DOQ

Visie op zorg

Bekijk meer

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”

‘Werken als huisarts is voor mij het meest uitdagend’

Huisarts in opleiding Mohammed Saadulla ervaart, nadat hij in zijn studie een overstap van tweedelijns- naar eerstelijnszorg maakt, hoe mooi het vak van huisarts is. “Ik voelde me in het ziekenhuis te ver weg van de patiënt.”

‘Waarom ben ik ook alweer dokter geworden?’

Marianne Brouwers helpt artsen hun persoonlijke kracht (terug) te vinden om de uitdagingen in hun werk te lijf te gaan en hun werkplezier te herontdekken. “Je kunt als arts alleen goede zorg leveren als je jezelf goed kent en je je grenzen kunt aangeven.”


Wat is uw diagnose?

Bekijk meer

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

Casus: man met pijnaanvallen in de bovenbuik

Een 67-jarige man wordt ingestuurd in verband met pijnaanvallen in de bovenbuik. Hij is misselijk, heeft overgegeven. Hij was niet icterisch, de urine was normaal. De voorgeschiedenis vermelde een cholecystectomie maar ook een maagoperatie. Wat is uw diagnose?

Casus: man met scheve mond

Uw patiënt ziet u nadat hij vanochtend met een scheve mond is opgestaan. Hij is verder gezond. Er is nooit een verhoogde glucose-spiegel of hoge bloeddruk vastgesteld. Hij ontkent een tekenbeet. Er zijn geen klachten van zijn oren, maar geluiden lijken rechts iets harder te klinken. Wat is uw diagnose?

Casus: man met progressieve kortademigheid

Een voorheen gezonde man klaagt over sinds 2 weken progressieve kortademigheid bij inspanning. Er is geen koorts of thoracale pijn. Wel zegt patiënt steeds meer te moeten hoesten met soms wat bloederig sputum. Tevens is het patiënt opgevallen dat zijn urine wat meer geconcentreerd is. Wat is uw diagnose?

Casus: man met hoge koorts en verminderd bewustzijn

Een man wordt naar de Spoedeisende Hulp gebracht in verband met hoge koorts en verminderd bewustzijn. De klachten zijn vrij kort geleden begonnen. Voor zover u kunt opmaken uit de anamese zijn er behalve hoofdpijn geen andere klachten. Wat is uw diagnose?

Casus: ongeruste man met klachten in de mond

“Welnu, kijkt u maar in mijn mond, dan ziet u het direct”, zegt de 34-jarige patiënt duidelijk ongerust als hij uw spreekkamer binnenloopt en zijn mond opent. Wat is uw diagnose?

Casus: vrouw met heftige pijn in epigastrio

Een vrouw werd elders opgenomen in verband met heftige pijn in epigastrio die plotseling begonnen was. Na behandeling herstelde ze goed maar bij controle meldde ze dat eten slechter ging en ze steeds sneller vol zat. Wat is uw diagnose?


Meld u gratis aan

Al 17.000 zorgprofessionals gingen u voor. Meld u gratis aan en krijg toegang tot alle artikelen.

Praat mee

Heiman Wertheim
Hoogleraar medische microbiologie

Voorspellend model voor tinnitus laat rol zien van comorbi­di­teiten

Maaike Rademaker hielp een voorspellingsmodel te ontwikkelen voor de aanwezigheid van tinnitus en klachten die daarbij horen. “Je zou dankzij het model als behandelaar kunnen voorsorteren, door bijvoorbeeld voorlichting te geven over het vermijden van lawaaischade.”

Oude operatie­techniek bij verzak­king beter dan nieuwe

Een onderzoek naar operatietechnieken bij baarmoederverzakkingen zorgde voor een verrassing. Roosje Enklaar ontdekte dat de Manchester operatie betere resultaten geeft dan een populaire nieuwe techniek. “Dit onderwerp leefde echt in de bekkenbodemwereld.”

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

Opnieuw discussie over rol kleine lucht­wegen bij rokers

Claire Cox deed onderzoek naar de rol van kleine luchtwegen bij (ex )rokers met of zonder astma en vond hierbij een aantal verrassende resultaten. “Ik denk zelf dat preventief monitoren de toekomst heeft, ook bij bijvoorbeeld gezonde rokers.”

Gepants: een ommekeer in de migraine­zorg?

