DOQ

Visie op zorg

Bekijk meer

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

‘We leven in een oceaan van chemicaliën’

Chemische vervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid, waarschuwt Saer Samanipour. Correlaties met gezondheidsproblemen nemen toe, maar wet- en regelgeving blijven achter. “Artsen kunnen een sleutelrol spelen in bewustwording en actie.”

Bezuinigen op onderzoek maakt de zorg juist duurder

Het kabinet wil bezuinigen op onderzoek. Bas Groot Koerkamp vertelt waarom dit een slecht idee is. “Deze bezuinigingen gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van de zorg, maar zullen de maatschappij op de lange termijn juist op meer kosten jagen.”

Vliegerarts ziet kameraadschap als grote bonus

Marco van Leeuwen combineert zijn passie voor geneeskunde en de luchtmacht als vliegerarts. Tussen medische evacuaties, zorg voor militairen en ziekenhuiswerk vindt hij daar kameraadschap en avontuur. “De kans dat je ingezet wordt, speelt natuurlijk wel in deze tijd.”

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Bij complexe casuïstiek is meedenken huisarts waardevol voor specialist

Carel Veldhoven, de eerste Academische Generalist in een academisch ziekenhuis, wil dat de specialist bij complexe problematiek de huisarts laat meedenken. “Huisartsen hebben een andere pragmatiek, kennis en kunde, die ook in een academisch ziekenhuis meerwaarde heeft.”

‘De tijd is rijp om mensen integraal te behandelen’

Kelly Dollenkamp leidt het spreekuur integrale geneeskunde oncologie, waar patiënten leren hoe ze zelf hun gezondheid en kwaliteit van leven kunnen verbeteren naast hun reguliere behandeling. “Patiënten kunnen zelf veel doen om hun gezondheid te bevorderen.”

‘Allergie of nie?’: beoordeling van antibiotica in de allergiebanner

Hanneke Oude Elberink geeft adviezen om onterechte vermelding van antibiotica-allergieën in de allergiebanner tegen te gaan. “Als een patiënt aangeeft allergisch te zijn voor antibiotica, vraag dan de aard van de klachten goed uit.”


Wat is uw diagnose?

Bekijk meer

Casus: dame met bultje op de neus

Op het spreekuur presenteert zich een dame van 71 jaar met sinds enkele maanden een bultje op de neus. Het bultje is progressief in omvang en heeft de laatste tijd ook een wondje erop. Het is meestal niet pijnlijk. Wat is uw diagnose?

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?

Casus: man met zwelling in de hals

Een 60-jarige man heeft al vele jaren een zwelling mediaan in de hals. Voorheen nooit last van gehad. Echter, het laatste jaar is de afwijking langzaam progressief in omvang gegroeid en is er toenemende last van een globusgevoel. Wat is uw diagnose?

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?


Meld u gratis aan

Al 17.000 zorgprofessionals gingen u voor. Meld u gratis aan en krijg toegang tot alle artikelen.

Thuistest longfunctie levert betere zorg op

Wekelijkse thuismetingen van de longfunctie helpen om bij systemische sclerose sneller achteruitgang te signaleren, aldus Madelon Vonk. “Dit is een prachtige mogelijkheid om te zorgen dat we de zorg meer kunnen personaliseren en patiënten meer regie kunnen laten nemen.”

Meer ongezond voedselaanbod zorgt voor meer hart- en vaatziekten

Mensen in een gezondere woonomgeving hebben 10% minder kans op hart- en vaatziekten, ontdekte Joline Beulens. “Als artsen weten in wat voor omgeving iemand woont, kunnen ze er rekening mee houden hoe gemakkelijk hun leefstijladvies op te volgen zal zijn.”

‘Je hebt multidisciplinaire expertise nodig om de juiste ILD-diagnose te kunnen stellen’

Interstitiële longziekten zijn zeldzaam en complex, met vaak vertraagde diagnostiek. Jelle Miedema en Yasmin Gür vertellen over de kracht van het landelijke ILD-netwerk. “Het gaat om zeldzame aandoeningen, dan is het goed om de krachten te bundelen en kennis te delen.”

Hemodiafiltratie overtreft standaard hemo­dialyse op alle punten

Hemodiafiltratie (HDF) verwijdert meer afvalstoffen dan standaard hemodialyse en leidt tot minder (cardiovasculaire) sterfte. Daarnaast vertraagt het de afname van kwaliteit van leven. Peter Blankestijn, Michiel Bots en Robin Vernooij vertellen over het klinisch voordeel van HDF.

Wat te doen bij maag- of slokdarm­kanker met slechts enkele uitzaai­ingen?

