DOQ

Visie op zorg

Bekijk meer

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts.”

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”

Protocol brengt veelbelovende ‘orphan drugs’ sneller bij patiënt

Behandelaren en zorgverzekeraars slaan de handen ineen om geneesmiddelen tegen zeldzame ziekten sneller beschikbaar te krijgen, vertelt Niels Reijnhout. “Met het ODAP krijgen patiënten zo snel mogelijk na goedkeuring door het EMA al toegang tot het middel.”


Wat is uw diagnose?

Bekijk meer

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten na penisvergroting

Een 38-jarige patiënt is net een week terug uit Turkije, waar hij in een kliniek een penisvergroting heeft ondergaan. Hij kan u niet precies vertellen wat er gebeurd is en klaagt vooral over pijn, roodheid en zwelling van de penis. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval wordt een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

Casus: jonge vrouw met langdurige hoest

Een 18-jarige vrouw bezoekt de longarts vanwege recidiverende luchtweginfecties sinds jonge leeftijd. Ze heeft een voorgeschiedenis van chronische sinusitis en neuspoliepen en ervaart regelmatig episodes van langdurige hoestbuien en benauwdheid. Wat is uw diagnose?


Meld u gratis aan

Al 19.000 zorgprofessionals gingen u voor. Meld u gratis aan en krijg toegang tot alle artikelen.

Is een operatie nog nodig na beroerte door halsslagader­vernau­wing?

Paul Nederkoorn toonde aan dat een operatie na een beroerte door halsslagadervernauwing vaak overbodig is. In veel gevallen biedt medicatie al voldoende bescherming. “Niet opereren is niet alleen voor de patiënten fijner, maar het scheelt de samenleving ook veel geld.”

Mensen met IBD minder moe door leefstijl­inter­ventie

Chronische vermoeidheid is een belangrijk symptoom bij IBD. Jeroen Maljaars en Roberta Loveikyte lieten zien dat een leefstijlprogramma vermoeidheid bij IBD-patiënten flink kan verminderen. Deelnemers voelden zich fitter én accepteerden hun ziekte beter.

AI signaleert longkanker vier maanden eerder dan de huisarts

Huisartsen kunnen longkanker vier maanden eerder signaleren door een algoritme los te laten op hun medische dossiers. Henk van Weert en Martijn Schut noemen dit het begin van een revolutie in de spreekkamer: “Hoe vroeger je erbij bent, hoe sneller je kunt behandelen.”

Hypertrofische cardio­myo­pathie: lagere levenskwaliteit, hogere kosten

Stephan Schoonvelde en collega’s toonden aan dat hypertrofische cardiomyopathie gepaard gaat met forse ziektelast en hoge kosten, vooral bij symptomatische patiënten onder de 60. Dat vraagt om kosteneffectieve interventies die de kwaliteit van leven verbeteren.

Biopsie bij onverklaarde hersen­aandoeningen is zinvol en relatief veilig

Robin van Steenhoven onderzocht de waarde van hersenbiopsie bij onverklaarde neurologische aandoeningen. Het blijkt vaker zinvol én veiliger dan vaak wordt gedacht. “Bij ongeveer driekwart van de patiënten veranderde de behandelstrategie door het biopt.”

MijnFertiCoach: nieuwe leefstijlapp voor subfer­tiele stellen

Jesper Smeenk testte de leefstijlapp MijnFertiCoach bij subfertiele stellen. Binnen enkele maanden zagen hij en zijn team duidelijke leefstijlverbeteringen. “De app bespaart ons tijd, die wij anders kwijt zouden zijn aan counseling en coaching op de polikliniek.”

Onderzoek naar kinder­doser­ingen heeft prioriteit

Artsen schrijven kinderen vaak medicijnen voor zonder officiële indicatie. Dat brengt risico’s met zich mee, stelt Tjitske van der Zanden, die promoveerde op off-labelgebruik en kinderdoseringen. Haar BRAVO-model helpt zorgverleners bij een verantwoorde afweging.