De medicamenteuze behandeling van migraine is aan het veranderen dankzij de komst van de CGRP-remmers, sinds kort aangevuld met de gepants. Hans Carpay vertelt wat deze middelen voor de migrainezorg kunnen betekenen en weerlegt zorgen over de vergoeding hiervan.

Benader oudere patiënt met dikkedarmkanker multidisciplinair

Tot voor kort werden oudere patiënten met dikkedarmkanker geacht een intensieve behandeling niet aan te kunnen. Stijn Ketelaers laat zien dat dit beeld inmiddels is gekanteld. “We moeten breder kijken dan alleen naar de mortaliteit en morbiditeit.”

Mannen met Klinefelter syndroom bovengemiddeld gediscrimineerd

Een op de vijf mannen met Klinefelter syndroom ervaart discriminatie, constateert Sebastian Franik. “Het is zaak de mannen met Klinefelter – en ook hun ouders – voor te lichten en voor te bereiden op de mogelijke sociale gevolgen van de aandoening.”

Vrouwen met sepsis op SEH beter af dan mannen

Vrouwen die zich met sepsis op de SEH melden hebben een hogere kans te overleven dan mannen, vertelt Vera Wanrooij. “Het begrijpen van de verschillen is belangrijk om op termijn een gepersonaliseerde behandeling voor sepsis te ontwikkelen, met een betere overleving.”

Laat een belletje rinkelen bij nieuw gediag­nosti­ceerde RA-patiën­ten

Mannen met RA hebben een hoog risico op cardiovasculaire ziekte, vertelt Reinder Raadsen. Betere samenwerking tussen reumatologen en huisartsen is nodig. “Bedenk als behandelaar: is deze patiënt al gescreend? En als ik het te druk heb, wie kan ik het dan laten doen?”

Hét online platform voor neurologen

DOQ is een medisch kennisplatform voor neurologen en andere zorgprofessionals in de neurologie. Dit online medisch vakblad biedt waardevolle informatie en literatuur over neurologische aandoeningen  en ontwikkelingen in de neurologie. Naast vakliteratuur biedt DOQ een online netwerk waar neurologen in contact kunnen komen met collega-neurologen. Op dit platform delen neurologen hun kennis, ervaringen en adviezen en wordt gevarieerde casuïstiek besproken. Met het medisch platform DOQ blijft u op de hoogte wat er speelt bij uw collega neurologen.

Casuïstiek neurologie

Op DOQ vindt u interessante casusbesprekingen gerelateerd aan neurologie. Collega-neurologen delen kennis en ervaringen rondom zenuwaandoeningen en neurochirurgie, wat bijdraagt aan het doorontwikkelen van uw vakgebied. De casusbesprekingen leiden tot nieuwe inzichten in uw vakgebied neurologie en zijn daarmee een waardevolle bron van informatie voor neurologen en zorgverleners in de neurologie.

Gratis aanmelden voor online community neurologen

DOQ fungeert ook als besloten online netwerk voor neurologen en andere zorgprofessionals in de neurologie. Op dit platform kunt u gratis aansluiten bij het online netwerk voor neurologen. Kom in contact met collega-neurologen en deel uw kennis en ervaringen met uw vakgenoten. Maak via deze online community kennis met de visies en meningen van uw collega-neurologen en werk samen aan betere zorg voor patiënten met zenuwaandoeningen.

Vakliteratuur voor de neurologie

In dit online medisch vakblad vindt u interessante vakliteratuur over diverse onderwerpen binnen de neurologie. Deze vakliteratuur is met zorg samengesteld door de redactie van DOQ en houdt u op de hoogte van gebeurtenissen in de neurologie. U bent altijd geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen in de neurologie door de betrouwbare vakliteratuur die wordt aangeboden op dit medische online platform DOQ.

E-Learning en wetenschappelijke artikelen neurologie

De focus van online medisch vakblad DOQ ligt niet op het creëren van e-learnings en wetenschappelijke artikelen rondom neurologie. Wel worden op dit medische platform door kennispartners en door de redactie van DOQ verschillende wetenschappelijke artikelen en e-learnings voor neurologen gedeeld. Dit is een mooie aanvulling op de betrouwbare vakliteratuur over onderwerpen in de neurologie, de casuïstiekbesprekingen en het online netwerk van neurologen dat DOQ biedt. Meld u gratis aan voor dit online platform, maak kennis met collega-neurologen en werk samen aan doorontwikkeling van uw vakgebied neurologie.

Lees meer