Het OMEC-project geeft een strakke definitie van het begrip oligometastasen bij maag- en slokdarmkanker, aldus Peter van Rossum. Dit maakt het mogelijk de meerwaarde te onderzoeken van de lokale behandeling van deze oligometastasen.

‘Hopelijk is deze richtlijn aanleiding voor meer onderzoek’

De nieuwe richtlijn van de NVA biedt artsen handvatten voor operaties bij zwangeren buiten de zwangerschap om. Floris Klerk noemt het een belangrijk begin: “Het stimuleert onderzoek en helpt zorgverleners betere beslissingen te nemen voor moeder en kind.”

Minder complicaties door aangepaste TAVI

Bij TAVI-operaties via de pols treden minder ernstige bloedingen op dan via de lies, blijkt uit onderzoek van Geert Versteeg. Dit vergroot de patiëntveiligheid en comfort. “Overweeg deze methode in samenspraak met de patiënt,” adviseert Versteeg.

Nieuwe techniek om chromoso­male af­wijkingen op te sporen bij leukemie

Het Radboudumc introduceert als eerste ziekenhuis in Nederland een nieuwe cytogenetische test in de klinische praktijk: ‘optical genome mapping’. Laboratoriumspecialisten Marian Stevens-Kroef en Janneke Weiss zijn laaiend enthousiast en leggen uit waarom.

Terugplaatsing dag 3 of 5 geen invloed op succes­percen­tage IVF-zwanger­schap

"Elke patiënt moet weten welke factoren meespelen bij de keuze voor terugplaatsing op dag drie of vijf”, zegt Simone Cornelisse van Radboudumc. Shared decision making is volgens haar essentieel voor een gedegen beslissing over het IVF-traject.

Medisch platform voor dermatologen

Op zoek naar een medisch kennisplatform voor dermatologen en andere zorgverleners in de dermatologie? Bij online medisch vakblad DOQ vindt u waardevolle informatie en vakliteratuur over dermatologische aandoeningen. Ook fungeert DOQ als online community waar u met collega-dermatologen en andere zorgprofessionals in de dermatologie in contact komt. Op dit platform bespreken dermatologen gevarieerde casuïstiek en maakt u kennis met de ervaringen en visies van collega-dermatologen.

Gratis aanmelden voor online community dermatologen

Binnen het besloten online netwerk van DOQ komt u in contact met vakgenoten. DOQ is hét online netwerk voor huidartsen, huidspecialisten en andere zorgprofessionals in de dermatologie. Meld u gratis aan voor het online netwerk, deel uw kennis en ervaringen met vakgenoten en leer de visies en meningen van collega-dermatologen kennen. Door u aan te melden bij het online netwerk van DOQ werkt u samen met collega-dermatologen aan een betere zorg voor patiënten met huidaandoeningen.

Casussen huidaandoeningen op DOQ

Op medisch platform DOQ bespreken collega-dermatologen verschillende casussen gerelateerd aan huidziekten. Op dit platform delen collega’s hun kennis en ervaringen rondom dermatologische aandoeningen met u, wat bijdraagt aan het doorontwikkelen van uw vakgebied. De besproken casuïstiek kan leiden tot nieuwe inzichten in uw specialisme dermatologie. De casussen zijn daarmee een waardevolle bron van informatie voor dermatologen en andere huidspecialisten.

Wetenschappelijke artikelen en e-learnings voor dermatologen

Op zoek naar wetenschappelijke artikelen of e-learnings over dermatologie? Op medisch platform DOQ worden e-learnings en wetenschappelijke artikelen over dermatologie-gerelateerde onderwerpen aangeboden door kennispartners van DOQ. Ook deelt de redactie van DOQ interessante wetenschappelijke artikelen en e-learnings rondom dermatologie. Deze e-learnings en wetenschappelijke onderzoeken zijn een mooie aanvulling op de casuïstiek, betrouwbare vakliteratuur en het online netwerk van dermatologen die u op dit medische platform vindt.

Dermatologie vakliteratuur

Naast casuïstiekbesprekingen en een online netwerk van dermatologen is medisch platform DOQ een waardevolle bron van informatie met vakliteratuur gerelateerd aan dermatologie. De vakliteratuur op dit platform is met zorg samengesteld door de redactie van DOQ. U vindt hier een diversiteit aan betrouwbare vakliteratuur over diverse onderwerpen binnen de dermatologie. U bent hierdoor altijd geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen en gebeurtenissen in de dermatologie. Meld u gratis aan voor dit online platform, waar u kennis opdoet en kennismaakt met collega-dermatologen. Streef samen naar doorontwikkeling van uw vakgebied dermatologie!

Lees meer