Schimmelinfecties opsporen via celvrij DNA in het bloed

Emmy Wesdorp ontwikkelde een veelbelovende test om schimmelinfectie bij kinderen met kanker op te sporen via celvrij DNA in het bloed. “Hiermee kunnen we schimmelinfecties uiteindelijk mogelijk sneller opsporen en monitoren, wellicht zonder invasieve procedures.”

Onlinetool voor astmaconsult biedt structuur en zorgadvies op maat

Met de AsthmaOptimiser krijgen praktijkondersteuners direct behandeladvies én de mogelijkheid om astmapatiënten makkelijk te verwijzen, aldus Janwillem Kocks. “Maar er werd niet meteen doorverwezen; praktijkondersteuners gingen eerst zelf met de adviezen aan de slag.”

Online platform voor longartsen

Op zoek naar een online platform voor longartsen en andere zorgprofessionals in de longgeneeskunde? Medisch platform DOQ is een waardevolle bron van informatie en biedt literatuur over longziekten. Naast bron van vakliteratuur voor longartsen is DOQ hét online netwerk waar u in contact komt met collega-longartsen. Op dit medisch platform zijn longartsen aan het woord en worden ervaringen, adviezen en ontwikkelingen in de longgeneeskunde besproken. Ook vindt u op DOQ interessante casuïstiek, waarmee longartsen en andere zorgverleners in de longzorg nieuwe inzichten in hun vakgebied kunnen delen en opdoen.

Casuïstiek longgeneeskunde

Op het medisch platform DOQ vindt u onder andere casusbesprekingen over verschillende longaandoeningen. Op dit platform delen collega-longartsen kennis en ervaringen rondom longziekten met u. Deze casusbesprekingen zijn een bron van informatie en dragen bij aan het doorontwikkelen van de longgeneeskunde en de longzorg.

Meld u gratis aan bij de online community voor longartsen

Naast het delen van diverse casuïstiek fungeert DOQ als besloten online community voor longartsen en andere zorgprofessionals in de longgeneeskunde. Op dit platform kunt u zich gratis aansluiten bij het online netwerk voor longspecialisten en komt u in contact met vakgenoten in de longgeneeskunde. Deel uw kennis en ervaringen met collega-longartsen en maak kennis met hun visies en meningen. Meld u gratis aan bij deze online community voor longartsen en werk samen aan een betere longzorg.

Vakliteratuur voor de longgeneeskunde

Online medisch vakblad DOQ biedt u interessante vakliteratuur over diverse onderwerpen in de longgeneeskunde. Met deze vakliteratuur bent u op de hoogte van gebeurtenissen in de longzorg. De vakliteratuur over de longgeneeskunde die hier wordt aangeboden, is met zorg samengesteld door de redactie van DOQ. U wordt geïnformeerd over ontwikkelingen in de longgeneeskunde door de betrouwbare vakliteratuur die aangeboden wordt in dit online medisch vakblad.

E-learning en wetenschappelijke onderzoeken voor longartsen

Op dit platform komt u in contact met collega-longartsen, vindt u betrouwbare vakliteratuur over longgeneeskunde, en maakt u kennis met ervaringen en visies van vakgenoten in de longzorg. Dit is een mooie aanvulling op wetenschappelijke artikelen en e-learnings voor longartsen. Op dit medische vakblad worden door kennispartners en door de redactie van DOQ verschillende wetenschappelijke artikelen en e-learnings gedeeld. DOQ biedt daarmee een totaalpakket voor longartsen aan; wetenschappelijke onderzoeken en e-learnings, samen met vakliteratuur, casuïstiek en een online netwerk van longartsen en andere specialisten in de longzorg. Meld u gratis aan bij dit medisch vakblad voor longspecialisten en streef samen met uw vakgenoten naar nóg betere longzorg!

Lees meer