maak kennis met collega-gynaecologen. Op dit platform zijn gynaecologen aan het woord die hun ervaringen, visies en adviezen delen. Ook bespreken collega-gynaecologen diverse casussen en vindt u interessante vakliteratuur over de gynaecologie. DOQ is hét allround online kennisplatform voor de gynaecoloog!

Wetenschappelijke artikelen en e-learnings verloskunde

Medisch platform DOQ is er voor zorgprofessionals in de gynaecologie. Bent u op zoek naar wetenschappelijke artikelen of een e-learning over gynaecologie? Hoewel de focus van DOQ niet ligt op het creëren van e-learnings of wetenschappelijke artikelen voor gynaecologen, worden deze wel aangeboden door onze kennispartners en de redactie van DOQ. De e-learnings en wetenschappelijke artikelen gerelateerd aan verloskunde worden aangevuld met interessante vakliteratuur van uw vakgenoten. U kunt tevens uw visie en ervaringen delen met collega-gynaecologen en obstetrieverpleegkundigen. Een mooie aanvulling op wetenschappelijke onderzoeken over de gynaecologie en e-learnings voor gynaecologen.

Gratis aanmelden online netwerk gynaecologen

Dé manier om uzelf en uw vakgebied gynaecologie verder te ontwikkelen, is door het uitwisselen van kennis, visies en ervaringen met vakgenoten. Sluit u gratis aan bij het online netwerk van gynaecologen en kom in contact met specialisten die werkzaam zijn in de gynaecologie. Deel uw ervaringen, kennis en bespreek casussen met collega-gynaecologen. Maak ook kennis met de visies van vakgenoten door u aan te sluiten bij de online community voor gynaecologen. Meld u gratis aan bij dit online netwerk!

Vakliteratuur over verloskunde

In dit online medisch vakblad vindt u ook vakliteratuur over gynaecologische onderwerpen. De DOQ-redactie heeft de vakliteratuur die hier wordt aangeboden zorgvuldig samengesteld. DOQ is daarmee een waardevolle en betrouwbare bron van informatie voor professionals in de gynaecologie. Blijf altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in uw vakgebied gynaecologie en obstetrie door de vakliteratuur op DOQ.nl!

Casussen gerelateerd aan gynaecologie

Op dit platform gaan gynaecologen en andere zorgprofessionals werkzaam in de gynaecologie met elkaar in gesprek. Op DOQ worden casussen voor en door gynaecologen besproken die gerelateerd zijn aan het vakgebied gynaecologie. Mede-specialisten in de gynaecologie delen casussen met u. Draag ook bij aan doorontwikkeling van uw vakgebied gynaecologie door uw eigen casuïstiek te delen. Sluit u gratis aan bij DOQ!

Lees meer